fbpx

19 februarie – ziua lui Constantin Brâncuși

2018
februarie 16

 

19 februarie  este o zi declarată sărbătoare naţională pentru că în această zi se sărbătoreşte ziua naşterii sculptorului român Constantin Brâncuşi.

Această sărbătoare nu implică însă o zi liberă pentru angajaţi!

Conform Legii nr. 305/2015 privind declararea zilei de 19 februarie "Ziua Brâncuşi" a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 901 din 4 decembrie 2015 şi a intrat în vigoare trei zile mai târziu.

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza și/sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice, dedicate acestei zile.

În expunerea de motive ce a însoţit propunerea legislativă, scria:

"Constantin Brâncuşi, «părintele sculpturii moderne», cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobiţa, România. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi, să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională".

Pentru mai multe opere, click AICI!  

Mai multe despre sculptor și viața sa, click AICI!