Cum poți afla dacă o agenție de recrutare lucrează sau nu legal?

2019
martie 12

 

Mii de persoane optează zilnic pentru un loc de muncă în străinătate. Majoritatea folosesc internetul ca sursă principală pentru găsirea unui loc de muncă. Dintre sutele de anunțuri postate pe internet, majoritatea vin din partea agențiilor de mediere a forței de muncă în străinătate. Aici începe însă marea problemă: ,,câte dintre anunțuri sunt adevărate?”, ,,agenția este reală?”, ,,lucrează aceasta legal sau nu?”. Din păcate, foarte puține persoane sunt informate cu privire la cadrul legislativ în care o agenție de mediere trebuie să își desfășoare activitatea. Persoanele neinformate pot ușor cădea pradă unor anunțuri false, postate de persoane fizice sau organizații în afara legii.

Înainte de toate, fii informat!

Iată care sunt condițiile legislative pe care o agenție de intermediere și plasare a forței de muncă în străinătate trebuie să le îndeplinească pentru a funcționa legal:

  1. activitatea de plasare poate fi desfășurată numai de către un agent de plasare a forței de muncă persoană juridică, și nu persoană fizică;
  2. orice agenție de mediere trebuie să se înregistreze la Inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază își are sediul;
  3. să aibă încheiate contracte care conțin oferte ferme de locuri de muncă fie cu persoane juridice, fie cu persoane fizice, stabilite într-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislației statului respectiv;
  4. să pună la dispoziție fiecărui candidat care pleacă în străinătate un contract de mediere;
  5. să nu perceapă niciun fel de comision sau alte taxe pentru serviciile de mediere; activitatea de mediere și plasare trebuie să fie gratuită.

Atunci când ai aplicat pentru un loc de muncă în străinătate:

  1. verifică dacă agenția care oferă locuri de muncă în străinătate este înregistrată la Inspectoratul teritorial de muncă (poți face acest lucru online pe site-ul ITM din județul în care își desfășoară activitatea sau la sediul ITM)
  2. citește cu atenție clauzele contractului de mediere pe care trebuie să îl semnezi cu agenția
  3. verifică cu atenție oferta locului de muncă
  4. verifică adresa și existența angajatorului străin (poți face acest lucru și online deoarece majoritatea companiilor sunt prezente în mediul online).

În județul Timiș, la momentul actual, există doar 9 agenții de mediere și plasare a forței de muncă în străinătate, care sunt întregistrate la Inspectoratul teritorial de muncă si funcționează după standardele legale.

Poți verifica lista acestora accesând următorul link: http://www.itmtimis.ro/romanis.php

Ne bucurăm să vă anunțăm că Silverhand se află pe primul loc în topul agențiilor de recrutare din județ, îndeplinind fără nicio problemă toate criteriile necesare pentru autorizația de funcționare. Orice candidat care colaborează cu Silverhand poate avea încredere că va obține, într-un cadrul legal, un nou loc de muncă în străinătate.

Sursă: http://www.itmtimis.ro/

 

 

Ești în căutarea unui loc de muncă în străinătate?

Silverhand este aici pentru a te ajuta!

Aplică pentru un loc de muncă pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0772 228 893, 0770 139 232, 0770 344 966

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro.