Finlanda – țara cu cel mai bun sistem de învățământ din Europa

2018
iulie 24

Majoritatea topurilor făcute de mai multe companii europene și americane clasează Finlanda pe primul loc în ceea ce privește cel mai bun sistem educațional din Europa.

Statul finlandez pune accent pe sistemul de învățământ, 14% din bugetul anual fiind direcționat către această ramură.

Sistemul educațional se bazează pe egalitatea de șanse pentru toți copiii, indiferent de mediul socio-economic din care provin. Nu există învățământ privat, sistemul universitar fiind tot de stat. Există doar licee private, însă este interzisă perceperea unei taxe de studiu.

În Finlanda este foarte greu să devii profesor. Pentru a preda la grădiniță trebuie să ai studii universitare, iar pentru a preda la școală este nevoie și de master. Legea obligă fiecare cadru didactic să aibă facultatea absolvită (5 ani de facultate) și un master în pedagogie. Chiar dacă cerințele sunt foarte mari, salariile din învățământ sunt pe măsură. Profesorii finlandezi au printre cele mai mari salarii din Europa.

Întregul sistem educațional este gratuit, inclusiv doctoratul. Elevii au un prânz gratuit în fiecare zi, iar pentru cei care locuiesc la mai mult de 5 km de școală transportul este gratuit.

Copiii sunt înscriși la școală la vârsta de 7 ani și nu dau niciun examen până la vârsta de 16 ani, când susțin examenul de absolvire a școlii primare. 

Orele de curs durează 45 de minute, axându-se mai mult pe lucruri practice, nu pe noțiuni teoretice, iar temele pentru acasă sunt foarte puține.

Finlanda este țara europeană cu cel mai mare procent al elevilor ce ajung la facultate – 66%, iar 90% dintre elevi promovează liceul. De asemenea, este țara cu cea mai mică diferență din lume între elevii cei mai slabi și cei mai buni.