2018
august 28
SILVERHAND
SILVERHAND

Dacă îți dorești un loc de muncă în străinătate ca șofer de camion, autobuz sau tir, trebuie să știi că pe lângă permisul de conducere pentru una dintre categoriile grele (C, D, E), mai ai nevoie și de atestatul profesional pentru categoria respectivă.

Acestea sunt:

  1. Atestatul de transport persoane (CPC)

Orice persoană care practică meseria de șofer de autobuz trebuie ca pe lângă permisul de conducere categoria D să obțină și atestatul de transport persoane ce atestă capacitatea acestuia pentru un astfel de job.

 

  1. Atestatul de transport marfă (CPC)

Pentru a putea lucra ca șofer la o companie de transport mărfuri, pe lângă permisul de conducere categoria C (pentru camion), sau categoria CE (pentru tir), ai nevoie și de atestatul pentru transport de mărfuri generale.

 

  1. Atestatul pentru transport rutier de mărfuri periculoase (ADR)

Atestatul de acest tip este necesar în cazul în care se practică transport rutier de mărfuri generale periculoase sau transport rutier de mărfuri generale în cisternă. Pentru astfel de transporturi șoferul trebuie să aibă permis de conducere categoria C.

 

Pe lângă atestatele profesionale este nevoie și de cardul tahograf. Cardul tahograf este un card digital prin care se contorizează orele de condus și orele de repaus ale șoferului. Se utilizează pentru verificarea respectării DHL-ului (Drivers Hour Law) sau timpii de conducere și odihnă, care trebuie să fie în conformitate cu Directiva Timpului de Lucru (Working Time Directive) valabilă în întreaga Uniune Europeană. Conform acestei directive, numărul maxim de ore de condus este de 56 pentru 7 zile, perioada minimă de repaus la 24 de ore fiind de 11 ore.

Valabilitatea unui atestat profesional, cât și a cardului tahograf, este de 5 ani.

 

 

Ești șofer de meserie și îți dorești un loc de muncă în străinătate?

Află cele mai recente oferte de muncă, accesând site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0772 228 893, 0773 787 443, sau 0770 139 232.

Prin email la: contact@silverhand.ro