Ghidul candidatului Silverhand

GHIDUL TĂU SILVERHAND LA PLECAREA îN GERMANIA

Sfaturi prețioase pentru românii care lucrează în Germania

 

Dragul nostru prieten,

 Cu ajutorul acestui ghid te vom îndruma și consilia în cele mai importante aspecte privind procesul de angajare și locul de muncă din Germania.

De aici vei afla, de exemplu, ce să faci dacă ai nevoie de un avans, când se primește salariul sau unde trebuie să suni dacă ai o urgență.

Toate acestea te vor ajuta să ai parte de cea mai bună experiență în Germania.

Cine suntem noi?

Firma SILVERHAND este o agenție multinațională de ocupare a forței de muncă, cu sediul principal în localitatea Poznan, din Polonia. Primul punct de lucru din România a fost deschis în anul 2014 și se află în Timișoara, primul oraș liber al țării noastre. Între timp, avem birouri și la Budapesta, Cracovia și Bratislava.

Compania noastră este specializată în plasarea de personal calificat în Germania, precum și în alte țări din vestul Europei, oferta îndreptându-se, în special, către branșa tehnică.

 

Acum să începem!

Etapele angajării în Germania prin intermediul nostru:

 1. Ne suni sau ne contactezi pe Email. În cazul în care cunoștințele tale de germană sunt suficiente și experiența ta este relevantă, un traducător autorizat îți traduce gratis CV-ul în germană și îl trimite firmelor partenere, de încredere, care au posturi libere.
 2. Compania germană te sună și discută cu tine. De obicei, noi primim în cel mai scurt timp un răspuns pentru tine.
 3. Dacă compania dorește să te angajeze, ne va informa în scris pe noi. Noi primim astfel toate detaliile legate de plecare și beneficii.
 4. În baza acestor date, noi îți trimitem un contract de mediere conform legii 156/2000. Acolo vei regăsi toate detaliile importante legate de plecarea și munca în Germania.
 5. Vei primi, de asemenea, datele de cazare și adresa locului de muncă în scris, prin email sau SMS.
 6. Vei ajunge la data stabilită în Germania,  te vei caza și, de obicei, în următoarea zi vei merge la muncă.
 7. Noi te ajutăm în orice chestiune sau problemă apărută pe parcursul șederii tale în Germania.

Nu uita, noi nu percepem comision, nici înainte, nici după plecare. Serviciile noastre sunt și vor rămâne GRATIS!

 • Care este programul meu de muncă?

De regulă, se muncește minim 8 ore pe zi, programul exact îl vei primi de la punctul de lucru. La cele mai multe firme se pot face ore suplimentare pentru a câștiga mai mulți bani pentru familia ta. Orele suplimentare sunt plătite separat, cu un spor de minim 25%, conform legislației germane în vigoare. Adeseori, firmele din Germania adună orele suplimentare în depozitul de ore (AZK, Arbeitzeitkonto) și când ai adunat 150 ore, vei mai primi un salariu suplimentar, pe lângă salariul normal.

 

 • Când primesc primul salariu?

Pentru primele săptamâni, este indicat să ai o sumă de bani la tine.

Firmele din Germania plătesc, de regulă, între 15-20 ale lunii următoare prestării muncii. Totuși, daca ai nevoie de avans înainte de data salariului, firma îți poate plăti în cont suma convenită, fără nicio problemă. Sună la angajator sau la noi și întreabă despre avans! Majoritatea firmelor îți transferă 100-200 Euro, fără nici un fel de problemă. Asigură-te că ai foaia de pontaj completată și trimite o poza cu aceasta firmei tale. Dacă ai și diurnă stipulată în contract, aceasta se plătește odată cu salariul. Diurna nu este impozbilă.

 

 • Unde primesc banii?

Cel mai bine este să ai un cont în EURO la o bancă românească, astfel vei putea ridica cu cardul și de la bancomatele din Germania bani, ori de câte ori ai nevoie. Dacă nu ai un card sau un cont în EURO în România, te sfătuim să mergi la Commerz Bank în Germania. Acolo poți deschide fără probleme un cont în EURO. Nu uita să transmiți firmei angajatoare datele tale bancare, pentru a primi sumele de bani la timp. Transferul către un cont german durează maxim 1 zi lucrătoare, către un cont românesc maxim 2 zile lucrătoare.

 

 • Ce este STUNDENZETTEL?

Stundenzettel este foaia ta de pontaj, unde îți notezi orele muncite în fiecare zi. Te rugăm să nu uiți sa fie semnată de șeful tău direct. Pe baza acestui act îți vei primi salariul și avansul ori de câte ori ai nevoie. Trimite o poză cu foaia de pontaj direct la angajator pe email. Vei economisi astfel timp prețios.

 

 • Ce fac dacă sunt bolnav și nu pot merge la muncă?

În acest caz nefericit, te rugăm să suni angajatorul tău de urgență și să-l informezi. Apoi mergi la un medic pentru concediu medical. Toți angajații au asigurare de sănătate din prima zi de muncă. Dacă nu ai deja cardul de sănătate german, întreabă angajatorul care este numărul tau de asigurat. Cu numărul de asigurat poti merge la orice medic pentru concediu medical. Absențele nemotivate înseamnă de multe ori tăieri din salariu, de aceea te sfătuim să nu lipsești niciodată de la șantier fără să anunți firma angajatoare.

 

 • Ce fel de asigurări am în Germania?

Atunci când lucrezi în Germania prin intermediul Silverhand, ai garanția că beneficiezi de un contract de muncă legal la o companie verificată, unde muncesc și alți români. Vei beneficia automat, din prima zi de muncă, de toate asigurările, pe care le are și un angajat german: sănătate, somaj, pensie, accident.

 

 • Ce este Steuerklasse și cum pot beneficia de un impozit redus pe venit?

În Germania nu se aplică cota unică de impozitare a veniturilor, ci un sistem progresiv. Avantajate sunt persoanele care sunt căsătorite și au copii, chiar dacă familia se află în România. În primele luni, toți angajații sunt automat clasificați în clasa de impozitare 1 (Steuerklasse 1). Dacă se depun actele doveditoare la Fiscul German (Finanzamt), poți primi clasa 3 sau altă clasă de impozitare, ceea ce înseamnă că îți vor rămâne mai multi bani din salariu. Întreabă angajatorul ce trebuie să faci pentru a beneficia de o clasă de impozitare avantajoasă.

Nu uita! Daca schimbi clasa de impozitare, vei beneficia retroactiv de beneficii, adică vei primi banii de la statul german, ce au fost reținuți când erai în clasa 1 de impozitare. Merită să te informezi!

 

 • Nu sunt mulțumit de cazare, ce pot sa fac?

Toate firmele germane cu care noi colaborăm oferă cazare. Unele firme plătesc cazarea, altele oferă bani suplimentari pentru aceasta. Firma organizează cazarea pentru ca tu sa nu plătești garanție și avans pentru chirie. Te rugăm să ți cont de faptul că în Germania chiriile sunt mult mai scumpe și mai greu de găsit decât la noi. Îți garantăm că firma se străduiește să caute cea mai bună și apropiată cazare pentru tine, pentru ca tu sa fii mulțumit.

 

 • Unde găsesc numerele de telefon de urgență Silverhand?

Ne poti suna în fiecare zi de luni până vineri, între orele 9-17, la birou, în Timișoara. Numerele noastre sunt 0773 787 443, 0774 483 064 sau 0770 139 232

 

 • Mi s-a încheiat contractul de muncă, ce pot să fac?

Silverhand colaborează cu cca. 100 firme de personal din Germania, oricând vrei sa schimbi angajatorul sau ți-a expirat contractul, sună-ne! Îți garantăm că găsim în cel mai scurt timp alt loc de muncă, pentru a nu fi nevoit să te întorci acasă.

 

 • Echipamentul de protecție și bocancii

De regulă, echipamentul de protecție și bocancii îți sunt puse la dispoziție de către angajator. Dacă vrei, poți să folosești și propriul tău echipament. Întreabă la firma ta angajatoare dacă șantierul sau fabrica impune un anumit echipament!

 

 • Concediu de odihnă

Ca orice angajat din Germania, și tu ai dreptul la concediu de odihnă plătit, de regulă minim 2 zile pe lună. Este bine să ceri concediu doar dupa câteva luni de muncă și întotdeauna trebuie să discuți și cu firma angajatoare, dar și cu șeful direct, de la locul de muncă. Poți trimite o cerere scrisă sau un mail firmei cu perioada în care ai nevoie de concediu, după ce discuți cu responsabilii de la șantier sau fabrică.

 

 • Nu sunt mulțumit de actualul loc de muncă

Noi oferim serviciul de urgență, prin care găsim în cel mai scurt timp posibil alt loc de muncă. Te rugăm sa ai în vedere perioadele de preaviz stipulate contractual. De regulă, în prima lună, trebuie sa notifici demisia cu 2-3 zile înainte. Perioada de preaviz crește în funcție de vechimea ta în firmă. Cel mai bine sună-ne sau consultă contractul tău individual de muncă.

 • Cum va fi cazarea? Cum pot suna ieftin în România?

Firma organizează cazarea pentru tine, pentru ca tu sa nu trebuiască să cauți, să plătești comisioane la agenții imobiliare și garanție la închiriere. Vei primi o cameră pentru tine sau o vei împărți cu alt coleg. Toate camerele au acces la bucătărie, masină de spălat, WC/baie. Majoritatea cazărilor oferă internet gratis, pentru a putea comunica ușor cu familia ta. Dacă vrei să suni acasă, îți recomandăm să achizitionezi o cartela Lebara, sau o cartelă telefonică pentru mobil de la ALDI sau LIDL. Vei plăti puțin pentru conversațiile zilnice cu familia. La achiziția unei cartele de mobil, ai nevoie de buletin.

 • Ce să iau în bagaj la plecare?

Pe lângă lucrurile tale personale, este bine să ai mereu la tine o trusă mică de scule. Adeseori este mai simplu, când lucrezi cu sculele, cu care ești obișnuit. Îți recomandăm să ai și un așternut de pat de rezervă. În rest, vei primi cele necesare de la angajator sau de la cazare.

 • Cum pot primi alocația pentru copii Kindergeld?

Fiecare angajat care contribuie la fondul de asigurări sociale din Germania, are dreptul la alocație pentru copii, chiar dacă copiii se află în România. Dacă ai copii majori și studenți, de asemenea ai dreptul la alocație. În acest moment, 2016, alocația este cca. 180Euro/copil. Pentru a beneficia de alocație trebuie să te adresezi Serviciului de Asistență Socială din localitatea ta de domiciliu. Ei te vor îndruma. De asemenea există firme specializate, care se ocupă de tot dosarul pentru un anumit comision. Alocația se poate primi retroactiv, deci dacă ai lucrat și în anii anterior în Germania, poti cere alocația retroactiv de la statul german.

 

 • Ai și alte întrebări?

Sună-ne sau scrie-ne un mail. Mai jos ai datele noastre de contact.

Pe www.silverhand.ro găsesți ultimele informații și o listă actualizată cu ultimele locuri de muncă!

 

Noi, echipa SILVERHAND din Timișoara îți dorim drum bun, succes la noul loc de muncă și nu uita ca noi suntem partenerii tăi de încredere!

 

 

Serviciul de urgență pentru angajați

 •  Aveți nevoie urgentă de ajutor?
 •  Nu aveți momentan un loc de muncă?
 •  Câștigați prea puțin?
 •  Nu mai aveți nicio lucrare contractată?
 •  Sunteți nemulțumit de actualele condiții de muncă și de cazare?
 •  Vă doriți o ofertă de muncă mai bine plătită?

 

Luați legătura cu SILVERHAND! Noi va consiliem și va ajutăm cu placere!

Noi suntem în apropierea fiecărui oraș mare din Germania.

 

Ce este un serviciu de urgență pentru angajați?

Serviciul de urgență pentru angajați este serviciul nostru special, oferit tuturor candidaților, care doresc să găsească de îndată un nou loc de muncă, direct în Germania. Rapiditatea noastră este cel mai mare atu față de alte companii.

Serviciul de urgență pentru angajați este gândit pentru toate persoanele, care se află deja în străinatate și care tocmai și-au pierdut locul de muncă sau sunt dezamăgiți de actualul job.

 

Sunați-ne rapid, în timpul programului nostru cu publicul:

+40 773 787 443 sau  +40 773 712 077

sau scrieți-ne oricând pe mail la contact@silverhand.ro