Skip to main content

Ghidul candidatului

GHIDUL TĂU SILVERHAND LA PLECAREA ÎN GERMANIA

Sfaturi prețioase pentru românii care trăiesc și muncesc în Germania

Stimate/ă candidat/ă,

Te felicităm pentru că ai trecut cu succes prin toate etapele de recrutare și acum ai șansa de a munci la o companie germană de succes. În acest ghid, vei găsi detalii legate de diferitele aspecte ale vieții cotidiene în Germania.

Aici vei citi de exemplu, ce sa faci dacă ai nevoie de un avans din salariu, când vei primi salariul sau unde trebuie să suni, dacă ai o urgență.

Aceste explicații îți vor ușura șederea în Germania.

 • Cine suntem noi?

Firma SILVERHAND este o agenție multinațională de recrutare, cu sediul principal în localitatea Poznan, din Polonia. Primul punct de lucru din România a fost deschis în anul 2014 și se află în Timișoara, din 2018 suntem prezenți și în Craiova. Între timp, am inaugurat birouri de recrutare și la Budapesta, Cracovia, Bratislava, Sofia, Šiauliai.

Etapele angajării în Germania:

 1. Ne suni sau ne contactezi pe e-mail, Whatsapp sau Facebook. Dacă cunoștiintele de germană sau engleză sunt suficiente și experiența este relevantă, un traducător autorizat îți traduce gratuit documentele de angajare în limba germană, care vor fi transmise firmelor partenere cu posturi libere.
 2. Compania germană te poate contacta direct telefonic sau pe Whatsapp. De obicei, noi primim în cel mai scurt timp un răspuns.
 3. Dacă compania dorește să îți ofere un contract de muncă, ne va informa în scris și pe noi. Noi primim toate detaliile legate de plecare, pachetul salarial și alte beneficii.
 4. Pe baza acestor date, noi îți trimitem un contract de mediere conform legii 156/2000 reactualizate. Acolo vei regăsi toate detaliile importante legate de plecarea și condițiile de angajare în Germania.
 5. Vei primi de asemenea datele de cazare și punctul de lucru în scris, pe email, Whatsapp sau SMS.
 6. Vei semna contractul de muncă și anexele acestuia, cu angajatorul german.
 7. Vei ajunge la data stabilită în Germania, vei primi acces la cazare și de obicei, în următoarea zi, vei merge la muncă.
 8. Noi te ajutăm în orice chestiune sau problemă apărută pe parcursul șederii în Germania.

Silverhand nu percepe comision, nici înainte, nici după plecare. Serviciile noastre sunt și vor rămâne GRATUITE pentru toți candidații noștri!

 • Care este programul meu de muncă?

De regulă, se muncește minim 8 ore pe zi, programul exact îl vei primi de la punctul de lucru. La cele mai multe firme, se pot face ore suplimentare, pentru a câștiga mai mulți bani pentru familie. Orele suplimentare sunt plătite separat, cu un spor de minim 25%, conform legislației germane în vigoare. Adeseori firmele din Germania adună orele suplimentare în depozitul de ore (AZK, Arbeitzeitkonto) și când ai 150 ore, vei mai primi un salariu suplimentar, pe lângă salariul normal. AZK este de ajutor pentru a evita supraimpozitarea veniturilor salariale și pentru eventuale concedii prelungite.

 • Când primesc primul salariu?

Pentru primele săptămâni, este indicat să ai o sumă de bani la tine, minim 200 Euro.

Firmele din Germania plătesc salariile si diurnele, de regulă între 15-20 ale lunii următoare prestării muncii. Totuși, dacă ai nevoie de avans înainte de data salariului, firma plătește în cont o sumă cu titlu de avans. Sună la angajator sau la noi și solicită avans, dacă este necesar! Majoritatea firmelor transferă 100-200 Euro după prima săptămână de muncă. Asigură-te că ai foaia de pontaj completată și trimite o poza cu aceasta companiei. Dacă ai și diurnă stipulată în contract, aceasta se plătește odată cu salariul. Diurna nu se supune impozitării, în anumite situații reglementate de Codul Fiscal German.

 • Unde primesc banii?

Te sfătuim să ai un cont în EURO la o bancă românească, astfel vei putea ridica numerar cu cardul românesc atașat și de la bancomatele din Germania. Dacă nu ai un card sau un cont în EURO în România, te sfătuim să mergi la Commerz Bank în Germania. Acolo poți deschide un cont în moneda EURO. Nu uita să transmiți firmei angajatoare datele tale bancare, pentru a primi banii la timp. Transferul către un cont german durează maxim 1 zi lucrătoare, către un cont românesc de EURO, maxim 1-2 zile lucrătoare.

 • Cum va fi cazarea? Cum pot suna ieftin în România?

Firma germană organizează cazarea pentru angajații din România, pentru a nu fi nevoit să cauți, să achiți comisioane la agenții imobiliare și garanția la închiriere. Vei primi o cameră pentru tine sau o vei împărți cu alt coleg. Toate camerele au acces la bucătărie, masină de spălat, WC/baie. Majoritatea cazărilor oferă acces la internet, pentru a putea comunica ușor cu familia. Dacă dorești să suni acasă, îți recomandăm să achiziționezi o cartelă Lebara sau o cartelă telefonică pentru telefon mobil de la ALDI sau LIDL. Vei plăti mai puțin pentru conversațiile zilnice cu familia. La achiziția unei cartele de telefon, ai nevoie de buletin sau pașaport.

 • Ce este STUNDENZETTEL?

Der Stundenzettel este foaia de pontaj, unde se notează orele prestate în fiecare zi și distanța parcursă între cazare și locul de muncă. Este important ca aceasta să fie semnată de către șeful de lucrare/superior. Pe baza acestui document, vei primi salariul sau avansul solicitat. Poți trimite săptămânal o poză cu foaia de pontaj direct la angajator, pe e-mail sau Whatsapp. La finalul lunii, foile de pontaj se expediază către firma angajatoare pentru întocmirea statelor de plată.

 • Ce fac dacă sunt bolnav și nu pot merge la muncă?

În acest caz, te rugăm să suni de urgență la firma angajatoare pentru a informa administrația despre starea de sănătate. Apoi, trebuie să mergi la un medic pentru consult și un eventual concediu medical. Toți angajații intermediați de Silverhand, au asigurare de sănătate din prima zi de muncă. Dacă nu ai încă cardul de sănătate german, întreabă angajatorul care este numărul de asigurat. Cu numărul de asigurat poți merge la orice medic pentru consult de specialitate.
Absențele nemotivate aduc un salariu redus, de aceea te sfătuim să nu lipsești niciodată de la șantier, fără a anunța angajatorul în prealabil.

 • Ce fel de asigurări am în Germania?

Atunci când lucrezi în Germania prin intermediul Silverhand, ai garanția că beneficiezi de un contract de muncă legal la o companie verificată, unde muncesc și alți români. Vei beneficia automat din prima zi de muncă de toate asigurările, pe care le are și un lucrător german: sănătate, șomaj, pensie, accident.

 • Ce este Steuerklasse și cum pot beneficia de un impozit redus pe venit?

În Germania nu se aplică cota unică de impozitare a veniturilor, ci un sistem progresiv. Avantajate sunt persoanele care sunt căsătorite și cu copii. Chiar dacă familia se află în România, poți beneficia de o clasă de impozitare favorabilă. În primele luni, toți angajații sunt automat clasificați în clasa de impozitare 1 (Steuerklasse 1). Dacă se depun actele doveditoare la Administrația Financiară din Germania (Finanzamt), poți primi clasa 3 de impozitare, ceea ce înseamnă că impozitele si contribuțiile reținute din salariu, vor fi reduse. Întreabă angajatorul ce trebuie să faci pentru a beneficia de o clasă de impozitare avantajoasă.
Nu uita! Daca schimbi ulterior clasa de impozitare, vei beneficia retroactiv de beneficii, adică vei primi banii de la statul german, care au fost reținuți când erai în clasa 1 sau 6 de impozitare. Merită să te informezi!

 • Nu sunt mulțumit de cazare, ce pot sa fac?

Toate firmele germane partenere Silverhand, oferă cazare. Unele firme plătesc cazarea, altele oferă bani suplimentari pentru aceasta. Firma organizează cazarea pentru ca tu să nu plătești garanție și avans pentru chirie. Te rugăm să reții că în Germania chiriile sunt mult mai scumpe și mai greu de găsit decât în România. Îți garantăm că firma se străduiește să caute cea mai bună și apropiată cazare pentru tine, pentru ca tu să fii mulțumit. Dacă totuși camera nu corespunde așteptărilor tale, firma poate căuta o cazare nouă.

 • Mi s-a încheiat contractul de muncă, ce pot să fac?

Silverhand colaborează cu cca. 250 angajatori de top din Germania, Austria, Islanda, Norvegia, Finlanda, Olanda, Belgia ș.a. Oricând vrei să schimbi angajatorul sau ți-a expirat contractul, sună-ne! Îți garantăm că găsim în cel mai scurt timp alt loc de muncă, pentru a nu fi nevoit să te întorci acasă și a pierde vechimea în muncă.

 • Echipamentul de protecție și bocancii

De regulă, echipamentul de protecție și bocancii îți sunt puse la dispoziție de către angajator. Dacă vrei, poți să folosești și propriul tău echipament. Întreabă la firma ta angajatoare dacă șantierul sau fabrica impune un anumit echipament! Bocancii sunt obligatorii pe orice șantier din Germania.

 • Concediu de odihnă

Similar oricărui lucrător german, tu ai dreptul la concediu de odihnă plătit, de regulă, minim 2 zile pe lună. Este bine să ceri concediu după câteva luni de muncă. Concediul trebuie aprobat și de responsabilul de lucrare/șeful de șantier. Poți trimite o cerere scrisă sau un mail firmei cu perioada în care ai nevoie de concediu, după ce discuți cu responsabilii de la șantier sau fabrică.

 • Ce să iau în bagaj la plecare?

Pe lângă lucrurile tale personale, este bine să ai mereu la tine o trusă mică de scule. Adesea este mai simplu, când lucrezi cu sculele cu care ești obișnuit. Îți recomandăm să ai și o lenjerie de pat de rezervă. În rest, vei primi cele necesare de la angajator sau de la cazare.

 • Nu sunt mulțumit de actualul loc de muncă

Noi oferim serviciul de urgență, prin care găsim în cel mai scurt timp posibil alt loc de muncă. Te rugăm să ai în vedere perioadele de preaviz stipulate în contractul individual de muncă. De regulă, în prima lună, trebuie să notifici demisia cu 2-3 zile înainte. Perioada de preaviz crește în funcție de vechimea ta în firmă. Cel mai bine sună-ne sau consultă contractul de muncă.

 • Cum pot primi alocația pentru copii Kindergeld?

Fiecare angajat care contribuie la fondul de asigurări sociale din Germania, are dreptul la alocație pentru copii, chiar dacă copiii se află în România. Dacă ai copii majori și studenți, ai dreptul de a solicita Kindergeld. În acest moment, 2021, alocația este cca. 219 Euro/copil. Pentru a beneficia de alocație trebuie să te adresezi Serviciului de Asistență socială din localitatea ta de domiciliu. Ei te vor îndruma și îți vor oferi formularele necesare. De asemenea există firme specializate, care se ocupă de tot dosarul, pentru un anumit comision. Alocația se poate primi retroactiv, deci dacă ai lucrat și în anii anterior în Germania, poti cere alocația retroactiv de la statul german.
Aici poți citi mai multe: https://www.kindergeld.org/formulare/kindergeld-formulare-in-rumaenischer-sprache/

 • Unde pot citi despre experiența altor candidați cu Silverhand

În mediul online este ușor să împărtășesti experiențe sau puncte de vedere. Poți citi aici despre experiența altor candidați cu Silverhand:

https://silverhand.ro/pentru-candidati/angajatii-despre-noi/

https://www.facebook.com/pg/SilverhandRO/reviews/

 • Facebook

Dacă petreci cu plăcere timp pe rețele de socializare, te invităm să devii fan și să urmărești pagina de Facebook https://www.facebook.com/SilverhandRO/. Ne poți lăsa o evaluare și primești constant oferte de locuri de muncă interesante sau informații practice despre viața în Germania.

 • Cum pot să îmi îmbunătățesc limba germană?

Silverhand pune la dispoziția oricărei persoane interesate cursuri online de limba germană sau engleză. Verifică aici https://www.youtube.com/channel/UCqIuTznxrleeBzRgzB1Ow2w

videourile noastre, iar colega noastră Anna te va ajuta să folosești mai ușor limba germană.

 • Ai și alte întrebări?

Sună-ne sau scrie-ne un mail. Mai jos ai datele noastre de contact.

Pe www.silverhand.ro găsesți ultimele informații și o listă actualizată cu locurile de muncă disponibile!