Ghidul candidatului

GHIDUL TĂU SILVERHAND LA PLECAREA ÎN GERMANIA

Sfaturi prețioase pentru românii care muncesc în Germania

  Dragul nostru prieten, Te felicităm pentru că ai trecut de toate etapele de recrutare și acum ai șansa de a lucra prin intermediul nostru la o firmă germană de succes. Cu ajutorul acestui ghid te vom îndruma și consilia în cele mai importante aspecte ale acestei etape deosebite din viața ta. De aici vei afla de exemplu, ce să faci dacă ai nevoie de un avans, când se primește salariul sau unde trebuie să suni, dacă ai o urgență. Toate acestea te vor ajuta să ai parte de cea mai bună experiență în Germania. Cine suntem noi? Firma SILVERHAND este o agenție multinațională de recrutare, cu sediul principal în localitatea Poznan, din Polonia. Primul punct de lucru din România a fost deschis în anul 2014 și se află în Timișoara, din 2018 suntem prezenți și în Craiova. Între timp, am inaugurat birouri de recrutare și la Budapesta, Cracovia, Bratislava și Sofia. Acum să începem! Etapele angajării în Germania prin intermediul nostru:
 1. Ne suni sau ne contactezi pe email. Dacă cunoștiintele tale de germană sunt suficiente și experiența ta este relevantă, un traducător autorizat îți traduce gratuit CV-ul în germană și îl trimite firmelor partenere de încredere, care au posturi libere.
 2. Compania germană te sună și discută cu tine. De obicei, noi primim în cel mai scurt timp un răspuns pentru tine.
 3. Dacă compania vrea să te angajeze, ne va informa în scris pe noi. Noi primim astfel toate detaliile legate de plecare și beneficii.
 4. Pe baza acestor date, noi îți trimitem un contract de mediere conform legii 156/2000 reactualizate. Acolo vei regăsi toate detaliile importante legate de plecarea și munca în Germania.
 5. Vei primi de asemenea datele de cazare și șantier în scris, pe email sau SMS.
 6. Vei ajunge la data stabilită în Germania,  te vei caza și de obicei, în următoarea zi, vei merge la muncă.
 7. Noi te ajutăm în orice chestiune sau problemă apărută pe parcursul șederii tale în Germania.
Nu uita, noi nu percepem comision, nici înainte, nici după plecare. Serviciile noastre sunt și vor rămâne GRATUITE!  
 • Care este programul meu de muncă?
De regulă, se muncește minim 8 ore pe zi, programul exact îl vei primi de la punctul de lucru. La cele mai multe firme, se pot face ore suplimentare, pentru a câștiga mai mulți bani pentru familia ta. Orele suplimentare sunt plătite separat, cu un spor de minim 25%, conform legislației germane în vigoare. Adeseori firmele din Germania adună orele suplimentare în depozitul de ore (AZK, Arbeitzeitkonto) și când ai 150 ore, vei mai primi un salariu suplimentar, pe lângă salariul normal.  
 • Când primesc primul salariu?
Pentru primele săptamâni, este indicat să ai o sumă de bani la tine. Firmele din Germania plătesc salariile si diurnele, de regulă între 15-20 ale lunii următoare prestării muncii. Totuși, dacă ai nevoie de avans înainte de data salariului, firma îți plătește în cont suma convenită, fără nicio problemă. Sună la angajator sau la noi și întreabă despre avans! Majoritatea firmelor îți transferă 100-200 Euro fără nici un fel de problemă. Asigură-te că ai foaia de pontaj completată și trimite o poză cu aceasta firmei tale. Dacă ai și diurnă stipulată în contract, aceasta se plătește odată cu salariul. Diurna nu este impozabilă.  
 • Unde primesc banii?
Cel mai bine este să ai un cont în EURO la o bancă românească, astfel vei putea ridica cu cardul și de la bancomatele din Germania bani, ori de câte ori ai nevoie. Dacă nu ai un card sau un cont în EURO în România, te sfătuim să mergi la Commerz Bank în Germania. Acolo poți deschide fără probleme un cont în EURO. Nu uita să transmiți firmei angajatoare datele tale bancare, pentru a primi sumele de bani la timp. Transferul către un cont german durează maxim 1 zi lucrătoare, către un cont românesc maxim 2 zile lucrătoare.  
 • Cum va fi cazarea? Cum pot suna ieftin în România?
Firma organizează cazarea pentru tine, pentru ca tu să nu trebuiască să cauți, să plătești comisioane la agenții imobiliare și garanție la închiriere. Vei primi o cameră pentru tine sau o vei împărți cu alt coleg. Toate camerele au acces la bucătărie, mașină de spălat, WC/baie. Majoritatea cazărilor oferă internet gratuit, pentru a putea comunica ușor cu familia ta. Dacă vrei să suni acasă, îți recomandăm să achiziționezi o cartela Lebara, sau o cartelă telefonică pentru mobil de la ALDI sau LIDL. Vei plăti puțin pentru conversațiile zilnice cu familia. La achiziția unei cartele de mobil, ai nevoie de buletin.  
 • Ce este STUNDENZETTEL?
Stundenzettel este foaia ta de pontaj, unde îți notezi orele muncite în fiecare zi. Te rugăm să nu uiți să fie semnată de șeful tău direct. Pe baza acestui act îți vei primi salariul și avans, ori de câte ori ai nevoie. Trimite o poză cu foaia de pontaj direct la angajator pe email. Vei economisi astfel timp prețios.  
 • Ce fac dacă sunt bolnav și nu pot merge la muncă?
În acest caz nefericit, te rugăm să suni angajatorul de urgență și să-l informezi. Apoi mergi la un medic pentru concediu medical. Toți angajații au asigurare de sănătate din prima zi de muncă. Dacă nu ai încă cardul de sănătate german, întreabă angajatorul care este numărul tau de asigurat. Cu numărul de asigurat poți merge la orice medic pentru concediu medical.   Absențele nemotivate înseamnă de multe ori tăieri din salariu, de aceea te sfătuim să nu lipsești niciodată de la șantier, fără să anunți firma angajatoare.  
 • Ce fel de asigurări am în Germania?
Atunci când lucrezi în Germania prin intermediul Silverhand, ai garanția că beneficiezi de un contract de muncă legal la o companie verificată, unde muncesc și alți români. Vei beneficia automat din prima zi de muncă de toate asigurările, pe care le are și un muncitor german: sănătate, șomaj, pensie, accident.  
 • Ce este Steuerklasse și cum pot beneficia de un impozit redus pe venit?
În Germania nu se aplică cota unică de impozitare a veniturilor, ci un sistem progresiv. Avantajate sunt persoanele care sunt căsătorite și au copii, chiar dacă familia se află în România. În primele luni, toți angajații sunt automat clasificați în clasa de impozitare 1 (Steuerklasse 1). Dacă se depun actele doveditoare la Fiscul German (Finanzamt), poți primi clasa 3 de impozitare, ceea ce înseamnă că îți vor rămâne mai mulți bani din salariu. Întreabă angajatorul ce trebuie să faci pentru a beneficia de o clasă de impozitare avantajoasă. Nu uita! Dacă schimbi clasa de impozitare, vei beneficia retroactiv de beneficii, adică vei primi banii de la statul german, ce au fost reținuți când erai în clasa 1 de impozitare. Merită să te informezi!  
 • Nu sunt mulțumit de cazare, ce pot sa fac?
Toate firmele germane cu care noi colaborăm oferă cazare. Unele firme plătesc cazarea, altele oferă bani suplimentari pentru aceasta. Firma organizează cazarea pentru ca tu să nu plătești garanție și avans pentru chirie. Te rugăm să reții că în Germania chiriile sunt mult mai scumpe și mai greu de găsit decât la noi. Îți garantăm că firma se străduiește să caute cea mai bună și apropiată cazare pentru tine, pentru ca tu să fii mulțumit.  
 • Mi s-a încheiat contractul de muncă, ce pot să fac?
Silverhand colaborează cu cca. 300 angajatori de top din Germania, Austria, Elveția, Islanda, Norvegia, Finlanda, Olanda, Belgia ș.a. Oricând vrei să schimbi angajatorul sau ți-a expirat contractul, sună-ne! Îți garantăm că găsim în cel mai scurt timp alt loc de muncă, pentru a nu fi nevoit să te întorci acasă.  
 • Echipamentul de protecție și bocancii
De regulă, echipamentul de protecție și bocancii îți sunt puse la dispoziție de către angajator. Dacă vrei, poți să folosești și propriul tău echipament. Întreabă la firma ta angajatoare dacă șantierul sau fabrica impune un anumit echipament!  
 • Concediu de odihnă
Ca orice angajat din Germania, și tu ai dreptul la concediu de odihnă plătit, de regula minim 2 zile pe lună. Este bine să ceri concediu doar dupa câteva luni de muncă și întotdeauna trebuie să discuți și cu firma angajatoare, dar și cu șeful de șantier. Poți trimite o cerere scrisă sau un mail firmei cu perioada în care ai nevoie de concediu, după ce discuți cu responsabilii de la șantier sau fabrică.  
 • Ce să iau în bagaj la plecare?
Pe lângă lucrurile tale personale, este bine să ai mereu la tine o trusă mică de scule. Adeseori este mai simplu, când lucrezi cu sculele cu care ești obișnuit. Îți recomandăm să ai și un așternut de pat de rezervă. În rest, vei primi cele necesare de la angajator sau de la cazare.  
 • Nu sunt mulțumit de actualul loc de muncă
Noi oferim serviciul de urgență, prin care găsim în cel mai scurt timp posibil alt loc de muncă. Te rugăm să ai în vedere perioadele de preaviz stipulate contractual. De regulă, în prima lună, trebuie să notifici demisia cu 2-3 zile înainte. Perioada de preaviz crește în funcție de vechimea ta în firmă. Cel mai bine sună-ne sau consultă contractul tău individual de muncă.  
 • Cum pot primi alocația pentru copii Kindergeld?
Fiecare angajat care contribuie la fondul de asigurări sociale din Germania, are dreptul la alocație pentru copii, chiar dacă copiii se află în România. Dacă ai copii majori și studenți, de asemenea ai dreptul la alocație. În acest moment, 2019, alocația este cca. 190Euro/copil. Pentru a beneficia de alocație trebuie să te adresezi Serviciului de Asistență socială din localitatea ta de domiciliu. Ei te vor îndruma. De asemenea există firme specializate, care se ocupă de tot dosarul, pentru un anumit comision. Alocația se poate primi retroactiv, deci dacă ai lucrat și în anii anterior în Germania, poti cere alocația retroactiv de la statul german.  
 • Unde pot citi despre experiența altor candidați cu Silverhand
În mediul online este ușor să împărtășesti experiențe sau puncte de vedere. Poți citi aici despre experiența altor candidați cu Silverhand: https://silverhand.ro/pentru-candidati/angajatii-despre-noi/ https://www.facebook.com/pg/SilverhandRO/reviews/  
 • Facebook
Dacă petreci cu plăcere timp pe rețele de socializare, te invităm să devii fan și să urmărești pagina de Facebook https://www.facebook.com/SilverhandRO/. Ne poți lăsa o evaluare și primești constant oferte de locuri de muncă interesante sau informații practice despre viața în Europa.  
 • Cum pot să îmi îmbunătățesc limba germană?
Silverhand pune la dispoziția oricărei persoane interesate cursuri online de limba germană sau engleză. Verifică aici https://www.youtube.com/channel/UCqIuTznxrleeBzRgzB1Ow2w videourile noastre, iar colega noastră Anna te va ajuta să folosești mai ușor limba germană.  
 • Ai și alte întrebări?
Sună-ne sau scrie-ne un mail. Mai jos ai datele noastre de contact. Pe www.silverhand.ro găsesți ultimele informații și o listă actualizată cu ultimele locuri de muncă!   Noi, echipa SILVERHAND îți dorim drum bun, succes la noul loc de muncă și nu uita că noi suntem partenerii tăi de încredere!