Skip to main content

Permisul de conducere românesc în Germania

Nicio categorie

Urmează să pleci la muncă în Germania cu mașina? Încă nu știi cu exactitate pentru cât timp poți utiliza permisul de conducere românesc în Germania? Trebuie sau nu să îl schimbi cu unul german?

Permisul de conducere obținut în România este recunoscut peste tot în Uniunea Europeană. Îl poți folosi în Germania atât timp cât este valabil, nu este suspendat, revocat sau restricționat în țara care l-a emis.

Cei care dețin categoriile C,C1,CE,C1E sau D, D1, DE, D1E, trebuie să aibă în vedere faptul că în Germania permisele pentru categoriile C1 și C1E sunt valabile doar până la vârsta de 50 de ani, iar permisele pentru categoriile C, CE, D, DE, D1 și D1E sunt valabile în Germania doar 5 ani de la data eliberării, indiferent de valabilitatea acestora în țara emitentă.

În momentul în care permisul tău expiră, iar tu ai reședința în Germania de mai mult de 185 de zile, ești obligat să îl schimbi cu unul german. La fel, în cazul în care spre exemplu ai categoria B și vrei să obți și categoriile C,E, nu poți obține aceste categorii în România dacă au trecut mai mult de 185 de zile de când ai reședința în Germania.

De asemenea, nu poți face permisul într-un alt land decât în cel în care locuiești.

Poți obține un permis de conducere în România doar în condițiile în care renunți la reședința din Germania, ești înregistrat cu reședința în România și au trecut mai mult de 185 de zile de la schimbarea reședinței.

Dacă pur și simplu dorești să schimbi permisul românesc cu un permis german poți face acest lucru la Führerscheinstelle din zona ta de reședință. Ai nevoie de următoarele documente:  

  • permisul românesc (valabil), 
  • carte de identitate sau pașaport, 
  • confirmarea adresei (Anmeldebestätigung), 
  • poză biometrică de pașaport, 
  • cerere. 

Toate documentele se depun la Führerscheinstelle din zona ta de reședință. Eliberarea noului permis durează până la 4 săptămâni, timp în care poți folosi în continuare permisul românesc.

Înregistrarea mașinii trebuie de asemenea făcută în Germania în cazul în care ai reședința acolo și au trecut mai mult de 185 de zile de la înregistrarea reședinței.

Ți-au fost utile informațiile prezentate?

Distribuie articolul nostru și altor prieteni!

Îți dorești să lucrezi în Germania?

Silverhand are noi oferte de muncă pentru tine!

Vezi aici cele mai noi oferte – https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/?q=&location=Germania&category=

Contactează-ne telefonic la 0773 787 443 sau 0770 422 954

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro.