Skip to main content

Tradiții și obiceiuri pascale în România

Bez kategorii

Învierea Domnului este una dintre cele mai importante și mai frumoase sărbători ale creștinătății. Ea are darul de a aduce familia împreună și este plină de obiceiuri tradiționale pe care le pot pune în aplicare mămicile, tăticii și copiii din România.

 Anul acesta Paștele ortodox se sărbătorește pe din data de 1 mai până în data de 3 mai. În noaptea de sâmbătă spre duminică se sărbătorește Învierea lui Iisus Hristos. În noaptea de Înviere, credincioșii sunt încurajați să meargă la biserică și să ia lumină. Ei trebuie să ducă de acasă o lumânare, pe care o vor aprinde cuflacăra de la lumănare pe care o scoate părintele din altar.

Lumina este simbolul Învierii. Cele mai multe familii păstrează restul de luminâre rămasă nearsă după slujba și o aprind în cursul anului în cazul în care au un marenecaz. La sfârșitul slujbei de Înviere, preotul împarte tuturor Sfintele Paști și îi împărtășește pe cei mici. Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri al sărbătorilor pascale este vopsirea ouălor roșii. Acestea sunt nelipsite de pe mese în prima zi de Paște, așteptând să îi bucure pe copii, aceștia la rândul lor fiind nerăbdători să le ciocnească.La noi în țară, pe lângă tradiționalele ouă roșii, pe mesele românilor, este nelipsită carnea de miel care este preparată sub diferite forme.

În diferite zone din România se găsesc o sumedenie de obiceiuri. De exemplu, în Maramureș, copiii, până la 9 ani, merg la vecini și prieteni ca să­ anunțe Învierea Domnului, fiind răsplătiți cu câte un ou roșu. În Țara Moților se duce toaca în cimitir de către un grup de tineri și trebuie păzită. În cazul în care toaca a fost furată aceștia sunt obligați ca a doua zi să dea o masă la care iau parte atât ”hoții” cât și ”păgubașii”.

 Paștele este una dintre cele mai frumoase sărbători, poate chiar cea mai frumoasă. De aceea fiți mai buni unii cu alții, bucurați­vă alături de cei dragi și transmiteți spiritul sărbătorii la copii, nepoți și stră­nepoți. Să aveți parte de multă sănătate și numai bucurii în viață. HRISTOS A ÎNVIAT!!

International Recruiting Experts