Skip to main content

Cât costă o chirie în Germania?

Bez kategorii

Multe persoane care lucrează în Germania mărturisesc faptul că una dintre cele mai însemnate cheltuieli lunare este reprezentată de chirie și utilități.

Conform unui articol recent din revista germană Der Spiegel, peste 40% dintre chiriașii aflați pe teritoriul german plătesc pentru chirie mai mult de 30% din venitul lunar net.

A fi angajat în Germania, este un succes personal pentru mulți români. La un loc de muncă, contează și venitul salarial lunar, dar și cheltuielile legate de locuință.

 

Companiile germane cu care lucrează Silverhand pun la dispoziția angajaților de fiecare dată o locuință. Unii angajatori plătesc direct cazarea și utilitățile, iar alți angajatori pun la dispoziția angajaților variante de cazare, care se vor achita direct de către angajat.

În acest caz, salariul și diurna încasată sunt sensibil mai mari decât în prima sintuație, când firma preia toate costurile aferente chiriei și utilităților.

În general se poate afirma că firmele estimează costul cazării la circa 15-20 EUR/zi.

Angajatul încasează o diurnă neimpozabilă, pe lângă salariul de bază orar, pentru fiecare zi lucrată, pentru a acoperi aceste costuri.

Este important de precizat că astfel angajații vor economisi costurile percepute de agențiile imobiliare. Firmele angajatoare vor prelua și garanția solicitată de obicei la închirierea unui imobil.

 

Iată cele mai importante lucruri de care este nevoie să ții cont, atunci când firma îți plătește diurna pentru cazare:

 

Diferențele financiare ale chiriilor din Germania

Depind de localizarea locuinței, urban sau rural – apartamentele cu acces facil la mijloacele de transport în comun sunt mai scumpe. O garsonieră de închiriat într-un oraș german pornește de la 200 EUR, până la 800 EUR în orașele mari, însă dacă garsoniera este localizată la 10 km de oraș, costurile se pot reduce cu 50%. Aceasta este o opțiune foarte bună pentru cei care au o mașină la dispoziție în Germania.

Pentru a plăti mai puțin pe locuință este recomandată zona periurbană, chiar rurală, pentru că în Germania standardul de viață de la oraș se regăsește adeseori și la sat.

Depind de regiunea aleasă – precum în orice țară, landurile cele mai populate și bogate din Germania, implică cheltuieli mult mai ridicate. Cele mai scumpe locuințe din Germania sunt în München, Hamburg și Frankfurt pe Main.

 

 

Apartamente mobilate sau nemobilate

În urmă cu mulți ani se ofereau apartamentele nemobilate însă, în prezent, piața imobiliară a crescut mult mai mult prin oferirea apartamentelor mobilate.

Pentru că foarte mulți angajatori cer de la angajații lor mai multă flexibilitate încât să se poată muta cât mai rapid, proprietarii apartamentelor pun la dispoziție chiriile complet mobilate, însă solicit prețuri mult mai mari!

În Berlin, peste 35 % din apartamentele oferite spre închiriere sunt mobilate, în Frankfurt peste 45%, iar în Stuttgart peste 60%.

 

 

Fie că vei căuta oferte pentru locuințe pe internet sau că vei folosi ziarele locale, o să întâlnești adeseori cuvintele Kaltmiete sau Warmmiete.

 

Mai jos îți oferim un mic dictionar german de termeni pe care îi vei întâlni inevitabil în căutările tale!

 

Diferența dintre cele două cuvinte de mai sus constă în faptul că Kaltmiete reprezintă chiria de bază pentru o locuință, fără a include costurile suplimentare, de întreținere.

 

Dacă întâlnești cuvântul Warmmiete, atunci chiria include costuri suplimentare, de întreținere și utilități. Când alegi Kaltmiete, cheltuielile suplimentare pentru chiria în Germania poartă numele de Nebenkosten.

 

O informație utilă este că Asociația Chiriașilor din Germania (Deutscher Mieterbund) publică situația costurilor suplimentare (Nebenkosten) de actualitate, la nivelul întregii țări, inclusiv prețul mediu pe metru pătrat, pe lună. 

Este de reținut faptul că, în funcție de locație și de serviciile puse la dispoziție, aceste prețuri pot varia.

 

Cea mai mare parte ale locuințelor care sunt oferite spre închiriere în Germania, sunt intermediate de agenții imobiliare, agentul imobiliar fiind găsit sub demunirea de Makler.

 

Metodele cele mai folosite spre închiriere ale locuințe sunt:

– căutarea pe internet

– publicarea unui anunț în ziar

– căutarea în ziarele locale

– discuția cu un agent imobiliar

 

Site-uri pe care poți găsi anunțuri pentru chirie în Germania:

 

 

Pentru un loc de muncă în Germania, așteptăm să ne contactați de luni până vineri, între orele 9-17.

 

Telefon: 0773 787 443, 0774 483 064 sau 0770 139 232

 

E-mail: contact@silverhand.ro

International Recruiting Experts