fbpx

Cât ne costă să trăim în Germania?

2016
noiembrie 30

Datorită nivelului de trai mai bun din Germania, din ce în ce mai mulți muncitori aleg să părăsească România, fie sezonier, fie pe o perioadă de timp îndelungată. Ofertele de muncă oferite de SILVERHAND se adresează ambelor categorii de public și vizează în special muncitorii din domeniul tehnic, vorbitori de limba germană la nivel conversațional.
Având la activ peste 500 de muncitori plecați în Germania, în următoarele rânduri, propunem să vă explicăm pe scurt ce înseamnă Germania și ce presupune mutarea în această țară.


CHIRIA
Chiria reprezintă un motiv de îngrijorare în mintea multor persoane care decid să se mute în Germania. Firmele partenere SILVERHAND asigură cazarea pentru muncitori, iar în funcție de ofertă, există posibilitatea să o și plătească. Desigur, cazarea se face în regim single sau double la pensiuni, case de vacanță sau mini apartamente. 
Dacă totuși doriți să vă mutați singur într-o locuință proprie, e bine să țineți cont de anumite aspecte. 


Preturile chiriilor: în funcție de zona în care lucrați, pentru închirierea unui apartament cu 3 camere, chiriile medii în Germania variază de la 380 de euro pe lună pentru Dortmund,  400 de euro în Essen, 460 de euro pentru Bremen, 530 de euro pentru Mannheim sau 720 de euro în Frankfurt. 
Ca idee generală, chiriile în zonele de nord-vest sunt mai mici – decât cele din sud – Baden-Württemberg și Bavaria.


Costurile aferente închirierii unei locuințe în Germania sunt următoarele:
Chiria totală = Chiria efectivă + Întreținere + Încălzire + Garaj (opțional)
Garanția (echivalentul a 2-3 chirii totale lunare). *Se primește înapoi la terminarea contractului
Comisionul agenției imobiliare (dacă este cazul)= 2,38 chirii lunare +TVA. *Nu se returnează

Garanția este restituită odată cu anularea contractului de închiriere, cel târziu după 6 luni, dar depinde de starea în care se predă locuința înapoi administrației și de plata integrală a utilităților.

 

ALIMENTE
Prețul alimentelor/produselor de uz casnic diferă foarte mult în funcție de brand sau locația de unde le cumpărați. Desigur, supermarketurile sunt cele mai la îndemână, dar e bine să știți că în weekend și nu numai, puteți găsi produse proaspete la un preț mai accesibil în piețe/târguri. Mâncarea la restaurant este scumpă, comparativ cu ce găsim în România, dar în supermarket prețurile, de foarte multe ori, se aseamănă cu cele de la noi.
În Germania, de exemplu, acelaşi coş de cumpărături costă cu 18,12 lei mai mult decât în România, o diferenţă minoră, având în vedere că salariul mediul al unui neamţ pe lună este de 6,5 ori mai mare decât al unui român.


În România ca să cumperi ouă, unt, lapte, pâine, carne de pui, carne de porc, ulei, morcovi, vinete, broccoli, ciuperci, ceapă, roşii, salată verde, lămâi, banane, kiwi, mere, sos pentru paste, spaghete, mozzarella, o sticlă de suc carbogazos, cereale pentru micul dejun, o cutie de ceai şi o sticlă de vin trebuie să scoţi din buzunar, în medie, 178,13 lei, echivalentul a 40,21 euro, în timp ce în Germania, pentru aceleaşi alimente trebuie să achiţi la casă 196,25 lei, echivalentul a 46,87 euro
Acest coş de alimente este gândit pentru două persoane, iar alimentele ce se regăsesc în el ajung pentru câteva zile.

tabel-1

 

tabel2Sursă: http://www.gandul.info/


AUTOTURISM
Cheltuielile cu mașina în Germania constau în asigurare + impozit. În funcție de motorul mașinii, experiența șoferului și istoricul său (numărul de accidente, contravenții etc.) acesta trebuie să plătească o sumă anuală/lunară pentru autoturismul personal.
Printre cele mai mari tarife petru polița RCA se întâlnesc în Germania. Cea mai ieftină asigurare RCA este de aproape 700 de euro, iar cea mai scumpă poate ajunge și la 1400 de euro. Aceste polițe asigură acoperiri pentru vătămări corporale de până la 15 milioane de euro pentru fiecare persoană afectată.
Cel mai ieftin impozit auto anual în Germania este de 110 euro.
Aceste taxe variază, de sigur de la un caz la altul.

 

Analizând infomațiile puse la dispoziție în acest articol, ajungem la concluzia că viața din Germania nu este chiar atât de scumpă. Cu un loc de muncă sigur și bine plătit la un angajator german, reușiți să vă achitați cheltuielile lunare.

 

Prin SILVERHAND faceți economii în ceea ce privește chiria, datorită faptului că aceasta este asigurată și în unele cazuri și plătită de către firmă. Astfel vă rămân mai mulți bani pentru răsfățul personal.

 

Pentru un loc de muncă în Germania, ne găsiți prin:

E-mail: contact@silverhand.ro
Telefon: 0773 787 443, 0774 483 064, 0770 139 232
Facebook: www.facebook.com/SilverhandRO/
Site: www.silverhand.ro