Skip to main content

Noile legi care vor facilita obținerea cetățeniei germane în 2023

Nicio categorie

Guvernul Germaniei a anunțat că noua lege a cetățeniei, care va reduce perioada de timp în care străinii trebuie să locuiască în republica federală înainte de a putea solicita cetățenie germană, se află în ultimele etape de redactare. Legea va fi supusă votului Bundestagului până la sfârșitul acestei veri.

Obținerea cetățeniei germane va deveni un proces mai ușor

Planul de reformare a procesului de obținere a cetățeniei germane a fost început de când coaliția a ajuns la guvernare, în septembrie 2021. Acum, dacă noul proiect de lege de 49 de pagini va trece de parlament, migranții în Germania vor putea solicita cetățenia după cinci ani de rezidență, în loc de opt.

În anumite circumstanțe, în cazul în care se dovedesc bunele cunoștințe de limba germană, munca voluntară sau realizări profesionale impresionante, unele persoane vor putea solicita cetățenie germană la doar trei ani după ce s-au mutat în țară.

De asemenea, obținerea cetățeniei va deveni mai ușoară pentru copiii născuți în Germania din părinți care nu sunt germani, o reformă semnificativă într-o țară în care peste un sfert din populație provine din familii de imigranți. În prezent, copiilor li se acordă cetățenia germană dacă cel puțin unul dintre părinți a fost rezident permanent în Germania timp de cel puțin opt ani la data nașterii copilului. Odată cu noua lege, această perioadă minimă va fi probabil redusă la cinci ani.

În plus, noua lege va permite cetățenilor din afara UE să dețină dublă cetățenie. În prezent, numai cetățenii UE din Germania pot deține dubla cetățenie.

Excluderea unor solicitanți de la obținerea cetățeniei

Nancy Faeser de la SPD și ministrul justiției de la FDP, Marco Buschmann, spun că partidele lor au convenit asupra unor amendamente la proiect. Aceste modificări includ menționarea explicită a anumitor infracțiuni care ar exclude solicitanții de la obținerea cetățeniei, cum ar fi cazurile dovedite de acte antisemite, rasiste, xenofobe sau inumane. De asemenea, se așteaptă să fie inclusă excluderea bazată pe angajarea într-o căsătorie poligamă sau pe respingerea egalității de gen.

Condițiile actuale pentru obținerea cetățeniei germane

  • Cunoașterea limbii germane (nivelul minim B1). 
  • Dovada șederii oficiale de cel puţin 8 ani în Germania. Dacă absolvi cursul de integrare (Integrationskurs), perioada este de 7 ani, uneori 6 ani.
  • Capacitatea de a te susţine financiar fără a apela la Harz IV (ajutor social). 
  • Promovarea testului de cetăţenie.
  • Cazier curat şi angajamentul de a respecta legea democratică şi constituţia germană. 

Proiectul a fost analizat de către guvernele federale și de landuri și se așteaptă să fie votat în Bundestag și Bundesrat până la sfârșitul verii.

Contactează-ne telefonic la 0773 787 443 sau 0774 483 064.

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email contact@silverhand.ro.