Skip to main content

Viața în Finlanda: avantaje și dezavantaje

Nicio categorie

Finlanda este o țară frumoasă și inovatoare, cu un sistem de educație și sănătate de înaltă calitate. Peisajele naturale impresionante și cultura lor bogată fac din Finlanda o destinație atractivă pentru turiștii din întreaga lume. 

Dar cum stau lucrurile atunci când vine vorba de a merge la muncă în Finlanda? În acest articol, vei afla cum este viața și munca în Finlanda și care sunt avantajele și dezavantajele mutării în țara renilor. 

Ce documente sunt necesare ca să intri în Finlanda?

Așa cum știi, Finlanda aparține Uniunii Europene, prin urmare cetățenii români care călătoresc în această țară au dreptul la liberă circulație. Mai pe scurt, poți intra în Finlanda cu unul dintre următoarele documente:

 • pașaport
 • pașaport temporar
 • carte de identitate

Dacă intenționezi să rămâi mai puțin de trei luni, atunci nu este nevoie să te înregistrezi. După perioada de trei luni, trebuie să raportezi șederea la biroul de migrație (cel mai apropiat de locul de reședință).

Industrii populare în Finlanda – unde poți găsi un loc de muncă?

Economia Finlandei este una dintre cele mai dezvoltate din lume. Industrii cheie includ tehnologia informației și comunicațiilor, electronică, metalurgie, lemn, design și producția de echipamente medicale. Companii finlandeze de renume mondial includ brand-uri precum Nokia, Kone, Rovio Entertainment și Fiskars.

Dacă te gândești să mergi în Finlanda pentru muncă, ar fi bine să verifici în ce industrii vei găsi un loc de muncă! Noi am adăugat câteva exemple.

Angajații specializați care au cunoștințe de engleză/finlandeză (limba oficială este finlandeza, iar limba suedeză este recunoscută drept limbă minoritară) – vor găsi joburi în:

 • industria medicală (medic, dentist, asistent medical, lucrător la azil)
 • transport și expediere
 • logistică
 • IT (programatori)

De asemenea, vei găsi joburi și pentru cei fără experiență. Mai mult, poți să te uiți și la cele unde nu ai nevoie să cunoști o limbă străină: 

 • construcții
 • producție

Îți recomandăm să verifici și ofertele actuale de muncă din Finlanda pe care le găsești pe portalul de locuri de muncă  europa.jobs

Taxele și impozitele în Finlanda 

Taxele și impozitele în Finlanda sunt utilizate pentru finanțarea serviciilor publice, precum sănătatea, educația, infrastructura și alte programe sociale. Sistemul fiscal finlandez este complex și implică mai multe tipuri de taxe și impozite. Iată câteva dintre cele mai importante:

 • Impozitul pe venit personal: Finlanda are un sistem progresiv de impozitare a veniturilor personale, ceea ce înseamnă că: cu cât venitul este mai mare, cu atât impozitul pe venit este mai mare. Ratele de impozitare variază în funcție de nivelul venitului și pot ajunge până la aproximativ 52%.
 • Impozitul pe profit al companiilor: Companiile din Finlanda sunt supuse impozitului pe profit. În prezent, rata standard de impozit pe profit este de 20%. Cu toate acestea, există și anumite facilități fiscale și rate speciale de impozitare pentru anumite industrii și regiuni.
 • TVA: Finlanda aplică TVA la bunurile și serviciile vândute în țară. Rata standard de TVA este de 24%, dar există și rate reduse de 10% și 14% pentru anumite produse și servicii.
 • Impozitul pe proprietate: impozitul pe proprietate este în funcție de valoarea proprietății. Ratele de impozitare și regulile specifice variază în funcție de municipalitate.
 • Contribuții sociale: Angajații și angajatorii contribuie la sistemul de asigurări sociale. Aceste contribuții acoperă asigurările de sănătate, pensiile și șomajul. Ratele de contribuție variază și sunt calculate în funcție de venitul angajatului.

Există și alte taxe și impozite în Finlanda, cum ar fi impozitul pe automobile, accizele pe alcool și tutun, precum și taxe locale.

Mai jos, găsești un exemple de impozitare, în funcție de venit!

Venit anual% din impozitare
19.200 – 28.700 EUR6%
28 700 – 47 300 EUR17,20%
47 300 – 82 900 EUR21,25%
peste 82.900 EUR31,25%
Sursa europa.jobs

Mutarea în Finlanda – exemple de costuri

Prețurile apartamentelor, ca în majoritatea țărilor, depind de locație. De exemplu, în Helsinki, prețul pentru închirierea unei garsoniere va fi de câteva ori mai mare decât în ​​orașele mai mici. Situația este aceeași și dacă vorbim de costuri cu alimente sau prețuri pentru un bilet de transport în comun. 

Important – cu cât orașul este mai mare, cu atât câștigurile sunt mai mari, dar și cheltuielile pentru ședere sunt mai mari. 

Costuri Preț
Garsonieră de închiriat (+ avans 3 luni)850 – 1300 EUR
Internet 60 Mb/s sau mai mult, date nelimitate 20 – 40 EUR
Bilet lunar pentru transportul public65 EUR
Internet mobil15 – 20 EUR
Pret pentru 1 litru de benzina2,15 EUR – 95 EUR
Sursa europa.jobs

Prețurile în Finlanda pentru mâncare depind și de locul în care locuiești. Mai jos, regăsești câteva exemple.

ProdusPreț
Pâine 250 grame2,33 EUR
1 kg Roșii 3,65 EUR
1 kg aripioare de pui10,83 EUR
1l lapte1,07 EUR
1 kg Cartofi 1,11 EUR
Brânză făcută în zonă 1 kg7,70 EUR
Ouă 10 buc2,25 EUR
Banane 1 kg1,84 EUR
Sursa europa.jobs

Mutarea și șederea în Finlanda – avantaje și dezavantaje

Între avantaje putem menționa:

 1. Calitatea vieții: Finlanda este recunoscută pentru calitatea vieții ridicate. Indicatori precum educația de înaltă calitate, sistemul de sănătate eficient, siguranța și stabilitatea socială contribuie la un nivel ridicat al calității vieții.
 2. Sistem de învățământ excelent: se află în topul clasamentelor globale pentru rezultatele obținute de elevi în domeniul educației și pune un mare accent pe egalitatea în educație.
 3. Sistem de sănătate de înaltă calitate:serviciile medicale sunt de înaltă calitate, iar accesul la asistență medicală este ușor și eficient.
 4. Natură și mediu înconjurător: numeroase lacuri, păduri și parcuri naționale. Oamenii pot bucura de activități în aer liber precum drumeții, pescuit, ciclism și sporturi de iarnă.
 5. Oportunități de carieră și inovare: industrii precum tehnologia informației și comunicațiilor, designul, industria metalurgică și ingineria sunt bine dezvoltate. Finlanda este cunoscută și pentru spiritul său inovator și startup-urile din domeniul tehnologic.
 6. Siguranță și stabilitate: Finlanda este una dintre cele mai sigure și stabile țări din lume. Rata criminalității este scăzută, iar sistemul juridic este considerat drept și eficient.

Printre dezavantajele mutării și șederii în Finlanda:

 1. Climatul: Finlanda are un climat nordic caracterizat prin ierni lungi și reci, cu temperaturi scăzute și zăpadă abundentă. Aceasta poate fi un dezavantaj pentru cei care nu se obișnuiesc cu temperaturile extreme și cu perioadele scurte de lumină solară în timpul iernii.
 2. Dificultăți lingvistice: limba finlandeză este una dintre cele mai dificile limbi de învățat din lume. Pentru cei care nu vorbesc finlandeza, comunicarea și integrarea în societatea finlandeză pot fi un dezavantaj, deși majoritatea finlandezilor vorbesc și engleza.
 3. Costul vieții: Finlanda este cunoscută pentru nivelul ridicat al costurilor de trai. Chiriile, alimentele, transportul și alte cheltuieli pot fi mai mari decât în alte țări, ceea ce poate pune presiune asupra bugetului personal.
 4. Concurența pe piața muncii: deși Finlanda oferă oportunități de carieră, piața muncii poate fi competitivă, mai ales în anumite industrii și orașe. Găsirea unui loc de muncă potrivit și integrarea în piața muncii finlandeză pot fi un dezavantaj pentru unii expați.
 5. Lungimea zilelor de iarnă: în timpul sezonului de iarnă, Finlanda se confruntă cu zile scurte și întuneric prelungit. Acest aspect poate afecta starea de spirit și sănătatea mentală a unor persoane, în special a celor care nu sunt obișnuiți cu aceste condiții.
 6. Limitele culturale și sociale: Finlanda are o cultură specifică, iar unele persoane pot găsi dificultăți în adaptarea la obiceiurile și normele sociale finlandeze. Integrarea în comunitate poate necesita timp și efort suplimentar.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, vezi și pagina dedicată pentru locuri de muncă de pe site-ul nostru. Consilierii noștri în carieră îți vor oferi toate detaliile despre cele mai noi oferte de muncă în străinătate!