Skip to main content

1 Mai Muncitoresc

Nicio categorie

    În ziua de azi, puține mai sunt persoanele care se gândesc la ziua de 1 Mai că la Ziua Internațională a Muncii. Semnificația ei modernă fiind ”Ziua mersului la mare sau la iarbă verde”.


    Ea își are originile în America, unde peste 100.000 de muncitori din industria construcțiilor militau pentru reducerea timpului de lucru de la 12-14 ore la 8 ore pe zi. Rezultatul manifestațiilor din data de 1 Mai 1886 a fost unul favorabil, iar muncitorii au câștigat dreptul de a munci 8 ore pe zi fără reducerea salariului.


    În anul 1889, social-democraţii afiliaţi la Internaţionala a ll-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 Mai să fie o zi internaţională a muncitorilor.


    Astfel, Ziua Muncii este marcată în majoritatea țărilor vest-europene pe data de 1 Mai, iar autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.


   În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 Mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.  


    Cum a fost primul ”1 Mai Muncitoresc” în Timișoara?
    Primul "1 Mai Muncitoresc" din Banat s-a desfăşurat într-un loc preferat şi acum de timişoreni pentru ieşiri la iarbă verde. "La Timişoara, ziua oamenilor muncii de pretutindeni a fost sărbătorită pentru prima oară la 1 mai 1890, pe terenul de iarbă din faţa Muzeului Satului. Au fost discursuri, întreceri sportive, oamenii au venit la picnic cu familiile. Unii patroni au decis chiar să ofere bonusuri angajaţilor", a spus istoricul Ioan Haţegan. Cu mult înainte de preluarea sărbătorii de către regimul comunist şi transformarea acesteia în vehicul de propagandă, oamenii muncii din Timişoara organizau evenimente şi ieşeau la picnic pentru a-şi sărbători ziua.


    Lumea se bucură de această zi liberă indiferent dacă cunosc sau nu istoria acesteia.


    SILVERHAND vă dorește un 1 Mai Muncitoresc însorit și distracție plăcută în activitățile planificate pentru această dată.