Skip to main content

Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena – 21 mai

Nicio categorie

Semnificația numelor Constantin si Elena

Numele Constantin este de origine latină și vine de la constans, constantis ("constant", "ferm").

Elena – străvechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane ("torță", "făclie", dar și "foc sacru", la sărbătorile numite Heleneia, dedicate zeiței Artemis), iar de alții prin gr. hele ("lumina arzătoare a soarelui").

1.800.634 de români  poartă aceste sfinte și pline de poveste nume.

 

Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena 

ImparatiConstantinsiElena

Biserica Ortodoxa îi prăznuiește pe 21 mai pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena.

 Constantin cel Mare s-a născut in orașul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274. A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxentiu și a lui Liciniu. Potrivit marturiilor lui Eusebiu si Lactantiu, in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui cu inscripția: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui).

 

Noaptea, în timpul somnului, i se descoperă Hristos, cerându-i să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților. Dând ascultare poruncii primite în vis, iese biruitor în lupta cu Maxentiu. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se păstrează la Roma, se află inscripția: "instinctu divinitatis" = "prin inspirație divină", ce descoperă cum a fost câștigată victoria asupra lui Maxentiu.

 

Cea mai însemnată realizare a împaratului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care creștinismul ajunge să fie recunoscut de stat. Însa, el va deveni religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

 

Dupa edictul din 313, împăratul scutește Biserica de impozite, îi acordă dreptul de a primi donații și le dă episcopilor dreptul să judece pe cei ce nu doreau să fie judecați după legile statului. Va înlătura din legile penale pedepsele contrare spiritului creștinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul rosu).

 

Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu de Nicomidia. A murit la scurt timp (337) in Nicomidia si a fost înmormântat în biserica Sfinșii Apostoli din Constantinopol, ctitorită de el.

 

Împărăteasa Elena

Flavia Iulia Helena s-a născut în provincia Bitinia. În anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus divorțează de împărăteasa Elena. Aceasta nu se recăsătorește, ci trăiește departe de atenția publică, dar aproape de fiul său.  A reușit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. Potrivit tradiției, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost răstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea Domnului. Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea și a înalțat-o in fața mulțimii. Ziua de 14 septembrie a devenit sărbătoarea înălțării Sfintei Cruci în calendarul creștin.

Împarateasa Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.

 

ȘTIAȚI CĂ ??

Pentru ziua de 21 mai (Sfinții Constantin și Elena) există o serie de obiceiuri și superstiții care fac referire la vara ce urmează să-și facă apariția:

– multi agricultori nu lucrează de Sfinților Constantin și Elena pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului; în unele regiuni ale țării este ultima zi in care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca;

– podgorenii respecta ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii;

– ziua de 21 mai este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului;

– femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă; pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

La  mulți ani tuturor celor care își serbează astăzi ziua!

Vă dorim o zi excepțională!

 

Sursa:http://www.crestinortodox.ro/sfintii-constantin-si-elena/sfintii-imparati-constantin-elena-91034.html