Ce fac dacă sunt bolnav și nu pot merge la muncă?

2018
martie 20

Din cauza recentelor schimbări ale climei, tot mai multe persoane sunt predispuse răcelilor.

Dacă lucrați în Germania ori ați primit de curând o ofertă de muncă în această țară, atunci acest articol vă va fi de mare ajutor! Suntem în sezonul răcelilor și e bine de știut ce să faceți când sunteți departe de casă.

 

Iată ce trebuie să știți despre drepturile voastre în cazul în care vă îmbolnăviți:

Ca pacient în Germania, aveți libertate atât în alegerea medicului, cât și a spitalului unde doriți să vă tratați, însă dacă sunteți membru al unui fond statutar de asigurări de sănătate, medicul vostru trebuie să fie înscris pe panoul german de asigurări de sănătate.

Prima dată când vă duceți la un medic într-o perioadă trimestrială, va trebui să plătiți o taxă de consultare de 10 EUR, însă ulterior, toate celelalte vizite sunt gratuite.

Obținerea de medicamente în Germania este puțin diferită de alte țări, deoarece multe sunt disponibile numai pe bază de prescripție medicală. Chiar și cu o rețetă de la medic, trebuie să contribuiți adesea cu o sumă cuprinsă  între cinci și zece euro pe medicamente.

Dacă ajungeți în spital, nu vă faceți griji cu privire la costurile tratamentului. Asigurarea de sănătate vă va acoperi majoritatea cheltuielilor. Pentru alte tipuri de tratament, cum ar fi terapia, examenele medicale și, în special, tratamentul stomatologic, este posibil să fiți nevoit să plătiți o sumă semnificativă suplimentară.

 

Aspectele cele mai importante legate de asigurarea de sănătate în Germania:

Prima dată informați-vă angajatorul despre faptul că urmează să mergeți la medic

Mulți fac greșeala de a merge la medic și abia apoi își informează angajatorul despre starea de sănătate. Nu faceți această greșeală!
În mod legal, trebuie să vă informați angajatorul că sunteți bolnav înainte de începerea zilei de lucru – în caz contrar, încălcați termenii contractului. Dacă nu o faceți, șeful vostru are dreptul să vă dea un avertisment oficial (o Abmahnung) iar dacă se repetă, poate să vă rezilieze contractul.

Un e-mail, un fax sau un apel sunt recunoscute ca metode uzuale de comunicare a bolii.

"Au fost recent cazuri juridice în care un angajat și-a informat angajatorul prin intermediul Whatsapp și instanța a constatat că este în regulă, deoarece compania a folosit Whatsapp pentru a comunica", spune Benjamin Pfaffenberger, specialist în dreptul muncii la Winheller Attorneys.

Care este diferența dintre Krankmeldung și Krankschreibung?

În prima zi trebuie să-i dați superiorului o Krankmeldung (notificare de boală) înainte de începerea programului de lucru , iar în cea de-a patra zi, o notă medicală de la doctor privind concediul medical( Krankschreibung ).

Ce este Entgeltfortzahlung?

Acest cuvânt german este termenul legal pentru dreptul vostru la plată pentru cel puțin șase săptămâni, atunci când sunteți bolnav. 

Aveți dreptul la această plată, chiar dacă sunteți doar un lucrător cu fracțiune de normă sau cu un mini-job. Singura condiție este aceea de a fi lucrat deja timp de cel puțin patru săptămâni.

Aveți sau nu aveți dreptul la Krankengeld?

Dacă sunteți bolnav mai mult de șase săptămâni, compania voastră de asigurări de sănătate va începe să vă plătească Krankengeld. Acești bani vor reprezenta 70% din salariul vostru și aveți dreptul la ei timp de 78 de săptămâni. Cu toate acestea, medicul trebuie să declare că sunteți incapabil să lucrați.

“Depresia și arsurile sunt motive comune pentru ca oamenii să aibă nevoie de acest timp extins de la locul de muncă”, explică același specialist în muncă, Pfaffenberger.

Ce se întâmplă cu vacanța planificată când vă îmbolnăviți?

Dacă aveți deja o vacanță rezervată și apoi vă îmbolnăviți, nu vă faceți griji. Veți primi prețul achitat pentru vacanță înapoi, atâta timp cât raportați angajatorului că sunteți bolnav. Din nou, același principiu se aplică, până în a treia zi când trebuie să transmiteți o notă de medic.

Potrivit portalului Der Westen, compania vă poate rezilia contractul dacă consideră că nu există nicio șansă reală de a vă angaja din nou după ce v-ați recuperat. De exemplu, o societate de construcții ar putea rezilia în mod legal contractul unui angajat care a fost rănit de un accident.

Nu pretindeți că sunteți bolnav dacă nu sunteți!

Este inadmisibil să mințiți despre starea voastră de sănătate în Germania. Dacă angajatorul vostru află, riscați să vă pierdeți slujba. Același lucru se întâmplă și în cazul în care sunteți bolnav și nu ați anunțat la timp angajatorul.

 

 

Pentru un loc de muncă în Germania, așteptăm să ne contactați de luni până vineri, între orele 9-17

Telefon: 0773 787 443, 0774 483 064 sau 0770 139 232 

E-mail: contact@silverhand.ro