Skip to main content

Ce trebuie să știi dacă mergi în Norvegia

Nicio categorie

Pentru că există o cerere de muncă tot mai mare în țările vorbitoare de limba engleză, Silverhand pune la dispoziție oferte de muncă în Norvegia. Dacă în articolul anterior ți-am enumerat câteva motive pentru care ți-ai putea dori să muncești în această țară (Click AICI), astăzi vei afla cum ai putea să te descurci de unul singur în această țară străină!

 

În primul rând singurul zbor direct către Oslo din România are loc pe aeroportul Otopeni din București.

Odată ajuns în aeroport, poți utiliza autobuze expres ori trenuri spre oraș, prețurile fiind foarte asemănătoare între cele două.

În cazul în care preferi să folosești trenul, există un autobuz care te poate duce de la aeroport la cea mai apropiată gară din zonă.  Transportul până la gară este gratuit!

De altfel biletele de tren pot fi cumpărate în avans de pe nsb.no, cu până la trei luni înainte de data călătoriei. Biletele cumpărate online, din timp, pot fi de până la trei ori mai ieftine decât cele cumpărate din gară.

 

Cel mai mare avantaj pe care îl pun la dispoziție căile de transport public din Oslo este serviciul unicat, același bilet achiziționat putând fi folosit pentru orice mijloc de transport (tramvai, autobuz, etc.)

 

În cazul în care dorești să faci o plimbare cu vaporul, îți recomandăm consultarea site-ului http://www.visitoslo.com/en/product/?TLp=182075 unde poți găsi informații cu privire la prețul biletelor sau al abonamentelor.

 

Chiar dacă nu face parte din UE, în Norvegia nu ai nevoie de pașaport – poți merge doar cu buletinul.

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor oficiale: http://oslo.mae.rowww.mae.ro şi reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

În Norvegia moneda națională este koroana, 1 euro fiind echivalentul a 8 koroane.

 

 

Mai jos îți vom enumera o serie de pași necesari de parcurs în Norvegia:

 

Locuitorii statelor membre ale Uniunii Europene care dețin o carte de identitate sau un pașaport valabil au dreptul de a locui sau de a munci în Norvegia pe o perioadă de maxim trei luni, fără să fie înregistrați la poliție. Dacă se dorește depășirea acestei perioade, este necesară înregistrarea!

Înregistrarea se poate face online la adresa selfservice.udi.no după care trebuie să te prezinți la cea mai apropiată secție de poliție. Vei avea nevoie de un act de identitate valid, precum și de o dovadă că ești angajat sau student.

Dacă ai reședința legală în Norvegia de cel puțin 5 ani, poți cere un document care să certifice dreptul de a locui permanent.

Cei care vin să muncească în Norvegia mai mult de 3 luni, trebuie să ceară un card pentru deducerea impozitelor.

Sunt necesare următoarele documente:

•  Pașaport sau card de identitate

•  Contract de muncă / ofertă de angajare / documente care arată că ai afaceri pe teritoriul norvegian

 

De reținut este faptul că, dacă lucrezi în această țară, trebuie să te asiguri că ai un cont bancar în euro care poate converti coroana norvegiană, pentru a îl putea folosi și în România.
 

De altfel dacă în România adeseori oamenii fac tranzacții de plată cu bani cash, în Norvegia majoritatea plăților se fac numai pe bază de card.

Aproape orice magazin are POS (point of sale) unde  introduci singur cardul în POS, tastezi PIN-ul și pleci mai departe. Vânzătorul nu îți atinge cardul nici măcar o clipă.

 

Alt lucru de menționat este că orice colet trimis din străinatate de la și pentru persoanele fizice este scutit de taxe vamale, atâta vreme cât valoarea sa nu depășește 1.000 de coroane.

Totuși, în cazul anumitor produse (băuturi alcoolice, țigări, etc) există restricții suplimentare, în sensul că nu se plătesc taxe până la valoarea de 200 de coroane.

Ai găsit informații utile în acest articol și consideri că le-ar fi de folos și altor cunoscuți? Atunci împărtășește-le cu ei printr-un ”share”.

 

 

Nu uita! Dacă dorești un loc de muncă în Norvegia,

așteptăm apelul tău de luni până vineri, între orele 9-17

la unul din numerele de telefon:

0771 398 352, 0770 139 232 sau 0770 422 954

 

 

 

 

Surse articol:

https://turism.bzi.ro/bune-maniere-ce-sa-nu-faci-cand-te-afli-in-norvegia-19549

 

http://www.jurnaldenord.info/ghidul-noului-venit/primii-pasi-in-norvegia/