Skip to main content

De ce să muncești într-o țară ca Norvegia

Nicio categorie

Norvegia este una dintre cele mai frumoase și bogate țări din lume, neafectată de turbulenţele economice la nivel global. În ultimii ani a beneficiat de creşteri constante, solide şi durabile, datorate în principal exploatării raţionale a resurselor de petrol şi gaze naturale.

Dacă te-au atras ofertele noastre de muncă din Norvegia, atunci acest articol te va ajuta să descoperi cele mai frumoase oportunități oferite de această țară.

 

Dacă ai ales să lucrezi în Norvegia în acest an, atunci poți beneficia de cele 25 de zile de concediu oferite de statul norvegian față de cele 21 de zile oferite de statul român, la care se mai adaugă în 10 zile libere aferente sărbătorilor legale. Practic beneficiezi de 35 de zile libere pentru anul 2018. Ei nu doar că respectă orele de program, dar există și o directivă guvernamentală care încurajează angajații să petreacă mai mult timp alături de familie și mai puțin la lucru.

 

În munca lor, norvegienii sunt motivați de dorința de perfecționare, de mediul în care lucrează și de prietenia cu colegii de muncă, și mai puțin de bani sau de alte câștiguri. Pentru norvegieni este important echilibrul dintre viața profesională și cea personală. La ei există o concepție bine înrădăcinată,și anume că omul muncește ca să trăiască, și nu invers. Stilul de viață norvegian pune accent pe valorile familiei, pe sporturi și activitățile în natură.

 

Mai jos îți menționăm cele mai importante 5 diferențe față de țara noastră și nu numai. Faptul că în 2017 Norvegia a ieșit pe primul loc într-un top mondial al țărilor cu cei mai fericiți oameni, nu este o simplă întâmplare.

  • Ea nu face parte din Uniunea Europeană, fiind invitați să devină membri UE în 1972 și 1994. Au respins de fiecare dată această propunere, deși Parlamentul norvegian a implementat mai multe directive europene decât orice altă țară din Uniune.
  • Oare de ce sunt norvegienii așa de eficienți cu 131 de oameni în parlament și noi performăm atât de slab cu 2.265 de "ajutoare", un număr de 17 ori mai mare?! În Norvegia nu există birouri parlamentare răspândite în toată țara și, din fericire, nu suferă deficit democratic din această cauză. Într-o epocă a comunicării virtuale, unde fiecare cetățean îi poate scrie direct celui care îl reprezintă, lipsa birourilor parlamentare nu este o lipsă de niciun fel, ci mai degrabă o eficientizare a procesului democratic.
  • Norvegia este prima țară din lume în care vânzarea mașinilor electrice și hibride este mai mare decât a automobilelor pe benzină sau diesel, urmărind treptat eliminarea completă a mașinilor poluante. Acesta este un adevărat program de ecologizare și un model demn de urmat de toate țările din lume.
  • Norvegia e un mare producător de energie hidroelectrică, eoliană și bio-energie, peste 99%. Tot aceștia sunt cei mai mari exportatori de somon din lume, dar și cei mai pricepuți bucătari când vine vorba de gastronomie. Se spune că ei i-au învățat pe japonezi cum să facă sushi cu somon.
  • Norvegienii iubesc foarte mult natura. Mai bine de jumătate din suprafața capitalei, Oslo, este ocupată de păduri. În 2008, Norvegia a donat 21 miliarde de dolari pentru a salva pădurile amazoniene.

 

 

Sloganul turistic al Norvegiei este ”Norway, powered by nature”. Nici nu este de mirare: fiorduri, unele dintre cele mai înalte cascade din lume şi cele mai adânci lacuri din Europa, reni, balene, aurora boreală şi lista este aproape fără sfârşit!

Nivelul de trai este foarte ridicat, dar și costurile sunt pe măsură, iar sistemele de taxe și obligații fiind bine organizate. Țara oferă asistență socială avansată, educație gratuită, un sistem de sănătate performant și asigurări avantajoase. 

”High level of trust is bigger than oil. And we have some oil…”, spune Gunnar Haereid, vice–guvernator al Regiunii Sogog Fjordane, Norvegia, la o dezvatere despre modul în care comunică guvernul cu cetățenii, comparativ cu al nostru. El povestește cum au lăsat 20 de portofele pe străzi și 15 dintre acestea au fost aduse la poliție intacte, punând în valoare bunătatea cetățenilor.

 

 

Dacă te-ai convins că merită să lucrezi în Norvegia,

Atunci așteptăm să ne suni de luni până vineri, între orele 9-17

la unul din numerele de telefon:

0770 422 954 sau 0770 139 232

 

 

 

 

 

Sursă:http://www.ziare.com/politica/parlament/cum-reuseste-norvegia-sa-aiba-un-parlament-eficient-si-politicieni-de-incredere-o-comparatie-cu-romania-1381205