Cum a apărut Ziua Internațională a Muncii (1 mai)

2020
aprilie 30

Semnificația Zilei Internaționale a Muncii își are rădăcinile în grevele muncitorilor americani de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Perioada revoluției industriale a adus o dezvoltare a industriei, au fost introduse mașini și utilaje noi, care funcționau continuu, însă oamenii munceau în condiții grele timp de 10-16 ore pe zi. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, clasa muncitoare a propus instituțiilor legislative un program de lucru de 8 ore, precum și condiții mai bune de muncă.

În anul 1884, în cadrul Convenției naționale de la Chicago, Federația Organizațiilor Meșteșugărești și a Uniunilor Sindicale (care a devenit mai târziu Federația Americană a Muncii) a propus introducerea unei rezoluții care menționa ca durata unei zile legale de muncă să aibă 8 ore. Din păcate, proclamația a fost respinsă de către instituțiile statului, astfel că în următorul an, Federația și-a reiterat proclamația declarând că aceasta va fi susținută de greve și demonstrații.

La 1 mai 1886, peste 300.000 de muncitori din Statele Unite au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile, acesta fiind primul moment în care a fost sărbătorită ziua de 1 Mai. Cel mai mare marș a fost la Chicago, unde au participat 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau în grevă. Însă trei zile mai târziu, când numărul manifestanților din Piața Haymarket din Chicago ajunge la peste 65.000, poliția intervine cu brutalitate. S-au înregistrat din păcate sute de răniți și morți.

În 1889, în cadrul Congresului Internaționalei a II-a întrunit la Paris, unde a fost marcat centenarul Revoluției Franceze (1789), s-a făcut propunerea ca în 1890 să fie organizate demonstrații internaționale în memoria victimelor grevei generale din Chicago.

Anul următor au loc manifestații în memoria victimelor atât în SUA, cât și în principalele țări europene.

Ziua de 1 mai devine Ziua Internațională a Muncii, fiind recunoscută ca un eveniment anual la Congresul Internaționalei a II-a din 1891. Aceasta este sărbătorită în peste 80 de țări.

Statele Unite și Canada sărbătoresc Ziua Muncii în prima zi de luni a lunii septembrie, pe data de 1 mai fiind sărbătorită Ziua Loialității în SUA.

În România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită începând din 1890 prin organizarea de petreceri câmpenești.

La momentul actual, ziua de 1 Mai sau Ziua Muncii este, atât în România cât și în alte state, zi nelucrătoare. În alte țări, Ziua Muncii este prilejul perfect folosit de sindicatele muncitorilor de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale.

Ți-ar plăcea să lucrezi în Europa?

Silverhand are pentru tine noi oferte de muncă!

Intră pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0770 422 954, 0772 228 893, 0774 483 064

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro