Skip to main content

Cum poți lucra legal în Islanda?

Nicio categorie

Islanda se numără printre țările nordice preferate de români atunci când vine vorba de un loc de muncă în străinătate. Chiar dacă este una dintre cele mai mici țări ale Europei, atât din punct de vedere al suprafeței (aprox. 103.000 km²) cât și al populației (aprox. 325.000 de locuitori), Islanda dispune de un sistem economic stabil, fiind una dintre cele mai prospere țări europene.

Orice persoană care dorește să lucreze în Islanda trebuie să aibă în vedere următoarele lucruri o dată cu sosirea sa acolo:

  1. Înregistrarea – Þjóðskrá

Orice persoană care beneficiază de un contract de muncă pe o perioadă mai mare de 3 luni va fi înregistrată de către angajator în Registrul populației cu un domiciliu stabil (o adresă permanentă) în Islanda. Acest lucru poate dura câteva zile. Atunci când cererea de înregistrare este aprobată, persoana respectivă/angajatul va primi un email de la Institutul de Înregistrări (Þjóðskrá) prin care i se confirmă înregistarea în Islanda.

Angajații care dispun de un contract de muncă pe o perioadă mai mică de 3 luni vor fi înregistrați cu un număr temporar de înregistrare fără a-și muta domiciliul în Islanda. Angajatorul se va ocupa de obținerea acestui număr de înregistrare pentru fiecare angajat.

  1. Numărul personal de identificare (ID Number) – Kennitala

Orice persoană care este născută în Islanda sau are domiciliul legal în Islanda este identificată printr-un număr personal de identificare – kennitala. Kennitala este emis de către Institutul de Înregistrări (Þjóðskrá). Este un număr personal de identificare format din 10 cifre. Primele șase cifre reprezintă data în care este născută persoana. Are o importanță deosebită, fiind un mijloc principal de identificare al persoanei, necesar în situații cum ar fi înregistrarea într-o unitate de învățământ, deschiderea unui cont bancar, obținerea unei asigurări de sănătate sau pentru alte servicii medicale. Angajatorul va sprijini fiecare angajat în obținerea acestui număr de identificare, durata de obținere fiind între 2-5 zile.

  1. Cazarea

Cazarea este asigurată de către angajator. Angajatorul pune la dispoziție candidaților pensiuni și case de vacanță în care aceștia vor locui împreună cu alți colegi. Toate cheltuielile de întreținere vor fi plătite de către angajator.

În cazul în care angajatul dorește să renunțe la cazare și să se mute într-o altă locație, acesta trebuie să anunțe firma angajatoare. Totodată acest lucru trebuie anunțat și la Institutul de Înregistrări. Orice persoană care are rezidență permanentă în Islanda își poate schimba adresa online utilizând contul ICEkey (ICEket account).

  1. Sistemul de telefonie și internet

Prefixul pentru Islanda este +354. Astfel pentru a putea fi contactat din România pe numărul de mobil din Islanda trebuie adăugat prefixul +354.

Angajatorul le asigură tuturor candidaților la sosirea în Islanda o cartelă sim pre-paid prin care timp de 60 de zile vor beneficia de: minune naționale nelimitate, sms-uri naționale nelimitate și 10 GB trafic de internet. De asemenea, la cazare orice angajat beneficiază de conexiune la internet gratuită.

 

 

 

Ți-ar plăcea să lucrezi într-o țară nordică?

Silverhand îți pune la dispoziție oferte din diverse domenii de activitate

Vezi ofertele disponibile pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0774 483 064, 0771 398 414, 0770 422 954

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email la: contact@silverhand.ro sau craiova@silverhand.ro