fbpx

Munca în Austria în 2023

2023
aprilie 26

Austria rămâne în topul țărilor din Europa preferate de turiștii români, dar și o destinație interesantă pentru persoanele care își caută un loc de muncă în străinătate.

Descoperă câștigurile și beneficiile, dar și alte detalii despre munca în Austria!

Începutul călătoriei

În funcție de durata șederii tale în Austria, vei afla dacă trebuie să te prezinți la biroul de reședință (flotant) sau nu. Acolo o să depui cerere pentru certificat de reședință, dacă plănuiești să stai în țară mai mult de 3 luni. Acest lucru trebuie întreprins în termen de 4 luni de la data sosirii.

Dacă totuși nu plănuiești să stai mai mult de 3 luni și contractul tău se termină mai devreme, nu trebuie să plătești contribuții sociale și nici asigurare de pensie. Din păcate însă, muncitorul nu poate beneficia de dreptul la concediu (care se aplică doar după 6 luni de muncă) și dreptul la îmbrăcăminte și echipament de lucru gratuite.

Atenție! Orice cetățean al UE poate beneficia de permis de ședere permanent după 5 ani de ședere și muncă în Austria.

Munca în Austria

Cele mai atractive destinații pentru munca în Austria sunt orașele Viena, Graz, Linz, Innsbruck și Salzburg. Urmărind exemplul altor state europene, aici la fel nu există salariu minim legal (cu excepția industriei transporturilor – 13.52 EUR brut/oră).

Atenție! Cunoașterea limbii germane la nivel conversațional este esențială pentru a fi acceptat la un job în Austria.

Viena, Austria

Salarii medii în Austria pentru muncitorii străini în 2023

PostulSalariu mediu net, după taxe și impozite
Electrician2400 – 2650 EUR
Instalator2100 EUR
Sudor2250 EUR
Dulgher/Tâmplar2100 – 2400 EUR
Zidar1950 – 2050 EUR
Operator CNC2450 EUR

Poți găsi joburi în Austria, dar și în alte țări europene, pe portalul de locuri de muncă europa.jobs. De asemenea, găsești cele mai noi informații și sfaturi despre munca în Germania, Olanda, Austria, Franța, Norvegia, Islanda la rubrica Ghiduri de muncă în străinătate.

Este important să menționăm că, la fel ca în Germania, în Austria salariul angajaților străini este format din salariu brut plătit pe oră + diurnă neimpozabilă, plătită în funcție de ore sau zile lucrate.

De asemenea, unele oferte de muncă pot avea salariul mai mic decât media prezentată mai sus, în caz că angajatorul asigură și plătește cazarea lucrătorului.

Ești în căutarea unui job în Austria?

Silverhand dispune de oferte de muncă în diverse domenii!

Contactează-ne la 0770 344 966 sau 0774 483 064.

Trimite CV-ul pe adresa de email cv@silverhand.ro sau contact@silverhand.ro.