fbpx

Tradiții ale Sărbătorilor Pascale în România

2023
aprilie 11

Sărbătorile Pascale sunt unele dintre cele mai importante sărbători ale românilor, păstrându-se încă tradiții și obiceiuri specifice.

În fiecare zonă a țării vei întâlni tradiții specifice de la încondeiatul ouălor până la pasca și drobul pentru masa tradițională din prima zi de Paște.

Tradițiile sărbătorilor pascale încep la români din ziua de Florii, zi în care Domnul Isus Hristos a intrat în Ierusalim. Aceasta anunță Săptămâna Patimilor.

Săptămâna Patimilor este săptămâna sfântă în care credincioșii trebuie să fie mai buni, mai iertători și să se pregătească să primească lumina Învierii.

În primele 3 zile din săptămână, gospodinele trebuie să facă curățenie în gospodărie, astfel casa să fie pregătită pentru sărbătoare.

Joi este ziua în care se face pomenirea morților. Oamenii merg la biserică, împart mâncare de post, fructe și vin. În Joia Mare are loc Denia celor 12 Evanghelii. La biserică se țin lumânări aprinse, dar este bine să se aprindă lumânări și la ferestrele caselor. Legendele străbune spun că fetele trebuie să-și pună 12 dorințe pe ață, făcând câte un nod după fiecare evanghelie, pe care să le dezlege după Înviere, ca dorințele să se împlinească.

Tot joi trebuie să se vopsească ouăle roșii, să se coacă cozonacii și pasca.

În Vinerea Patimilor este bine să se țină post negru. Nu trebuie să se gătească sau să se facă lucruri gospodărești.

În Sâmbăta Mare au loc ultimele pregătiri pentru masa de Paște, iar mielul este sacrificat. Femeile trebuie să pregătească pentru slujba de Înviere un coș care conține: ouă roșii, pască, cozonac, sare și friptură de miel, bucate ce vor fi sfințite și servite la masa de duminică.

Credincioșii trebuie să meargă la biserică cu flori care sunt duse la ,,mormântul Mântuitorului Isus Hristos”. Bătrânii spun că cel care ține post negru este ferit de boli întregul an.

În noaptea de Înviere credincioșii merg la slujbă pentru a lua Lumina Sfântă pe care o duc apoi acasă. Lumina este simbolul Învierii Mântuitorului, iar lumânarea cu care a fost luată Lumina Sfântă trebuie păstrată în casă până anul următor.

În dimineața zilei de Paște există obiceiul ciocnitului ouălor, care vestește învierea lui Isus, rostindu-se cuvintele ,,Hristos a Înviat” și răspunzându-se ,,Adevărat a Înviat”.

La micul dejun fiecare membru al familiei trebuie să ia o linguriță de paști (vin și pâine sfințită).

Masa tradițională de Paște se ia în familie fiind nelipsite friptura de miel, drobul, pasca, ouăle roșii și cozonacul.

În fiecare zonă a țării se păstrează obiceiuri specifice culturii zonei respective.

În zona ta ce tradiții se păstrează?

Silverhand vă urează sărbători binecuvântate alături de cei dragi!

Paște Fericit!