fbpx

Lucrezi în străinătate? Află cum poți beneficia ulterior de pensie

2020
noiembrie 12

Persoanele care au lucrat pentru o anumită perioadă de timp, cu contract de muncă legal, într-o altă țară din străinătate au dreptul de a primi pensie pentru perioada lucrată în țara respectivă.

Dacă persoana a lucrat în mai multe țări din UE este posibil să aibă dreptul la pensie în fiecare dintre aceste țări.

Dreptul la pensie în străinătate

Dacă ați lucrat în străinătate și doriți să depuneți cererea de pensionare, aceasta va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, cererea de pensionare va fi înaintată către țara în care ați lucrat ultima dată.

Casa de pensii din țara respectivă se va ocupa de cerere și va aduna toate dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.

Documentele necesare pentru pensionare diferă de la o țară la alta. Pentru a afla de ce documente este nevoie trebuie contactată casa de pensii care se ocupă de cererea dvs. de pensionare.

Vârsta legală de pensionare

Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta. Aveți dreptul de a solicita pensia de stat din țara în care locuiți sau țara în care ați lucrat ultima dată doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țara respectivă. Dacă ați dobândit dreptul la pensie și în alte țări, veți putea primi pensie din țările respective doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare de acolo.

sursă foto: europa.eu

Perioada de lucru obligatorie pentru obținerea pensiei

De asemenea, în unele țări din UE este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensie. În acest caz, casa de pensii trebuie să cumuleze perioadele în care ați lucrat în țara respectivă și perioadele în care ați lucrat în alte țări din UE ca și cum ați fi lucrat pe teritoriul țării în cauză.

sursă foto: europa.eu

Dacă ați lucrat o perioadă mai scurtă decât perioada obligatorie, perioada lucrată poate fi luată în calcul pentru stabilirea pensiei în țările în care ați lucrat mai mult timp.

Calculul contribuțiilor plătite în străinătate

Atunci când se calculează pensia pe care trebuie să o primiți, casele de pensii din fiecare țară din UE în care ați lucrat vor lua în calcul contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și contribuțiile plătite în alte țări.

Fiecare casă de pensii calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară din UE. Astfel, este stabilită o pensie teoretică adică pensia de care ar trebui să beneficiați dacă toate contribuțiile ar fi fost în țara respectivă. Valoarea rezultată se ajustează pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („prestație pro-rata”).

În cazul în care îndepliniți criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioada în care ați cotizat la fondul de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională cunoscută drept „prestație autonomă”.

Se ia în considerare atât prestația pro-rata cât și prestația autonomă și vă oferă prestația care are valoarea cea mai mare.

sursă foto: europa.eu

Plata pensiei se face în general într-un cont bancar din țara dvs. de reședință (dacă locuiți într-una din țările UE). Dacă locuiți în afara UE, ați putea fi nevoit să vă deschideți câte un cont bancar în fiecare din țările care vă plătesc pensie.

Ți-au fost utile informațiile oferite?

Distribuie articolul nostru și altor prieteni!

Silverhand te ajută să lucrezi în străinătate!

Colaborăm cu angajatori din 7 țări europene și îți oferim locuri de muncă în diverse domenii.

Accesează site-ul nostru și vezi ofertele de muncă disponibile

Contactează-ne telefonic la 0772 228 893 sau 0770 422 954

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro