Skip to main content

Deschiderea unui cont bancar în Germania

Nicio categorie

Dacă urmează să pleci la muncă în Germania este important să știi că vei avea nevoie de un cont bancar în euro pentru a primi salariul lunar.

Poți deschide un cont în euro în România, pe care să îl poți utiliza și în Germania, sau poți deschide un cont bancar german după sosirea la noul loc de muncă.

Cum poți deschide un cont bancar?

La unele bănci poți face o programare pentru o vizită la filiala băncii pentru deschiderea contului, la alte bănci există posibilitatea de depunere online a aplicației pentru deschiderea contului.

Cel mai bine este însă să-ți deschizi contul la una dintre filialele băncii. Dacă nu te descurci prea bine cu limba germană este dificil să deschizi un cont online pentru că majoritatea băncilor au website-ul doar în limba germană.

De ce documente ai nevoie?

Pentru a deschide un cont bancar în Germania vei avea nevoie de următoarele documente:

  • pașaport sau carte de identitate (pentru cetățenii UE)
  • dovada de înregistrare la adresa unde vei locui – Meldebescheinigung (sunt însă și bănci la care poți deschide un cont și fără acest document)
  • documentul de înregistrare ca student (dacă ești și student și vrei să deschizi un cont de student).

Sunt unele bănci care îți pot cere și un document care să ateste venitul tău, cum ar fi fluturașul de salariu de la angajator. Cel mai bine este să te informezi în prealabil la bancă dacă vei avea nevoie și de aceste documente suplimentare.

Verificarea identității

Orice bancă germană este obligată prin lege să îți verifice identitatea.

Atunci când deschizi un cont la o filială a băncii nu este o problemă deoarece pe baza buletinului sau pașaportului reprezentantul băncii îți va verifica identitatea, însă și în cazul în care deschizi un cont online identitatea va trebui verificată.

Cea mai simplă și utilizată modalitate de verificare a identității este Postldent.

Trebuie să descarci un document de verificare a identității de pe website-ul băncii tale și să-l prezinți la oficiul poștal local împreună cu pașaportul sau cartea de identitate. Acolo vei primi un alt document pe care să-l semnezi și care ulterior va fi trimis băncii.

Există vreun cost pentru deschiderea contului bancar?

Majoritatea băncilor germane oferă conturi bancare gratuite, care includ un card de debit gratuit și servicii bancare online gratuite.

Pentru plata salarială și utilizarea zilnică, un cont de bază este suficient. Pentru servicii suplimentare precum o asigurare de călătorie gratuită este necesar un cont premium ce implică o taxă lunară.

Există taxe ATM?

Băncile majore din Germania și filialele acestora sunt asociate în CashGroup. Astfel orice retragere de la ATM este gratuită dacă banca este una din băncile majore și folosești unul dintre bancomatele sale. Dacă folosești un alt ATM, riști să plătești taxe destul de mari.

Unele bănci oferă și retrageri gratuite în unele bancomate din străinătate.

În Germania există multe bănci, clasificate în 3 categorii: bănci private, bănci cooperatiste și bănci de acces public. Toate băncile oferă produse similare, inclusiv conturi bancare de bază, conturi de studenți și alte facilități bancare.

Cele mai mari bănci din Germania sunt: Deutsche Bank, CommerzBank, Postbank și Hypovereinsbank. Toate cooperează sub CashGroup.

Cu Silverhand găsești rapid un loc de muncă în Germania!

Colaborăm cu peste 100 de firme din Germania și îți oferim o gamă variată de oferte de muncă în diverse domenii.

Află cele mai noi oferte de muncă 

Contactează recrutorii noștri telefonic la 0772 228 893 sau 0770 422 954

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro