fbpx

Taxele și impozitele salariale în Islanda

2019
aprilie 04

Orice persoană care lucrează cu contract de muncă legal în Islanda trebuie să achite, la fel ca orice alt cetățean, anumite taxe și impozite salariale stabilite de instituțiile fiscale islandeze. Aceste taxe și impozite variază în funcție de veniturile câștigate.

Candidații care obțin un loc de muncă în Islanda trebuie, în primul rând, la sosirea lor acolo să-și deschidă un cont bancar în care vor primi salariul lunar.

  1. Deschiderea unui cont bancar

După primirea numărului personal de identificare (kenitalla), necesar pentru orice persoană care lucrează sau locuiește în Islanda, candidatul poate să meargă la bancă pentru a-și deschide un cont bancar. Pentru deschiderea contului sunt necesare: o fotografie tip pașaport, un buletin de identitate sau pașaport, contractul de muncă și kenitalla (numărul personal de identificare).

Cele mai mari bănci din Islanda sunt:

Landsbankinn – www.landsbankinn.is

Arion banki – www.arionbanki.is

Islandsbanki – www.islandsbanki.is

După deschiderea contului bancar, candidatul trebuie să transmită angajatorului următoarele informații: numele complet, numărul contului bancar, numărul personal de identificare (kenitalla) pentru a putea fi virat salariul lunar.

  1. Salariul lunar

Salariul este primit, de obicei, în prima zi a lunii în contul bancar personal.

Pe fluturașul de salariu candidatul va putea vedea toate informațiile cu privire la orele lucrate și suma cu care sunt plătite. Poate fi văzut, de asemenea, salariul total din luna respectivă, deducerile salariale și toate contribuțiile plătite de angajator.

  1. Taxele și impozitele salariale

Oricărui candidat îi vor fi retrase din salariu anumite taxe conform legislației islandeze. Taxa principală de impozitare este de 36,94% din venit, iar pentru veniturile mai mari de 927.087 ISK taxa de impozitare este de 46,24%.

Orice persoană care lucrează în Islanda plătește o taxă de impozitare personală pentru zilele în care se află în Islanda. Taxa personală de impozitare este de 56.447 ISK pe lună, aproximativ 1.763 ISK pe zi.

Dacă persoana nu se află în Islanda de la începutul lunii, taxa se calculează din ziua sosirii.

  1. Sindicatele și fondurile de pensii

În Islanda 90% din piața muncii este reprezentată de contracte colective. Angajații sunt automat înscriși într-un sindicat. Sindicatul din care face parte angajatul diferă în funcție de locația angajatului și profesia sa.

Apartenența la un sindicat îi oferă angajatului obținerea unor reduceri pentru cursuri de limbă, abonamente la săli de sport, posibilitatea de a închiria o casă de vacanță.

Plata către fondul de pensii este obligatorie pentru orice salariat care lucrează. Angajatul plătește un procent de 4% și angajatorul plătește un procent de 8%. Fondul de pensii depinde de profesia angajatului și locație.

  1. Beneficiile familiale

Angajații care sunt căsătoriți și au copii pot solicita anumite scutiri de taxe. Cerințele necesare pentru obținerea acestor beneficii pot fi verificate pe site-ul oficiului fiscal, Ríkisskattstjóri, www.rsk. Orice angajat are dreptul la concediu de paternitate/maternitate.

  1. Încetarea contractului de muncă/Perioada de preaviz

În primele săptămâni ale contractului de muncă perioada de preaviz poate fi foarte scurtă sau chiar deloc, depinde de angajator, dar pe perioade de lucru mai îndelungate perioada de preaviz este obligatorie.

Perioada de preaviz este obligatorie fiind respectată atât de către angajat, cât și de angajator. De asemenea, renunțarea la cazare trebuie anunțată cu o lună înainte.

La plecarea din Islanda candidatul trebuie să țină cont de următoarele aspecte:

  1. ștergerea din registrul populației

acest lucru se poate face fie în cadrul Institutului de Înregistrări, fie online pe site-ul instituției

  1. returnarea taxelor fiscale

acest lucru poate fi făcut după primirea ultimului fluturaș de salariu

  1. dacă persoana angajată va avea nevoie de dovada asigurării sale în Islanda, poate solicita angajatorului un document care atestă existența asigurării.

 

Ți s-au părut utile informațiile oferite? Atunci distribuie articolul nostru și altor prieteni!

 

 

 

Te-ai gândit să aplici pentru un loc de muncă în Islanda?

Rămâi la curent cu ultimele oferte de muncă disponibile pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Ia legătura cu recrutorii Silverhand telefonic la: 0770 422 954, 0771 398 414, 0771 236 319

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro sau craiova@silverhand.ro