fbpx

Tradiție, obiceiuri și meșteșug în Austria

2017
septembrie 26

          În Austria obiceiurile autentice sunt menținute în multe feluri. Meşteşugul și cultura artizanală sunt patrimoniu cultural unic al Austriei, care produc artizanale de o calitate extraordinară.

        Aici, lucrurile create manual au o tradiţie foarte veche. Unele ateliere au devenit în timp renumiți jucători pe piaţa globală, iar în altele încă mai dăinuieşte atmosfera de acum trei sute de ani. Vă invităm la o mică incursiune în meşteşugul creaţiilor manuale din Austria.

 

               Paharele Riedel – aceste superbe pahare, create în oraşul tirolez Kufstein, sunt suflate de iscusiţi meşteşugari. Formele lor vorbesc despre curajul inovaţiei, iar calitatea paharelor, care pune perfect în valoare un vin de calitate, oferă o lecţie importantă despre ceea ce înseamnă respectarea tradiţiei.

 

               

               Cel mai mare atelier de creaţie manuală, specializat în ceramică din Europa Centrală, se află la Traunsee, în superba regiune Salzkammergut. Este vorba de Gmundner Keramik. În timpul unui tur al atelierului, vizitatorii vor putea fi martori la măiestria cu care artiştii de aici transformă o bucată de lut într-o operă de artă originală. Fiecare obiect ceramic creat la atelierul Gmundner Keramik este rodul meşteşugului vechi de 300 de ani.

 

              

               Arta imprimeurilor în combinaţia de culori albastru-alb are o tradiţie foarte veche şi o întâlnim astăzi la imprimeria Blaudruckerei Wagner din Bad Leonfelden. Materialele textile erau vopsite în albastru cu mii de ani înainte de apariţia blue-jeans-ilor. Însă arta imprimării albastre – o denumire care poate ne induce în eroare, deoarece aici nu este vorba despre imprimare albastră ci despre scoaterea în evidenţă a imprimeului pe o stofă vopsită în albastru – constituie cu siguranţă o temă numai bună pentru un blues. Modelele de imprimeuri utilizate de familia Wagner sunt vechi de sute de ani şi au fost transmise de la o generaţie la alta: „Fiecare model simbolizează ceva, sau reprezintă un meşteşug diferit“.               Şi la cel de-al doilea atelier al Austriei, specializat în imprimarea albastră găsim modele şi machete din lemn, vechi de sute de ani: în inima regiunii Burgenland, în localitatea Steinberg-Dörfl situată în apropierea graniţei cu Ungaria, se află vopsitoria Färberei Koó, o mică afacere de familie. Josef Koó este ultimul maestru din Burgenland specializat în vopsirea manuală a textilelor. El stăpâneşte ca nimeni altul arta imprimării manuale sau cu ajutorul presei, fiind deasemenea foarte iscusit în vopsirea textilelor cu indigo extras din plante. Specialitatea lui sunt imprimeurile duble, care au modele diferite pe faţă şi pe verso, fiind create cu ajutorul unei vechi prese manuale.

               

               Pantofii Goiserer-Schuh nu au concurenţă: ei încălţau cândva picioarele împăratului, sunt purtaţi până şi în zilele noastre de regi şi sunt cunoscuţi să supravieţuiască până şi celor mai dezlănţuite concerte ale lui Hubert von Goisern. Aceşti pantofi sunt creaţi manual de când lumea în Bad Goisern. Un taburet în faţa mesei de lucru din lemn, un ciocan de pantofar, cuişoare şi nenumărate calapoade de diferite forme – atelierul nu pare a fi astăzi cu mult diferit faţă de cum era la sfârşitul secolului trecut.

 

               

               Artişti ai broderiei manuale pe articole din piele, Walter Grübl şi Herbert Klieber din oraşul Eben, situat în landul Salzburg, sunt ultimii Salzburger Federkielsticker, care încă mai împodobesc cu talentul lor impresionant Ranzen (cureaua lată, foarte brodată care se poartă peste pantalonii din piele ai costumului tradiţional austriac), curele, teci pentru cuţite, agrafe de păr, portofele, bretele, coperţile din piele ale albumelor şi poşete. Unealta pe care ei o folosesc este cu totul specială, fiind facută din penele din coada fazanului, pe care acesta le schimbă o dată pe an. În atelierul lor găsim poze care îi prezintă pe scritorii de renume Michael Walchhofer şi Hermann Maier purtând "Ranzen" împodobite în atelierul artiştilor din Salzburg.

 

               

               În afară de „atelierele exemplare“ prezentate aici, în Austria există o multitudine de ateliere de creaţie manuală, care redefinesc constant echilibrul dintre tradiţie şi inovaţie. Unele dintre acestea sunt reunite în Meisterstraßen (Străzile de meşteşugari), o organizaţie a vechilor ateliere de manufactură.

 

 

 

Acest articol ți-a stârnit interesul? Vrei să vizitezi Austria sau chiar să lucrezi în această țară?

 

Prin intermediul Silverhand România poți obține un loc de muncă stabil și bine plătit în Austria. Ia acum legătura cu echipa noastră pentru a afla mai multe detalii despre ofertele valabile și condițiile salariale.

 

Telefon: 0773 787 443

Program: Luni-Vineri, între orele 9-17

E-mail: contact@silverhand.ro