Paștele sau Învierea Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, celebrată în toate colțurile lumii. Tradițiile și obiceiurile pascale diferă de la o țară la cealaltă, fiind influențate de cultura și credințele țării respective.
La români tradițiile pascale încep din ziua de Florii. În joia de dinainte de Paște credincioșii merg la biserică unde se face pomenirea morților. În Vinerea Patimilor se ține post negru și totodată nu trebuie să se gătească sau să se facă lucruri gospodărești. În Sâmbăta Mare, în fiecare familie, gospodinele vopsesc ouăle roșii, fac pasca, cozonacul și tradiționala friptură de miel, bucate ce vor fi sfințite și servite la masa de duminică. Seara întreaga familie participă la slujba de Înviere pentru a lua Lumina Sfântă.
În Australia nu iepurașul este cel care aduce copiiilor daruri ci cangurul Bilby.
În Statele Unite ale Americii, pe lângă ouăle roșii, în fiecare casă se regăsesc și ouă pictate și decorate cu figuri religioase.
În Brazilia, în fiecare an, locuitorii din satul Fazenda fac o scenetă ce surprinde evenimentele petrecute înainte de răstignirea Domnului Isus Hristos, astfel încât fiecare locuitor să își aducă aminte care este adevărata semnificație a sărbătorilor pascale. Brazilienii intră în Săptămâna Mare începând din Duminica Floriilor atunci când frunzele de palmier sunt sfințite.
În Bulgaria tradiția ciocnitului de ouă este cu totul altfel. Aici fiecare familie organizează un concurs între membrii săi. Participanții trebuie să arunce cu ouă în adversari, câștigător fiind cel căruia nu i se sparge oul. Se spune că acesta va fi cel mai norocos membru al familiei pentru tot restul anului.
Tot în Bulgaria există tradiția ca cea mai în vârstă femeie din familie să spele chipul celorlalți membri cu apa în care a fost pus primul ou înroșit pentru ca aceștia să fie puternici și sănătoși.
În Grecia ouăle roșii sunt un simbol al belșugului. În Sâmbăta Mare bisericile sunt decorate de sărbătoare, iar seara oamenii merg la slujba religioasă pentru a lua Lumina Sfântă. La miezul nopții își spun „Christos anesti!”(Hristos a Înviat).
În Olanda masa de Paște este decorată cu ouă colorate și flori de primăvară. De pe masă nu trebuie să lipsească Paasbrood – o prăjitură specifică perioadei sărbătorilor pascale. În estul țării, în fiecare sat, în noaptea Învierii se aprinde un foc mare pentru a alunga spiritele rele.
Ți-a plăcut articolul nostru? Distribuie-l și altor prieteni!
Silverhand vă urează tuturor sărbători binecuvântate alături de cei dragi!
Paște Fericit!