Skip to main content

Zilele de concediu în țările europene

Nicio categorie

Este nevoie de o pauză de la muncă și de oportunitatea de a ieși din rutină. Cea mai fierbinte perioadă legată de concediile de odihnă în Europa este vara. Fiecare țară are reglementată situația legată de concediul de odihnă. Acest lucru se aplică celor care au un contract de muncă. Câte zile de concediu de odihnă aveți dreptul dacă lucrați în țările europene? Răspunsul îl veți găsi, mai jos în articol. 

Concediul de odihnă în țările europene

Portalul de locuri de muncă europa.jobs ne-a furnizat următorul tabel cu numărul de zile de concediu în diferite țări europene pentru cei care au mai puțin de 10 ani de experiență în muncă. 

ȚarăNumărul de zile de concediuNumărul de sărbători legaleÎmpreună
Polonia201333
Germania251439
Olanda20929
Belgia201030
Franţa251136
Austria251338
Luxemburg251035
Elveţia20929
Norvegia211031
Danemarca25934
Suedia251035
Finlanda201131
Islanda241640
Irlanda20929
Spania221436
Portugalia221436
Italia201232
Grecia20626

Sursa: portalul de locuri de muncă europa.jobs

Durata concediului de odihnă

În Europa, durata minimă a concediului de odihnă plătită este reglementată prin Directiva 2003/88/CE a Uniunii Europene. Aceasta prevede că angajații au dreptul la cel puțin 20 de zile lucrătoare de concediu plătit pe an. Cu toate acestea, multe țări europene oferă o perioadă mai lungă de concediu, iar aceasta poate crește în funcție de vechimea în muncă sau alte criterii.

Cum se acordă concediul

Concediul de odihnă trebuie acordat în mod regulat, în timpul anului calendaristic, pentru a permite angajaților să se relaxeze și să se reîncarce. În general, angajatorii și angajații stabilesc în comun momentul acordării concediului.

Plata concediului

În timpul concediului de odihnă, angajații au dreptul la plata salariului lor obișnuit, ceea ce înseamnă că nu trebuie să se teamă că vor pierde venitul în timpul perioadei de concediu. Cu toate acestea, plata exactă și modalitatea de calcul variază de la o țară la alta.

Perioada de preaviz

Angajații trebuie să anunțe angajatorii cu un anumit timp înainte de începerea concediului de odihnă, iar angajatorii pot stabili anumite perioade în care concediul nu poate fi luat.

Transferabilitatea concediului

În unele țări europene, concediul de odihnă neutilizat poate fi transferat la anii următori, în timp ce în altele acesta poate fi pierdut dacă nu este luat în anul respectiv.

Este important să consultați contractul de muncă și legislația locală pentru a înțelege în detaliu drepturile dvs. la concediu de odihnă în țara în care lucrați


Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă, puteți să verificați și portalul de locuri de muncă în străinătate europa.jobs. De asemenea, acolo găsiți și ofertele de muncă ale companiei noastre Silverhand România