6 lucruri de evitat în Germania

2020
ianuarie 30

Fiecare țară are propria sa legislație și propriile sale obiceiuri. Atunci când pleci la lucru în străinătate este important să te informezi asupra principalelor aspecte legislative cu privire la piața muncii în țara respectivă, închirierea unei locuințe sau alte aspecte administrative cum ar fi înregistrarea domiciliului.

Mai jos îți prezentăm câteva dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont atunci când urmează să lucrezi în Germania și ce anume trebuie să eviți pentru a nu ajunge în situația de a pierde timp și bani din lipsă de anumite informații.

1.Înțelegerea prevederilor unor contracte înainte de a le semna

O dată semnat un contract te obligi să respecți clauzele acestuia. De aceea, dacă trebuie să semnezi un contract de închiriere, un contract pentru achiziționarea de diferite bunuri sau servicii (ex. telefonie, internet) este important să înțelegi toate clauzele contractului. Dacă nu te descurci prea bine cu limba germană încearcă să traduci termenii contractului sau să rogi un prieten care cunoaște limba germană să te ajute cu înțelegerea informațiilor din contract.

2. Evitarea nerespectării contractelor și a termenelor de plată

Încheierea unor contracte pentru diverse bunuri sau servicii te obligă la plata regulată a unor facturi sau rate. Pentru a te asigura că faci plata la timp a facturilor, furnizorii îți cer să semnezi o împuternicire prin care permiți furnizorului să îți retragă regulat bani din cont pentru plata facturilor „SEPA-Lastschriftmandat”. Dacă nu sunt bani în cont la data când trebuie făcută plata, iar creditorul nu poate să retragă banii din contul tău pot apărea probleme. În cazul în care situația se repetă de mai multe ori, creditorul poate opri livrarea serviciilor și poate apela la o firmă de recuperare – Inkasso. Mai mult, poate cere executarea silită și blocarea contului bancar până la plata datoriei. Toate aceste lucruri vor duce la scăderea bonității în SCHUFA (Asociația pentru protecția și siguranța creditelor din Germania), ceea ce te poate împiedica pe viitor în obținerea unui credit, cumpărarea unor produse în rate, închirierea unei locuințe etc.

Dacă este nevoie poți solicita schimbarea zilei de plată, iar dacă ai probleme financiare poți solicita creditorului o reeșalonare a plăților sau a ratelor.

3.Evitarea neplății datoriilor către stat

Fie că este vorba de impozite, de taxe locale, amenzi, neplata lor la timp atrage penalizări și duce la creșterea datoriilor. Instituțiile pot cere pe cale juridică executarea silită sau blocarea conturilor până la recuperarea totală a datoriilor.

Dacă ai o situație financiară mai dificilă, poți cere o amânare a plății sau efectuarea plății în rate. Aproape orice autoritate oferă aceste posibilități dacă cererea ta este justificată.

4.Evitarea ignorării corespondenței și a solicitărilor de la autorități

În Germania cea mai mare parte a instituțiilor folosesc corespondența pe cale poștală pentru diverse solicitări, clarificări, înștiințări despre impozite, taxe sau alte documente.

Este important să îți verifici în mod constant corepondența și să răspunzi la timp solicitărilor venite din partea instituțiilor statului.

În cazul în care nu poți răspunde la timp, poți solicita o amânare a termenului.

5. Înțelegerea condițiilor în cazul prestării de servicii ca persoană fizică autorizată în Germania – Gewerbe

Dacă alegi să lucrezi ca persoană fizică autorizată în Germania, trebuie să ții cont de faptul că vei avea alte responsabilități față de instituțiile germane decât atunci când lucrezi ca angajat al unei companii. Lucrând cu Gewerbe vei fi obligat să îți plătești singur impozitele, asigurările, contabilitatea și chiar o taxă TVA dacă depășești un anumit venit anual.

6. Rezolvarea problemelor înainte de plecarea din Germania

Înainte de a pleca din Germania trebuie să mergi la primăria locală pentru Abmeldung – scoaterea din evidență de la Oficiul de evidență a populației.

După Abmeldung trebuie să informezi Casa de asigurări de sănătate că nu mai lucrezi și nu mai locuiești în Germania.

Atunci când reziliezi contractul de muncă este important să respecți termenul de preaviz legal pentru a evita anumite penalizări.

Dacă ai un card bancar în Germania pe care dorești să îl închizi poți face acest lucru prin depunerea unei cereri la filiala băncii de care aparții.

Dacă ai o locuință închiriată rezilierea contractului trebuie făcută din timp, iar predarea locuinței se face printr-un proces verbal de primire-predare.

Ți-au fost utile informațiile prezentate? Distribuie articolul nostru și altor prieteni!

Ești în căutarea unui loc de muncă în Germania sau locuiești acolo, însă ai rămas fără job?

Silverhand este aici pentru a te ajuta!

Trebuie doar să ne contactezi telefonic la 0771 236 319, 0774 483 064, 0772 228 893, 0771 398 352 sau prin email la contact@silverhand.ro / cv@silverhand.ro.

Află cele mai recente oferte de muncă: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/?q=&location=Germania&category=