Lucruri de știut la mutarea în Danemarca

2020
ianuarie 16

Danemarca se numără printre cele mai prospere țări europene în ceea ce privește sistemul economic și social. Dispune de o bună stabilitate economică, fapt ce îi plasează pe danezi printre ,,cei mai fericiți oameni din lume”. Cu o suprafață de aproximativ 43.000 km² și o populație de peste 5 milioane de locuitori, Danemarca este un stat suveran din Europa de Nord, având două teritorii autonome: Insulele Feroe în Atlanticul de Nord și Groelanda în America de Nord.

Este împărțită în 5 regiuni: Capitala Danemarcei, Danemarca Centrală, Danemarca de Nord, Zealand și Danemarca de Sud. La rândul lor aceste regiuni sunt împărțite în 98 de comune.

Dreptul la ședere

Orice cetățean membru al unui stat UE are dreptul de a locui și a munci pe teritoriul Regatului Danemarcei. Persoanele ce ajung în Danemarca au dreptul de a sta acolo timp de 3 luni fără a fi nevoie de un certificate de rezidență. Cei care ajung în scop lucrativ beneficiază de o perioadă de ședere mai mare, de 6 luni, fără a fi nevoie de certificate de rezidență.

Pentru o ședere mai îndelungată ,de 3 respectiv 6 luni, este obligatorie aplicarea pentru obținerea unui permis de rezidență. După obținerea certificatului de rezidență persoana trebuie să obțină de la autoritățile locale un număr de înregistrare (CPR – number) și un certificate de asigurare medicală.

Actele necesare pentru obținerea permisului de rezidență sunt:

 1. Formular tip
 2. Copie a pașaportului sau CI
 3. Poză de tip pașaport
 4. Contract de muncă (pentru cei angajați în Danemarca)
 5. Situația bancară a solicitantului, care certifică existența surselor financiare necesare traiului în Regatul Danemarcei (ex. extras de cont)

După o perioadă neîntreruptă de 5 ani de ședere în Regatul Danemarcei, titularul permisului de rezidență poate aplica pentru obținerea unui permis de ședere permanentă.

Obținerea unei locuințe

Orice proprietate trebuie înregistrată la registrele de cadastru locale. În ceea ce privește cumpărarea de către străini a unei proprietăți imobiliare în Danemarca, legea este mai restrictivă. O persoană care nu este rezidentă sau nu are domiciliul permanent de cel puțin 5 ani în Danemarca poate cumpăra o proprietate imobiliară numai cu aprobare din partea Ministrului Justiției. Aceste restricții se aplică și societăților comerciale, asociațiilor, instituțiilor publice sau private care nu au sediul legal în Danemarca.

În ceea ce privește închirierea unei locuințe, de obicei chiriașul trebuie să ofere proprietarului un avans al chiriei pentru o perioadă de 3 luni. De cele mai multe ori, proprietarii închiriază locuințele pentru cel puțin 1 an de zile. Este recomandată citirea cu atenție a contractului pentru a vedea dacă prețul chiriei include și prețul lunar al utilitășilor sau nu.

Contractul de muncă

Timpul de lucru standard pentru un program de luni până vineri este de 37 de ore pe săptămână. De obicei, programul de lucru al angajaților danezi se încadrează în intervalul orar 6-18. Cu tot cu orele suplimentare, timpul săptămânal de lucru nu poate depăși 48 de ore. Orice angajat care a lucrat cel puțin un an calendaristic are dreptul la un concediul plătit de 5 săptămâni pe an.

Contractul de muncă semnat cu angajatorul trebuie să conțină:

 1. Numele și adresa angajatorului și angajatului
 2. Locul de derulare al muncii sau, în cazul în care nu există un loc de muncă fix, sediul principal sau adresa angajatorului
 3. Descrierea locului de muncă sau poziția ocupată de lucrător
 4. Data începerii contractului
 5. Durata estimată a contractului de muncă, în cazul în care nu este pe perioadă nedeterminată
 6. Drepturile pe durata concediului
 7. Termeni de preaviz
 8. Salariul aplicabil, indemnizațiile sau alte forme de remunerare precum și frecvența plăților salariale
 9. Numărul de ore de lucru zilnic sau săptămânal
 10. Contractul colectiv de muncă sau alte acorduri aplicabile.

 

Ți-a fost util articolul nostru? Distribuie-l și alor prieteni!

 

 

Ți-ar plăcea să lucrezi în Danemarca?

Urmărește ofertele de muncă disponibile pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0770 344 966, 0770 422 954

Prin email la: contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro