Află de ce germanii preferă să fie chiriași toată viața decât să cumpere casele în care locuiesc!

2018
iulie 06

În Germania, numărul de proprietari este cu mult mai mic față de multe alte țări membre ale Uniunii Europene și chiar față de România, aceștia preferând să locuiască în chirii, nu să le cumpere. Poate sună abstract, gândindu-ne la faptul că este una din cele mai bogate țări europene, iar veniturile populației sunt printre cele mai ridicate din Europa, însă germanii consideră că este mult mai rentabilă această variantă.

Ei se bazează pe următorul principiu: ,,să ai o casă, nu este un indicator al bunăstării unei națiuni” și să nu uităm, de altfel, că rata șomajului în această țară este mică.

Germania se află pe penultimul loc în rândul statisticilor referitoare la numărul de proprietari, cu un procent de doar 53.4%. Singurii care aleg să închirieze mai mult decât nemții sunt elvețienii, având un procent de 43.8 %

 

Iată un grafic, care îți arată cât la sută din populația țărilor europene locuiește în case de tip proprietate privată:

Potrivit ultimelor statistici ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cele mai mari rate ale deținerii unei locuințe sunt în România (96,6%), Lituania (92,3%) Croația (92,1%)  și Slovacia(90,2%) – este vorba de date din anul 2006, deoarece țările aleg să facă publice aceste cifre rar, deci o comparație mai recentă este greu de realizat. 

Preferința nemților pentru închirieri datează de la sfârșitul anilor ’30! Este cunoscut faptul că Germania a suferit pagube imense după cel de-al Doilea Război Mondial. Până ca țara să se recunoască înfrântă, în 1945, 20% dintre casele lor au fost distruse. 2,2 milioane de locuințe erau rase complet, în timp ce alte două milioane erau serios avariate. Un recensământ din 1946 arată că era nevoie de încă 5,5 milioane de case pentru a acoperi cererea din Germania de Vest.

 

După război, un program de locuinţe a schimbat lucrurile, însă în Germania nu exista doar problema caselor de locuit, ci şi cea a economiei și situaţiei politice. Un program de locuinţe ar fi oferit locuri de muncă pentru oameni şi ar fi redus şi problema caselor. Aşadar, Germania de Vest şi-a proiectat programul de locuinţe în aşa fel încât să beneficieze de el o parte cât mai mare a populaţiei. Şi a funcţionat! Construcţia de case a luat avânt, mulţumită unei subvenţii de la stat şi scutirilor de impozite.

Este mult mai convenabil să trăiești cu chirie în Germania, cheltuielile fiind unele dintre cele mai mici din lume. Economiștii sunt de părere că acolo există un echilibru între implicarea guvernului și investițiile private față de alte țări. Nici statul nu încurajează cumpărarea de locuințe. Descentralizarea și faptul că e mult mai greu să iei un credit ipotecar sunt alte două motive pentru care nemții preferă să stea cu chirie.

Potrivit unui sondaj al OCDE, peste 93% dintre cei intervievați în Germania susțin că sunt mulțumiți cu situația lor imobiliară din prezent, fiind una dintre cele mai mari rate de răspunsuri pozitive dintre țările bogate.

 

 

 

 

Dacă ți s-a părut interesant articolul nostru, împărtășește-l și prietenilor tăi printr-un share.

Pentru un loc de muncă în Germania, echipa Silverhand îți pune la dispoziție zilnic noi oferte de muncă: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca .

Ne poți contacta telefonic la:  0773 787 443, 0772 228 893, sau 0774 483 064,

sau prin email la: contact@silverhand.ro