Skip to main content

Avantajele locuințelor de lemn, foarte populare în Norvegia

Nicio categorie

Dacă într-un articol anterior v-am vorbit despre mentalitatea nemților de a fi chiriași (Click AICI), astăzi vă vom vorbi despre norvegieni și pasiunea lor pentru casele din lemn.

Norvegienii, și toți locuitorii scandinavi sunt iubitori ai tradițiilor și le respectă cu desăvârșire, având o pasiune pentru arhitectura clasică.

Oamenii din aceste locuri au realizat cu mult timp în urmă că lemnul este materialul cu care rezonează, iar acesta se comportă cel mai bine în condițiile climatice specifice nordului, locuințele putând deveni adevărate bijuterii. Norvegienii sunt preocupați în permanență cu restaurarea vechilor construcții din lemn.

Casele norvegiene sunt simple, prietenoase, în plină armonie cu natura, fiind considerate comode, sănătoase, plăcute și cel mai important au costuri reduse de întreținere, datorită materialelor de construcție.

Dacă vă atrag aceste proiecte de case norvegiene, trebuie să ştiți că o casă la cheie costă, în medie, cu aproximativ 40-50% mai puţin decât o casă din cărămidă, beton sau BCA, cu aceeaşi suprafaţă locuibilă. În plus, durata de execuţie pentru o casă norvegiană, este mult mai mică decât în cazul celorlalte case convenționale.

În mare parte, casele norvegiene au acoperișuri din tablă, cu panta abruptă pentru a favoriza alunecarea zăpezii, sunt proporționate cu nevoile celor care o locuiesc, cu posibilitatea de a se extinde, având ferestre mari și de cele mai multe ori, două intrări.
Ei nu sunt adepții caselor mari, așa cum sunt românii, căci le construiesc cu puține camere, iar dormitoarele sunt amenajate în mansardă ori sunt grupate în spatele casei. Deseori casele au terase, astfel încât acestea să protejeze împotriva vântului și a zăpezilor!

De reținut este faptul că toate proiectele de case norvegiene au costuri reduse privind cheltuielile de întreținere, tehnologia folosită făcând ca aceste case să fie mai ușor de întreținut, fără să mai necesite renovări ulterioare. O casă realizată pe baza unui proiect de acest tip nu are nevoie de izolare termică sau fonică pentru că pereții prefabricați după metoda “sandwich” sunt gata izolați termic și fonic, asigurând astfel o izolație excelentă.

Un perete din beton are aceleași calități precum unul din lemn în ceea ce privește gradul de izolare, dar grosimea ar fi aproape dublă.

Pe vremuri, casele norvegiene aveau soba în centrul locuinței astfel încât să încălzească tot spațiul, ferestre mici pentru a nu pierde căldura, iar acoperișurile erau învelite cu iarbă, astfel vara, pe acoperișuri creșteau flori, conferând un aspect mult mai viu colorat spațiului, ulterior această metodă fiind înlocuită cu gazonul. Acesta este un bun izolator, menținând casa caldă iarna și răcoroasă vara.

În Norvegia casele din cărămidă au început să fie construite prin anii `70, implicând o întreținere mai specială față de casele contruite din lemn. De asemenea asigurarea caselor de cărămidă costă mai mult față de asigurarea caselor din lemn.

Norvegienii preferau, de altfel, să-și construiască locuințe foarte aproape de locul de muncă, astfel fiind construite cabane din lemn pe marginea oceanului, pentru pescari, ori în munți pentru mineri.

Un lucru care este foarte important, de altfel, pentru norvegieni, este faptul că fiind atât de aproape de natură, animalele pot fi derutate din unele privințe iar pentru a evita aceste pericole, luminile trebuie să fie aprinse în exteriorul casei.

 

 

 

Dacă articolul nostru vi s-a părut interesant și sunteți în căutarea unui loc de muncă în țările nordice, echipa Silverhand vă pune la dispoziție zilnic noi oferte de muncă: 

https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca .

Ne puteți contacta telefonic la: 0770 422 954, 0770 344 966 sau 0771 398 352,

sau prin email la: contact@silverhand.ro

 

 

 

 

 

Sursă: https://www.revistadinlemn.ro/2017/03/12/case-norvegiene-din-lemn/