Ai lucrat în străinătate, dar ai rămas fără job? Află cum poți beneficia de șomaj

2020
iulie 23

Ai lucrat pentru o anumită perioadă de timp în străinătate, însă ai rămas fără job? Te întrebi dacă poți beneficia de șomaj?

Orice persoană care a lucrat legal pe teritoriul unui stat membru UE, dar și-a pierdut locul de muncă, are dreptul de a solicita indemnizația de șomaj. Stabilirea țării care va plăti indemnizația de șomaj depinde de situația profesională și de locul de reședință, nu de cetățenie.

Dacă v-ați pierdut locul de muncă și hotărâți să rămâneți în țara în care ați fost angajat, puteți solicita indemnizația de șomaj în țara respectivă. Trebuie să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la serviciul de ocupare a forței de muncă și veți beneficia de același tratament ca și cetățenii țării respective.

Țineți cont de următoarele aspecte:

  • perioadele de lucru necesare pentru a beneficia de prestații de șomaj
  • ratele aplicabile la calcularea indemnizației
  • durata indemnizației

Dacă ați lucrat ulterior într-o altă țară din străinătate și vi se cere să dovediți că ați lucrat și v-ați plătit contribuțiile sociale va trebui să solicitați formularul U1.

Dacă după ce v-ați pierdut locul de muncă din altă țară decideți să vă întoarceți în țara de origine, trebuie să contactați Oficiul Național de Ocupare a Forței de Muncă pentru a afla dacă aveți dreptul la indemnizația de șomaj după perioada petrecută în străinătate.

Dacă aveți dreptul la șomaj trebuie să:

  • vă înregistrați direct ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în țara de origine
  • să solicitați formularul U1 în țara în care ați lucrat ultima dată.

Dacă nu aveți acest drept în țara de origine, puteți solicita o autorizație de transfer a indemnizației de șomaj din țara în care ați rămas șomer. Puteți cere transfer către țara de origine sau orice altă țară în care doriți să vă căutați un loc de muncă.

În cazul în care ați fost detașat în străinătate pe o perioadă scurtă, mai mică de 2 ani, și doriți să rămâneți asigurat în țara în care ați fost detașat, prestațiile de șomaj ar trebui plătite în țara respectivă. Pentru a beneficia de șomaj trebuie să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la Oficiul de ocupare a Forței de Muncă din țara respectivă.

Dacă sunteți lucrător transfrontalier (anagajat sau independent) și vă pierdeți locul de muncă puteți solicita indemnizația de șomaj doar în țara în care locuiți. În cazul în care pe durata ultimei perioade în care ați făcut naveta ați mers acasă mai puțin de o dată pe săptămână puteți solicita prestații de șomaj în ce țară doriți (fie țara de reședință, fie țara în care ați lucrat).

Dreptul la indemnizația de șomaj și valoarea sa depinde de normele din țara în care locuiți și de perioada de timp lucrată în străinătate.

Trebuie să solicitați din țara/țările în care ați lucrat formularul E301 care indică perioadele care urmează să fie luate în calcul la stabilirea indemnizației. Acest formular trebuie transmis către Oficiul de Ocupare a Forței de Muncă din țara în care doriți să solicitați indemnizația de șomaj pentru a se ține cont de perioadele în care ați lucrat sau ați beneficiat de asigurare socială în alte țări.

Fiecare țară are alte reguli cu privire la acordarea prestațiilor de șomaj. În funcție de țară puteți beneficia de dreptul la indemnizație timp de 24 de luni sau timp de numai 12 luni.

Au fost utile informațiile prezentate?

Distribuie articolul nostru!

Ai rămas fără loc de muncă?

Echipa Silverhand te sprijină în găsirea rapidă a unui nou job în străinătate.

Aplică pentru una dintre ofertele disponibile – https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la 0770 139 232 sau 0770 422 954

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro