fbpx

Integrationskurs – Cursul de integrare în Germania

2020
iulie 02

Orice străin care îți dorește să se mute în Germania trebuie să știe că principala condiție pentru a se putea integra în societatea germană o reprezintă cunoașterea limbii germane cel puțin la un nivel mediu. Ca străin vei avea nevoie de limba germană pentru a comunica cu personalul din instituțiile statului în rezolvarea tuturor procedurilor necesare la mutarea ta în Germania, în comunicarea cu angajatorul la noul loc de muncă pentru a înțelege termenii contractului de muncă, sarcinile pe care le ai, dar și în comunicarea cu colegii.

Dacă nu cunoști limba germană, absolvirea unui curs de integrare într-o școală germană autorizată te va ajuta atât în viața socială, cât și în viața profesională, în găsirea unui loc de muncă mai bun sau pentru a urma un program de formare profesională – Ausbildung.

Ce este un curs de integrare?

Cursul de integrare este un curs care durează aproximativ 6 luni și este compus dintr-un curs de limba germană (de la nivelul A1 până la nivelul B1) și un curs de orientare (Orientierungskurs). Pentru cursul de limba germană se alocă 600 de ore de predare, iar pentru cel de orientare 60 de ore de predare.

La cursul de limba germană se învață vocabularul de bază, gramatica și expresii uzuale necesare în viața de zi cu zi în diverse situații. Este format din 6 module (A1.1, A1.2, A2.2, B1.1, B1.2), fiecare modul cuprinzând 100 de ore de predare. După fiecare modul cursanții vor susține un examen intern în cadrul școlii, iar la finalul cursului vor susține examenul de absolvire care cuprinde o parte scrisă (un test grilă) și o parte orală. În urma examenului final, dacă va obține un punctaj bun, cursantul va primi certificatul de absolvire: Zertifikat Deutsch/ telc Deutsch B1.

Cursul de orientare este un curs informativ despre viața în Germania, cultura și istoria țării, ordinea de drept.

Cât costă cursul de integrare?

Taxa normală de participare la un curs de integrare este de 4-5 euro/ora de curs, dar dacă ești străin poți să soliciți o reducere a taxei de participare și vei plăti doar 1,95 euro/oră. Pentru a obține această reducere trebuie să depui o cerere de aprobare a participării la un curs de integrare la Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF – Bundesamt für Migration und Flüchtlinge).

Dacă ai obținut reducere pentru curs, acesta va costa 1287 euro (curs de limba germană + curs de integrare), însă poți plăti această sumă în rate de 195 euro/modul. Susținerea examenului final este gratuită.

Orice cursant care a absolvit cu succes cursul de integrare poate solicita rambursarea a jumătate din suma plătită la BAMF. Astfel cursul costă în final 643 euro.

Cei care primesc ajutor social sau au venituri foarte mici au dreptul de a urma gratuit acest curs.

Unde poți urma un curs de integrare?

În toate orașele mari, dar și în majoritatea celor mai mici, există școli care oferă cursuri de intregrare. Poți verifica școlile disponibile în care se organizează cursuri de integrare pe site-ul BAMF: http://webgis.bamf.de/BAMF/control.

Formularul pentru participarea la curs și pentru obținerea reducerii se solicită de la școala unde se face înscrierea. Tot prin acest formular persoanele care beneficiază de ajutor social (ALG II – Jobcenter) pot solicita participarea gratuită la cursul de integrare completând ultima secțiune a formularului „Ich beantrage die Befreiung vom Kostenbeitrag zum Integrationskurs” și atașând formularului o adeverință de la Jobcenter.

Ți-au fost utile informațiile prezentate?

Distribuie articolul și altor prieteni!

Îți dorești de mult timp să te stabilești împreună cu familia în Germania?

Noi te ajutăm să îți găsești un loc de muncă în Germania!

Intră pe site-ul nostru și vezi ofertele disponibile: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/?q=&location=Germania&category=

Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0774 483 064, 0770 139 232, 0771 398 352

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro