Ce asigurări ar trebui să aibă fiecare român care lucrează în Germania?

2018
iulie 27

Foarte multe persoane, odată ajunse în Germania, se confruntă cu nenumărate probleme, deoarece nu cunosc legile din această țară și nu stăpânesc limba germană atât de bine încât să înțeleagă toate informațiile pe care le oferă angajatorul german.

Echipa Silverhand vă stă mereu la dispoziție pentru orice nelămurire odată ajunși în Germania, de asemenea am realizat acest articol pentru a veni în ajutorul dumneavoastră.

 

Ce asigurări ar trebui să aibă fiecare român care lucrează în Germania?
 

În primul rând odată ajunși în Germania, trebuie să vă faceți o asigurare de sănătate, aceasta acoperă cheltuielile de spitalizare și ambulatoriu în caz de nevoie. Ceea ce trebuie să aibă în vedere orice angajat este fapul că tratamentele medicale ar putea fi foarte costisitoare pentru o persoană care nu deține o asigurare de sănătate.

 

Important de știu este faptul că această asigurate nu acoperă și tratamentele sau operațiile realizate în cabinete private.

 

Există două tipuri principale de asigurare:

 

Sistemul de asigurări sociale de sănătate al Guvernului (GKV)

Majoritatea germanilor fac parte din sistemul de asigurări guvernamentale GKV. Fondul este plătit printr-o combinație a contribuțiilor angajaților și angajatorilor, acestea fiind de 14,6% anual din venitul angajatului, fiecare parte plătind jumătate.

Cu toate acestea, există o excepție. În cazul în care costurile furnizorului de asigurare nu sunt acoperite de aceste plăți combinate, acesta poate crește rata. Această creștere cade în totalitate în sarcina angajatului în condițiile în care contribuția angajatorului este limitată la 7,3%.

 

Sistemul privat de asigurări de sănătate (PKV)

În general, asigurările PKV acoperă o gamă mai largă de tratamente medicale și stomatologice. Acestea oferă, de asemenea, alte avantaje, cum ar fi posibilitatea de a alege propriul medic, solicitarea unui medic care vorbește limba maternă, precum și alte servicii specializate. Există aproximativ 100 de companii de asigurări care oferă asigurări private în Germania și planuri la un cost ce depinde de beneficiile alese. Persoanele fizice care câștigă mai mult de 56.000 € și cei care desfășoară activități independente sunt eligibile să se înscrie pentru PKV.

Mulți germani se înscriu atât pentru GKV cât și pentru PKV, folosind asigurările private ca un supliment.

 

Dar nu totul se învârte numai în jurul sănătății fiindcă o altă problemă cu care se confruntă românii este legată de consilierea juridică care te poate costa cât angajarea a cinci avocați în România.

Poate cea mai importantă asigurare pe care fiecare persoană aflată în Germania ar trebui să o dețină, este așa-numita asigurare de avocatRechtsschutzversicherung.

Trebuie să vă infomați foarte bine în privința acestor asigurări, deoarece există asigurări de la 10-14 euro pe lună, care nu acoperă toate riscurile, cheltuieli judiciare, acoperirea unor eventuale daune etc. Este bună, evident, și o astfel de asigurare, doar să știți foarte bine care sunt limitele ei.

De exemplu, o asigurare de avocat, pentru familie, cu un cost de 50 de euro lunar, asigură majoritatea riscurilor și cheltuielilor care ar putea apărea.

 

O altă asigurare importantă este asigurarea de răspundere civilă față de terțele persoane – Privathaftpflichtversicherung, costă foarte puțin și „ne protejează de lucrurile care se pot întâmpla din neglijență (poate zgârii din greseală mașina vecinului).

 

De asemenea nu trebuie să omitem  asigurarea de viață – Risikolebensversicherung, care poate costa în jur de 10 euro pe lună.

 

În topul asigurărilor din Germania pe care trebuie să le aveți în considerare, se numără și asigurarea meseriei – Berufsunfähigkeitsversicherung. Acestă asigurare este foarte complexă și este formată dintr-o pensie care se plătește în cazul în care dintr-o problemă medicală gravă sau accident de muncă, persoană nu mai poate  practica meseria respectivă. Acestă pensie se poate primi până la vârsta de pensionare sau până când persoana poate reveni la locul  de muncă.

De exemplu: dacă un șofer de camion își face o astfel de asigurare și după o perioadă are un accident de muncă și nu mai are voie sa conducă, primește o pensie până când împlinește vârsta de pensionare.

 

Articolul nostru v-a fost util? Împărtășiți-l și altor prieteni care lucrează sau doresc un loc de muncă în Germania.

 

 

 

Cum puteți aplica pentru un loc de muncă prin Silverhand?

Pe site-ul nostru: silverhand.ro

Prin email la: contact@silverhand.ro

Telefonic la: 0773 787 443, 0772 228 893, 0770 344 966 sau 0770 139 232.