fbpx

De ce meseria de electrician este atât de respectată?

2018
august 02

După cum știți, electricianul este un profesionist pregătit pentru domeniul instalațiilor și al utilajelor electrice, conectate sau nu la o sursă de curent electric.

Silverhand are nenumărate oferte de muncă pentru acest domeniu, în mai multe țări din Europa, fiind un loc de muncă apreciat și foarte bine plătit!

În acest domeniu este nevoie să fie respectate multe norme tehnice, fiind necesare eventual diferite aprobări de la autorități pentru domeniul tensiunilor înalte. Electricienii pot monta în faza inițială un sistem electric, o instalație electrică, sau ulterior se pot ocupa de întreținerea/mentenanța acestora. Ei pot fi, de altfel, specializați în instalații electrice existente la bordul autovehiculelor, a navelor maritime, aeronavelor sau a unor platforme mobile.

Cele trei segmente de lucru din domeniul electric se caracterizează astfel:

  • instalații electrice de curenți slabi: unde tensiunea de lucru nu este (de regulă) mai mare de 24 V;
  • instalații electrice de curenți tari: unde tensiunea electrică nominală este mai mare de 24 V, dar nu depășește limita de 1.000 V;
  • instalații și rețele de înaltă tensiune: sunt cele cu tensiune electrică mai mare de 1.000 V.

 

În funcție de experiența dobândită, fiecare electrician devine expert pe un anumit domeniu de activitate. Astfel, avem electrician:

  • specializat pentru instalarea și punerea în funcțiune a mașinilor și utilajelor electrice la parametrii optimi de funcționare;
  • specializat pentru realizarea de rețele electrice conform documentației tehnice primite;
  • specializat pentru realizarea de reparații și întrețineri ale echipamentelor electrice;
  • specializat pentru revizii tehnice și reparații la instalațiile automatizate;
  • specializat pentru măsurători electrice înainte și după instalarea sau repararea echipamentelor electrice sau automatizate;
  • specializat pentru lucru în rețelele de telecomunicații – iar aici poate fi foarte util atestatul pentru lucru la înălțime;
  • specializat în electronică, datorită creșterii complexității echipamentelor și utilajelor electrice și automatizate.

 

Un element care face diferența între viață și moarte pentru un electrician este să știe că trebuie să lucreze în condiții de maximă siguranță, asta însemnând că trebuie să fie dotat în mod corespunzător cu echipamentul de protecție necesar.

Acest echipament include: pantaloni de protecție, mănuși de protecție izolante, cizme de protecție izolante, ochelari contrapraf, ochelari anti-scânteie (electrică), ș.a.

 Echipamentul de protecție specific (mănuși, cizme, clești izolanți) trebuie periodic verificat și evaluat de o autoritate tehnică competentă, care confirmă, sau nu, calitatea lui.

Orice electrician trebuie să aibă o poliță de asigurare pentru că acest domeniu se află în topul celor mai periculoase meserii din lume.

Ar fi ideal ca electricianul să fie asigurat în cazul în care pățește ceva în timp ce execută lucrarea și, de altfel, este bine și pentru client, astfel încât să fie liniștit că a contactat pe cineva care este asigurat și nu duce grija electricianului de a nu păți ceva atâta timp cât pretează acel serviciu pentru el.

Un electrician bun, care lucrează din pasiune, este mereu la curent cu noutățile din domeniul electric. Acest lucru se realizează prin participarea la cursuri de specialitate pentru o anumită ramură sau aparat. În fiecare an apar diferite expoziții de aparatură, echipamente și noi tehnici.

 

 

Cunoașteți ori sunteți un electrician vorbitor de limba engleză sau limba germană?

 Dacă răspunsul este DA, intrați pe site-ul nostru: silverhand.ro și descoperiți ofertele de muncă potrivite aptitudinilor avute.

De altfel așteptăm cv-ul la adresa de email: contact@silverhand.ro

Telefonic  ne puteți contacta la: 0773 787 443, 0772 228 893, 0770 344 966 sau la 0770 139 232.

 

 

Surse:

https://cursuri.amiras.ro/anre_grade_electrician

https://www.electrician-autorizat.com.ro/blog-electrician/65-electrician-autorizat-meserie

https://www.hellopc.ro/saptamana%20meseriilor/Meseria%20de%20electrician.pdf