Skip to main content

Ce este Schufa în Germania și de ce este bine să nu ajungi acolo!

Nicio categorie

Schufa – Schutz Gemeinschaft für Allgemeine Kreditsicherung sau Societatea De Garanție A Întreținerii Creditelor, este o companie privată din Germania care ține evidența tuturor datornicilor din țară – pe scurt ține o evidență a celor rău platnici. Ei sunt cei ce spun dacă vei plăti sau nu rată la credit.

Aceasta este singura organizație din Germania, care analizează informația salvată despre o anumită persoană și concluzionează despre posibilitatea ei de a achita un credit. Când o firmă sau o bancă încheie un contract cu un client nou, ei se adresează la Schufa, iar astfel este mai ușor pentru ei să înțeleagă dacă pot avea încredere în persoana respectivă.

De cele mai multe ori românii din Germania întâmpină dificultăți când vor să închirieze un apartament, o cameră sau o casă. Datele de la bănci, dar și de la firmele de telefonie, energie, etc. ajung la Schufa. Pe scurt evitați datoriile neplătite!

 

Cum funcționează Schufa?

Se acordă un punctaj de maxim 100 de puncte care atestă că ești la zi cu toate plățile (dar, din păcate, chiar și cei mai buni plătitori nu ating punctajul maxim).

În cazul în care ajungi la 50% sau mai puțin, deja poți spune că ai probleme, iar scopul inițial este acela de a fi mereu peste 95% încât să fii considerat de încredere, riscând să ajungi pe mâna firmelor de recuperare a datoriilor, nevoit ulterior să le plătești de unde ai sau nu ai! 

Iată câteva din situațiile în care are loc completarea bazei de date Schufa:

  • deschiderea unui cont bancar în Germania;
  • primirea unui card de creditare;
  • adresarea la bancă după credit, sau obținerea unui credit în Germania sub orice formă;
  • primirea unui auto credit în Germania sau auto leasing;
  • contract de telefonie mobilă;
  • contractul pentru electricitate.

 

Ce date colectează și salvează Schufa?

În afară de datele personale – nume, data nașterii, adresă, stare civilă – în baza sa de date, Schufa salvează informația despre termenul contractelor încheiate, solicitările pentru creditare, rezilierea contractelor înainte de termen, informația despre toate plățile întârziate, deschiderea și închiderea contului bancar etc.

La calcularea punctelor se ia în considerare toată istoria persoanei cu orice instituție financiară de până atunci: în mod special toate conturile bancare deschise, felul în care au fost întreținute, creditele și împrumuturile făcute și cât de corect s-au plătit ratele. Cu cât mai multe datorii are o persoană sau a întârziat plățile, cu atât îi scad punctele. Se pot lua în calcul și achitarea la timp a facturilor de utilități, TV, telefonie etc.

Exemplu:
Să zicem că o persoană merge la bancă după câțiva ani de trai în Germania și primește refuz sau un credit cu un procent mai mare decât cel mediu oferit de această bancă. Ca răspuns cei de la bancă vor zice că „Schufa este rea” iar asta nu se datorează faptului că ei vor să dea un credit cu procente mai mari sau să ascundă motivul real de refuz al creditului, ci faptul că ei nu cunosc nimic despre acea persoană. Tot ce au aceștia este punctajul oferit de Schufa, o cifră de la 0 la 100. Cu cât mai mare este cifra, cu atât mai multă încredere vor avea firmele din Germania față de persoana respectivă.

Fiecare individ are dreptul de a solicita o dată pe an un  Schufa Auskunft  gratuit. La repetarea procedurii costul poate fi de 18-25 euro. Mai multe informații găsiți pe portalul Schufa. Pentru a obține un certificat gratuit, găsiți detalii despre procedură, aici .

În 2017, Schufa deținea informații despre peste 5 milioane de firme și peste 66 milioane de persoane, dintre care aproximativ 10% erau negative.

 

 

 

 

Surse:

http://www.paginameadestart.ro/germania/diverse_5.htm

http://deutschstart.de/ce-este-schufa-in-germania/