Skip to main content

Primul zbor cu avionul? Iată pașii ce trebuie urmați într-un aeroport!

Nicio categorie

Ți-ai găsit un loc de muncă în străinătate, dar trebuie să mergi cu avionul până acolo? Nu ai mai călătorit niciodată cu avionul? Te sperie gândul că nu știi care sunt pașii ce trebuie urmați într-un aeroport? Nu îți face griji. Totul se învață!

 

În articolul de azi, echipa Silverhand România te ajută să înveți care sunt pașii ce trebuie urmați de la achiziționarea biletului de avion până la sosirea ta la destinație.

 

  1. Achiziționarea biletului de avion

După ce ai aflat țara și orașul unde urmează să lucrezi, poți căuta online care este cel mai apropiat aeroport de zona respectivă. Dacă e un oraș mai mare (ex. în Islanda, Reykjavík) poate ai norocul să aibă și aeroport.

Poți cumpăra biletul de avion fie online de pe site-uri de specialitate (ex. vola, esky), direct de pe site-urile companiilor (ex. Wizz Air, Tarom, Lufthansa), fie poți merge într-o agenție de turism.

Dacă le cumperi online poți plăti direct cu cardul, sau prin transfer bancar. La plata prin card bancar primești confirmarea achiziționării biletului de avion prin email.

! Biletul trebuie scos la imprimantă.

 

  1. Check-in-ul

Cu câteva zile înaintea zborului trebuie făcut check-in-ul online. Poți căuta pe Google site-ul companiei cu care zbori și accesezi rubrica check-in. Trebuie să completezi cu atenție datele personale. Poți alege opțiuni extra pentru zbor cum ar fi: bagaje suplimentare, selectarea locului, transport de la aeroport, dar contra cost. Odată check-in-ul făcut, primești pe mail documentul.

! Documentul trebuie printat și prezentat la urcarea în avion.

Check-in-ul poate fi făcut și la aeroport înaintea zborului, dar implică un cost suplimentar.

 

  1. Sosirea la aeroport

Este de preferat să ajungi la aeroport cu cel puțin cu o oră înaintea zborului pentru a avea timp suficient pentru formalitățile din aeroport.

Odată ajuns la aeroport, urmărești tabela de plecări unde îți sunt afișate counterele (ghișeele) la care se face înregistrarea (check-in-ul) pentru zborul tău.

Mergi la ghișeu, unde prezinți actul de identitate. Bagajul se așează pe banda specială pentru bagaje, unde este cântărit și este pusă eticheta pentru predarea lui. Ți se comunică poarta de îmbarcare și ora îmbarcării.

 

  1. Controlul de securitate

După ce ai predat bagajul, trebuie să treci la controlul de securitate. Ți se va comunica să prezinți actul de identitate și biletul de avion. Trebuie puse într-o tăviță de plastic toate obiectele metalice (ex. ceas, curea, lănțișoare, monede metalice, etc.). Dacă ai laptop sau tabletă, trebuie scoase din bagajul de mână. Tava de plastic și bagajul de mână vor trece printr-un scanner, iar tu prin poarta specială de control.

 

  1. Poarta de îmbarcare

După ce ai trecut de controlul de securitate, urmărește săgețile de orientare și panourile de informații pentru a ajunge la poarta de îmbarcare.

Când zborul este anunțat, pregătești actul de identitate și biletul de îmbarcare ce trebuie prezentate agentului. Până la avion, de obicei, se merge cu un autobuz sau printr-un tunel de acces.

 

  1. În avion

La urcarea în avion îți găsești scaunul după numărul menționat pe bilet. Bagajele pot fi puse fie sub scaunul din fața ta, fie în compartimentul de deasupra capului. Îți vor fi prezentate măsurile în caz de urgență, echipamentul și ieșirile de urgență.

 

  1. Aterizarea și recuperarea bagajelor

La sosire prezinți din nou actul de identitate personalului de la securitate. Pentru a-ți recupera bagajul de cală, urmărești panourile informative unde vei vedea de la ce bandă poți lua bagajul (în funcție de numărul zborului). Apoi, te poți îndrepta spre ieșire.

De la aeroport există diverse mijloace de transport până în oraș (autobuz, metrou, tren, etc.).

 

 

 

 

Echipa Silverhand România îți dorește un zbor liniștit! smiley