Ce să spui și ce să nu spui la un interviu de angajare

2019
iunie 20

Interviul cu angajatorul joacă un rol extrem de important în obținerea unui nou loc de muncă. Pe lângă un CV bine pregătit, trebuie să știm cum să ne comportăm în cadrul interviului de angajare, ce întrebări este bine să adresăm celui care ne intervievează și ce lucruri să nu spunem pentru a nu exista riscul să pierdem jobul mult dorit.

Una dintre întrebările pe care este bine să le pui angajatorului și care reflectă interesul tău pentru viitorul loc de muncă este: ,,Există responsabilități adiționale legate de această poziție, care nu au fost menționate în descrierea jobului?”. Prin această întrebare îți vei arăta interesul pentru viitorul job și vei afla totodată informații suplimentare despre funcția pe care urmează să o ocupi în cadrul companiei.

O altă întrebare prin care poți face o impresie bună viitorului angajator este ,,Îmi puteți da detalii despre stilul de management în această companie?”. Prin această întrebare vei afla care este stilul de conducere al activităților din cadrul companiei, ce relație există între angajator și angajați și ce așteptări are angajatorul de la angajații săi.

,,Ce calități considerați că ar trebui să aibe persoana care va ajunge pe această poziție?” este una dintre întrebările care te ajută să vezi mai clar ce așteptări are angajatorul de la persoana ce urmează să ocupe poziția respectivă și ce atribuții va avea de îndeplinit.

De asemenea, este important să întrebi dacă ,,poziția mea în cadrul companiei implică și deplasări în țară sau în străinătate?”. Este bine să cunoști acest aspect și să reflectezi asupra sa. Să analizezi și celelalte responsabilități pe care le ai în afara jobului și dacă îți permit posibile deplasări. Dacă jobul implică și deplasări, următorul pas este să întrebi cât de frecvente sunt aceste deplasări și care este durata lor.

,,Există posibilitatea de avansare în carieră?” este întrebarea care îi va arăta angajatorului că îți dorești o poziție pe termen lung în cadrul companiei. Majoritatea companiilor atunci când angajează își doresc să găsească persoane care să rămână pe termen lung.

Ultima întrebare prin care îi poți arăta angajatorului faptul că într-adevăr îți dorești postul respectiv este ,,Care este următoarea etapă a interviului?”. Astfel cel care te intervievează îți poate da detalii despre ce se întâmplă în continuare. Există posibilitatea să fie un singur interviu în cadrul procesului de angajare sau să urmeze un al doilea sau al treilea interviu.

Pe lângă întrebările pe care este bine să le pui în cadrul interviului de angajare, este important să știi ce lucruri NU este bine să le discuți în cadrul interviului.

Primul lucru pe care nu trebuie să îl faci este să întrebi ,,Cu ce vă ocupați mai exact?”. Este important ca în momentul în care o companie te invită la un interviu să te documentezi înainte despre profilul companiei și alte informații generale chiar dacă poate nu este singura companie la care ți-ai depus CV-ul.

Un alt lucru care trebuie evitat este cel de a vorbi despre problemele existente la fostul loc de muncă. De exemplu, evită a spune ,,fostul meu șef este o persoană insuportabilă” chiar dacă lucrurile nu au fost foarte roz.

Evită a spune ,,Nu știu” chiar și atunci când angajatorul îți pune o întrebare la care pe moment nu ai un răspuns. Poți spune ,,Mă voi documenta asupra acestui aspect și până la finalul zilei vă pot oferi un răspuns”. Este mult mai elegant și dai dovadă de profesionalism.

Chiar dacă este important să știi după cât timp vei putea beneficia de concediu, în cadrul unui prim interviu trebuie să eviți a pune întrebarea ,,Când îmi voi putea lua concediu?”. Prin această întrebare îi vei da impresia angajatorului că te gândești mai mult la relaxare și că nu îți dorești cu ardoare să ocupi poziția respectivă.

Acestea sunt doar câteva dintre principalele lucruri pe care este bine sau nu să le discuți în cadrul unui interviu. Nu uita că este important să te documentezi înaintea interviului asupra companiei și poziției pe care dorești să o ocupi, că este important să fii punctual, să fii atent totodată la ținuta aleasă, la mimică și gesturi.

Baftă la interviu! :)

 

 

 

Vrei să aplici pentru un job în străinătate?

Angajatorii noștri sunt în căutare de personal pentru diverse domenii de activitate!

Vezi chiar acum cele mai noi oferte de muncă pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0770 344 966, 0771 398 352

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro sau craiova@silverhand.ro.