Skip to main content

Sistemul medical în Norvegia. De ce servicii poți beneficia?

Nicio categorie

În Norvegia, nu există un fond special pentru contribuțiile de sănătate, sistemul medical fiind finanțat în cea mai mare parte prin intermediul taxelor colectate din salarii. Schema națională de asigurare (NIS), un program de asigurări de stat, oferă tuturor același nivel de susținere.

Toți cetățenii care trăiesc sau muncesc în Norvegia trebuie să contribuie la NIS. Orice angajat sau free-lancer devine membru în sistemul de asigurări sociale prin plata asigurării naționale.

Studenții din țările scandinave și Irlanda sunt incluși automat în NIS dacă sunt înregistrați ca rezidenți ai Norvegiei. Studenții din alte țări sunt incluși în sistem dacă perioada studiilor este mai mare de un an, fiind incluși automat o dată cu înscrierea la studii.

Tratamentul în cadrul spitalelor este gratuit pentru toți cetățenii asigurați, însă consultațiile la medicii de familie sau alți specialiști presupun de obicei o anumită taxă suplimentară. Serviciile de radiologie, testele de laborator, de asemenea, se plătesc suplimentar.

În cazul tratamentelor stomatologice doar copiii sub 18 ani beneficiază de gratuitate.

Medicamentele sunt împărțite în două grupe: clasa albă (cele care sunt gratuite) și clasa albastră (cele compensate).

Medicul de familie joacă un rol important, fiind principalul punct de contact al pacienților cu sistemul de sănătate norvegian. Fiecare persoană are dreptul de a își alege singură medicul de familie, însă nu își poate schimba medicul mai des de două ori pe an.

Pentru fiecare consultație se plătește o taxă. În afara orelor de program, medicii de familie trebuie să fie disponibili la telefon. Medicul de familie este cel care prescrie medicamente, oferă trimiteri la specialiști, tratează afecțiunile cronice și acute, oferă îngrijiri preventive și educație în domeniul sănătății.

Cei care pot prescrie rețete sunt medicii de familie și specialiștii. În cazul în care pacientul nu are rețetă pentru anumite medicamente, costul lor este mai mare. Toate tratamentele pentru boli grave sunt gratuite. De asemenea, în cazul în care pacientul beneficiază de rețetă, iar costul medicamentelor depășește o anumită valoare (de obicei aproximativ 150 euro), restul tratamentului este gratuit.

În Norvegia sunt în jur de 90 de spitale, localizate în toate orașele principale. Condițiile din spitale sunt foarte bune, pacientul beneficiind de toate tratamentele necesare. În cazul în care sistemul norvegian spitalicesc nu are capacitatea necesară de a oferi îngrijire în anumite situații, pacientul poate realiza tratamentul în străinătate, fără costuri suplimentare.

 

 

 

Îți dorești să lucrezi într-o țară nordică din Europa?

Silverhand colaborează cu angajatori verificați din Norvegia, Islanda, Olanda, Danemarca, Belgia.

Urmărește ofertele disponibile pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0770 422 954, 0774 483 064

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro sau craiova@silverhand.ro.