fbpx

Cele mai utile instituții din Germania

2018
august 23

Legislația germană este una complexă. Nemții dispun de un sistem foarte bine organizat, fiecare insituție publică având un rol bine definit. Astfel, pentru orice problemă administrativă, socială sau de altă natură, este important să știi unde și cui te poți adresa.

De exemplu, dacă mergi să lucrezi în Germania este bine să știi unde poți legaliza anumite documente sau unde poți obține un număr de identificare necesar pe durata șederii acolo.

Pentru a te ajuta să te descurci mult mai ușor atunci când trebuie să rezolvi o anumită problemă, echipa Silverhand îți prezintă câteva dintre cele mai utile instituții din Germania, de care cu siguranța vei avea nevoie dacă vei lucra, sau vei locui acolo.

În cazul unui accident, a unei probleme grave de sănătate, incendiu, numerele de urgență din Germania sunt: 110 pentru poliție (Polizei), 112 pentru serviciile de urgență – pompieri (Feuerwehr) și ambulanță (Rettungsdienst).

 

Bürgeramt / Bürgerbüro/ Einwohnermeldeamt

Bürgeramt este Oficiul pentru cetățeni și aparține de primăria localității. Oficiul pentru evidența populației – Einwohnermeldeamt, de obicei, este integrat în Bürgeramt, aici făcându-se înregistrarea domiciliului – Anmeldung și tot aici făcându-se și cererea de scoatere din evidență la plecarea din Germania – Abmeldung.

 

Standesamt

Oficiul stării civile se află tot în cadrul primăriei. Aici se realizează înregistrarea unui nou-născut (Eintragung im Geburtenregister), se eliberează certificatul de naștere (Geburtsurkunde), certificatul de căsătorie (Eheurkunde).

 

Finanzamt

Oficiul pentru taxe și impozite, Finanzamt, se ocupă cu administrarea taxelor și impozitelor. Aici se depune declarația anuală de impozit (Steuererklärung) și se poate schimba clasa de impozitare – Steuerklasse, în funcție de situația familială. Tot în cadrul Oficiului pentru taxe și impozite primești și numărul de identificare – Identifikationsnummer, după ce ți-ai înregistrat domiciliul în Germania.

 

Zulassungsstelle

În cazul în care ți-ai cumpărat o mașină, înmatricularea sa (Zulassung) se face la Oficiul pentru înmatriculări auto.

 

Staatliches Schulamt

Inspectoratul școlar de stat se ocupă cu administarea școlilor, până la nivel gimnazial, dintr-o anumită zonă. Aici, părinții pot beneficia de consiliere pentru înscrierea copiiilor în sistemul de învățământ german.

 

Führerscheinstelle

Biroul pentru premise auto se află, de obicei, în aceeași instituție cu Zulassungsstelle (Oficiul pentru înmatriculări auto) sau la primărie. Aici se eliberează permisele noi sau se schimbă cele expirate. De asemenea, poți schimba permisul românesc cu un permis german (Führerschein).

 

Familienkasse

În cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului poți depune cererea pentru alocație (Kindergeld) și pentru alocația suplimentară (Kinderzuschlag).

 

Arbeitsamt/ Agentur für arbeit

Dacă ești șomer – Arbeitslos sau ești în căutarea unui loc de muncă – Arbeitssuchend, poți apela la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. De asemenea, aici se depune și cererea pentru ajutorul de șomaj – Arbeitslosengeld.

 

Wohngeldstelle

Biroul pentru ajutor social de locuință se găsește de obicei în cadrul primăriei locale (Rathaus). Orice cetățean sau familie cu venituri mici are dreptul de a cere ajutor social pentru locuință, indiferent că locuiește în chirie sau în locuință proprietate personală. Acest ajutor se acordă în funție de venituri, mărimea chiriei și diferă de la o localitate la cealaltă.

 

Schufa

Asociația pentru protecția și siguranța creditelor (Schufa) este singura organizație din Germania care poate evalua bonitatea persoanelor fizice rezidente și poate emite certificatul de bonitate – Schufa Auskunft. Acest certificat este necesar oricărei persoane care vrea să închirieze o locuință, să ia un credit, să cumpere o mașină în leasing sau produse în rate. Certificatul se poate solicita online pe pagina instituției, sau la una dintre filialele Schufa.

 

Dacă articolul nostru ți-a fost util, distribuie-l și altor prieteni.

 

 

Pentru un loc de muncă în Germania, urmărește cele mai actuale oferte pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Ne poți contacta telefonic la: 0770 139 232, 0770 344 966, sau 0773 787 443

prin email la: contact@silverhand.ro