Skip to main content

Cum îmi calculez salariul net în Germania?

Bez kategorii

Datorită faptului că multe persoane întâmpină probleme când își calculează salariul net în Germania, ne-am gândit să-i ajutăm cu acest articol.

 

Pentru început dorim să clarificăm 2 aspecte, și anume:
·    salariu brut este cel înainte de impozitare
·    salariul net este salariul final, după aplicarea impozitelor (mai pe înțelesul tuturor salariul pe care îl luăm ”în mână”)

 

Dacă vreți să lucrați în Germania este foarte important să cunoașteti în ce clasă de impozitare vă încadrați, pentru a nu plăti impozit mai mult decât ar trebui.


Pentru a beneficia de avantajele impozitării diferite din Germania este necesară înregistrarea la primărie (Anmeldung). Cu dovada Anmeldung trebuie solicitat la administrația financiară regională, Finanzamt, un număr de identificare fiscală german, SteuerID. Fără acest SteuerID veți fi clasificat automat în a VI-a clasă de impozitare, cea mai puțin avantajoasă pentru angajați.


Foarte important este de reținut faptul că solicitarea unui SteuerID se poate face și ulterior începerii unui contract de muncă. În acest caz, statul german va returna diferența de impozit reținută în lunile în care nu era valabilă noua clasă de impozitare. Așadar, este importantă posesia unui SteuerID, pentru a evita supraimpozitarea.

Diurna (Auslöse) nu este impozabilă și nu este influențată de apartenența la o clasă de impozitare, aceasta fiind scutită de plata impozitului și a contribuțiilor sociale.


Impozitul în Germania  este clasificat în 6 clase diferite de impozitare (Steuerklassen) după cum urmează:

  • Clasa I este clasa pentru angajaţii necăsătoriţi.
  • Clasa II este clasa de impozitare pentru angajaţii care cresc singuri unul sau mai mulţi copii.
  • Clasa III este clasa de impozitare avantajoasă pentru angajaţii căsătoriţi – partenerul urmând să fie clasificat în clasa V de impozitare.
  • Clasa IV este pentru angajaţii căsătoriţi, fiind perfect identică cu clasa I. În cazul acesta şi partenerul obţine clasa IV.
  • Clasa V este clasa de impozitare dezavantajoasă pentru căsătoriţi în cazul în care partenerul se află în clasa III.
  • Clasa VI este clasa de impozitare pentru angajaţii care nu au Anmeldung în Germania, și respectiv nu dețin un SteuerID valabil. Se aplică adeseori muncitorilor din străinatate.

 

Mai jos găsiți 2 link-uri pentru a vă calcula salariile nete aproximative:


1. Brutto-netto-rechner: http://www.brutto-netto-rechner.info/

 

2. MehrNetto: http://www.mehrnetto.de/gehaltsrechner.php

 

Sperăm că acest articol v-a fost util și de acum lucrurile vor fi mult mai clare pentru dumneavoastră!

 


Vă dorim spor la muncă și salarii cât mai mari!

 

 

Pe noi ne găsiți în cursul săptămânii, între orele 9-17, la unul din numerele de telefon: 0773 787 443, 0774 483 064,  0770 139 232, 0772 228 893 sau 0770 422 954.

Sau la adresa de e-mail: contact@silverhand.ro

International Recruiting Experts