fbpx

Munca în Austria – 4 lucruri esențiale

2020
septembrie 24
Austria steag

Austria se numără printre cele mai dezvoltate state europene. Viena, capitala țării, a fos declarată atât în anul 2018, cât și în anul 2019, ca fiind cel mai bun oraș din lume pentru locuit. Economia Austriei se bazează în principal pe industrie și agricultură, însă un rol important îl are de asemenea turismul.

Piața muncii este una în continuă dezvoltare în Austria. Numărul muncitorilor străini din Austria a crescut semnificativ în ultimii ani. Statisticile arată că 16,7% din totalul populației este reprezentată de persoane cu cetățenie străină. Mii de români lucrează, studiază, sunt stabiliți cu familia în Austria. În 2019 numărul românilor din Austria a ajuns la 123.461, devenind astfel cea mai mare naționalitate străină după germani (200.059 de persoane).

Dacă te-ai gândit să optezi pentru un loc de muncă în Austria sau chiar te gândești ca pe viitor să te muți cu familia acolo, este important să fii informat asupra câtorva lucruri de care va trebui să ții cont la sosirea pe teritoriul austriac.

Dreptul la ședere în Austria

Cetățenii români nu au nevoie de permis de ședere pentru intrarea și șederea pe teritoriul Austriei. Este permisă șederea până la 3 luni (sau 6 luni dacă se demonstrează căutarea unui loc de muncă) fără alte formalități. Pentru a beneficia de dreptul de ședere pentru mai mult de 6 luni, persoana trebuie să demonstreze că deține resurse suficiente pentru a se întreține, are un loc de muncă, desfășoară activități independente sau participă la un curs de instruire și de asemenea deține o asigurare medicală. Documentul ce atestă dreptul la ședere este Anmeldebescheinigung.

În termen de 30 de zile de la mutarea în Austria trebuie să vă înregistrați la autoritatea competentă din cadrul Serviciului Federal al Poliției – Budespolizeidirektion. Este nevoie de: un formular de înregistrare a șederii completat – Meldezettel, pașaport/buletin, certificat de naștere.

Închirierea unei locuințe în Austria

Unele dintre cele mai utile site-uri pentru căutarea unei locuințe în Austria sunt: www.immbobilien.net, www.flohmarkt.at/mietwohnung, www.immowelt.at, www.wohnet.at, www.immbilienscout24.at. Contractul de închiriere poate fi pe o durată determinată sau nedeterminată de timp și trebuie să cuprindă numele proprietarului și chiriașului, toate camerele auxiliare incluse în chirie (ex. locuri de garaj, parcare etc.) și obiectele închiriate. În cazul contractelor temporare trebuie specificată perioada de închiriere și valoarea chiriei (chiria netă și costurile asociate). Contractul de închiriere poate fi reziliat atât de chiriaș cât și de proprietar. În general, un contract de închiriere pe durată nedeterminată poate fi reziliat cu preavizul legal de o lună. La contractul de închiriere pe durată determinată trebuie să se respecte perioada de preaviz stabilită în contract.

Contractul de muncă în Austria

Vârsta minimă în Austria, de la care se poate munci, este de 15 ani, după încheierea perioadei de studii obligatorie. În comerț cea mai răspândită este munca cu timp parțial de lucru, iar în turism, agricultură și silvicultură cea sezonieră. Cel mai răspândit este însă contractul de muncă pe perioadă nedeterminată cu toate beneficiile sale (dreptul al concediu, protecție împotriva concedierii, asigurări sociale etc.) și obligațiile sale.

Din punct de vedere al legislației se face o distincție între contractul de muncă – Arbeitsvertrag, contractul independent – freier Dienstvertrag și contractul pentru lucrări – Werkvertrag. Informații suplimentare despre contractul de muncă în Austria pot fi accesate pe www.arbeiterkammer.at.

Timpul de lucru și concediul în Austria

Legea privind timpul de lucru (Arbeitszeitgesetz) se aplică pentru majoritatea angajaților din sectorul privat cu vârsta de peste 18 ani. Durata normală a timpului de lucru este de 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână. În cazul muncii cu program flexibil (Gleizeit) programul de lucru zilnic poate ajunge până la 10 ore. Orele suplimentare sunt remunerate separate.

La 6 ore de lucru angajatul are dreptul la o pauză de cel puțin jumătate de oră. Pauza nu este remunerată și nu constituie timp de muncă.

Concediul anual plătit este de minimum 5 săptămâni pentru fiecare angajat. În funcție de zilele de muncă, angajații au dreptul la un concediu de odihnă de 30 de zile/an. După 25 de ani de serviciu, concediul de odihnă crește la 6 săptămâni. Muncitorii angajați cu timp parțial de lucru au aceleași drepturi de concediu ca angajații cu normă întreagă.

Îm primele 6 luni de muncă dreptul la concediul de odihnă este calculat proporțional cu timpul lucrat. De la începutul lunii a șaptea, angajatul beneficiază de concediu de odihnă complet.

În cazul în care angajatul se îmbolnăvește și lipsește o perioadă mai mare de 3 zile calendaristice, angajatorul trebuie anunțat în cel mai scurt timp posibil, fiind necesară prezentarea unui certificat medical.

Pe lângă aspectele prezentate mai sus, orice angajat trebuie să se informeze și asupra reglementărilor referitoare la taxele și impozitele salariale, dreptul la alocație pentru copii, asigurări medicale și sociale.

Ți-au fost utile informațiile noastre?

Distribuie articolul și altor prieteni interesați de munca în Austria.

Alege să lucrezi în Austria alături de Silverhand!

Accesează ofertele noastre și alege jobul potrivit experienței tale profesionale

Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0770 422 954, 0772 228 893, 0774 483 064

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro