Finlanda, denumită oficial Republica Finlanda, este una dintre cele mai bine dezvoltate țări nordice ale Europei. Are o suprafață de aproximativ 338,424 km², existând pe teritoriul statului un număr de 179.000 de insule. Populația Finlandei este de aproximativ 5,4 milioane de locuitori, majoritatea fiind concentrată în regiunile sudice. Limbile oficiale ale statului sunt finlandeza și suedeza, însă foarte răspândită în rândul populației este și limba engleză.
Cum poți călători în Finlanda?
Orice cetățean dintr-un stat membru al UE are dreptul de a călători sau munci în Finlanda. Pentru a călători pe teritoriul statului finlandez nu este nevoie de viză, ci doar de un pașaport sau act de identitate valid.
Șederea în Finlanda
Cetățenii statelor membre UE pot rămâne pe teritoriul statului finlandez 3 luni de zile fără a se înregistra la instituțiile statului.
În cazul în care persoana dorește să rămână pe teritoriul Finlandei mai mult de 3 luni trebuie să se înregistreze la secția de poliție din zona în care locuiește.
Munca în Finlanda
Orice cetățean care se află legal în Finlanda și urmează să lucreze acolo trebuie să obțină de la Biroul Local de Evidență a Populației – Maistraatti, un cod personal de identificare – henkilötunnus.
După obținerea codului personal de identificare, în cazul lucrătorilor, trebuie solicitat la administrația financiară un card pentru plata taxelor (tax card – verokortti). De asemenea, este necesară deschiderea unui cont bancar în care va fi transferat salariul lunar.
Legislația finlandeză privind munca, sănătatea și securitatea la locul de muncă, se aplică tuturor lucrătorilor indiferent de naționalitatea lor. Este important ca orice contract de muncă legal să cuprindă cel puțin următoarele informații: numele angajatorului, numele angajatului, natura muncii, data de începere a contractului de muncă, durata angajării, perioada de preaviz, perioada de probă, programul de muncă, atribuțiile angajatului la locul de muncă, salariul, locația desfășurării muncii.
În legislația finlandeză a muncii nu există un salariu minim pe economie. Există salarii minime sectoriale stabilite la nivel de sector de activitate, stabilite prin contractele colective de muncă. În cadrul contractelor colective de muncă salariile sunt stabilite în funcție de încadrările profesionale, experiența și poziția geografică a locului de muncă (există regiuni cu cost I și cost II).
Programul de lucru obișnuit este de 8 ore/zi, respective 40 ore/săptămână. La un program de 8 ore/zi angajatul are dreptul la 30 de minute de pauză. Orele de muncă efectuate în afara orelor de program sunt considerate ore suplimentare. Angajatorul este obligat prin lege să efectueze plata tuturor orelor suplimentare. Munca efectuată în zilele de duminică este plătită dublu.
Orice lucrător, care este angajat de mai mult de 1 an, are dreptul la 2,5 zile de concediu de odihnă pentru fiecare lună lucrată.
Orice angajat, care are o problemă medicală care necesită repaos, are dreptul la concediu medical. Pentru a beneficia de concediu medical plătit lucrătorul trebuie să prezinte angajatorului un certificate medical din care să rezulte că situația sa medicală impune repaos. În cazul în care angajatul are mai puțin de o lună de la începerea contractului de muncă acesta va beneficia de o plată de 50% din salariu pe perioada concediului medical.
Cea mai mare nevoie de forță de muncă pe piața muncii din Finlanda se află în domeniul tehnic și construcții. Cei mai mulți angajați străini de pe teritoriul finlandez provin din țările est europene.
Ți-ar plăcea să lucrezi în Finlanda sau într-o altă țară nordică din Europa?
Silverhand te ajută să obții jobul mult dorit! Colaborăm cu angajatori verificați din: Finlanda, Norvegia, Olanda, Islanda, Belgia, Danemarca
Accesează site-ul nostru și alege oferta care ți se potrivește: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/
Contactează-ne telefonic la: 0770 422 954, 0773 787 443, 0770 344 966
Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro sau craiova@silverhand.ro.