Legendele lui Dragobete datează încă de pe vremea dacilor. Considerat protectorul tinerilor și al iubirii, Dragobete (numit și ,,Cap de primăvară”, ,,Năvalnicul”, ,,Logodnicul păsărilor”) era fiul babei Dochia, un tânăr frumos, de care se îndrăgosteau toate fetele. Astăzi, ziua lui Dragobete reprezintă pentru români un simbol al iubirii.
În trecut, ziua de Dragobete aducea unele dintre cele mai frumoase tradiții românești.
,,Dragobetele sărută fetele”
O tradiție care se mai păstrează și astăzi în anumite zone ale țării este cea în care tinerii trebuie să meargă în dimineața zilei de Dragobete să culeagă primele flori ale primăverii fetelor. La prânz băieții întâlnesc în sat fetele. Fiecare băiat care place o fată trebuie să o prindă și să o sărute, semn al iubirii sale pentru aceasta. Dacă fetei îi place acel băiat se lasă prinsă și sărutată, astfel că acest prim sărut reprezintă începutul iubirii între cei doi.
Cei care participă la sărbătoare sunt binecuvântați tot anul, iar cei care nu respectă tradiția sunt pedepsiți să nu poată iubi în acel an.
Un alt obicei străvechi spune că în Ziua de Dragobete bătrânii satului trebuie să aibă grijă de gospodărie, de animale și de păsări. Bătrânii credeau că în această zi păsările își aleg perechea pe viață și încep construirea cuiburilor. Tăierea oricărui animal sau oricărei păsări în ziua de Dragobete aducea ghinion.
,,Zăpada zânelor”
O altă tradiție respectată de fete în ziua de Dragobete este cea a ,,zăpezii zânelor”. În dimineața de Dragobete fetele tinere, necăsătorite, trebuiau să strângă zăpada rămasă pe alocuri, cunoscută drept ,,zăpada zânelor”. Se spune că apa rezultată din topirea zăpezii aducea noroc în iubire și era folosită în descântecele de iubire. Legenda spune că zăpada a apărut din surâsul zânelor. Fetele trebuiau să întâlnească un băiat în acea zi, altfel nu aveau parte de iubire întregul an.
Se spune că nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări pentru lunile care urmează.
Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile străbune. Cert este că ziua de Dragobete este un simbol al iubirii tradiționale românești. De Dragobete, iubește românește!