fbpx

Închirierea unei locuințe în Germania. Cât costă o chirie?

2019
noiembrie 07

Atunci când pleci la muncă în străinătate, închirierea unei locuințe reprezintă unul dintre principalele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare.

În Germania, conform unui raport al Destatis Statisches Bundesamt (Biroul Federal de Statistică), există peste 18 milioane de clădiri pentru locuit, cu aproape 39 milioane de apartamente. Peste 54% dintre apartamentele de pe teritoriul statului german sunt închiriate. Spre exemplu, în Berlin 8 din 10 locuințe sunt închiriate.

 

  • Kaltmiete vs. Warmmiete – ce reprezintă?

În anunțurile referitoare la închirierea unei locuințe vei găsi termenii de Kaltmiete (chiria fără costuri suplimentare) și Warmmiete (chiria include și costuri suplimentare, de întreținere și pentru utilități).

Dacă vei plăti Kaltmiete, pe lângă chirie vei avea de plătit și costuri suplimentare (Nebenkosten). Nebenkosten se referă la costurile suplimentare cum ar fi: Heizkosten (costuri la încălzire), Warmwasser (costuri cu apa caldă), Wasser/Abwasser (apa), Grundsteuer (impozitul pe clădire), Hauswart (administrator), Müllbeseitigung (gunoiul menajer), Gebäudereinigung (curățenie), Allgemeinstrom (curentul pentru părțile comune), Straßenreinigung (curățenia străzii), Sontige Kosten (alte costuri).

Aceste costuri suplimentare sunt publicate la nivelul întregului stat de către Asociația Chiriașilor din Germania (Deutscher Mieterbund) incluzând prețul mediu pe metru pătrat, pe lună.

 

  • Apartament mobilat vs. apartament nemobilat

Prețul unei chirii variază dacă apartamentul este mobilat sau nemobilat. Dacă apartamentul este mobilat, prețul chiriei este mai mare. Tot mai mulți proprietari oferă apartamentele complet mobilate. În Berlin peste 35% din apartamente sunt mobilate, în Frankfurt peste 45%, iar în Stuttgart peste 60%.

 

  • Prețul chiriei – influențat de regiune și oraș

Prețul plătit pentru închirierea unei locuințe în landurile mai prospere cum sunt Bayern, Hessen, Hamburg, Berlin, este mai mare față de cel plătit pentru o locuință în Thüringen sau Sachsen.

De asemenea, în marile orașe precum München, Hamburg, Köln sau Frankfurt, chiriile sunt mai mari decât în micile orașe.

 

  • Închirierea unei locuințe cu Makler (agent imobiliar) sau fără Makler?

Un studiu realizat de site-ul de anunțuri imobiliare immowelt.de arată că mai mult de două treimi din locuințele date spre închiriere sunt intermediate de agenții imobiliare.

În Germania există o regulă numită Bestellerprinzip prin care cel care solicită primul agentul imobiliar (Immobilienmakler), fie proprietarul – Vermieter- de a oferi spre închiriere locuința, fie chiriașul – Mieter – de a închiria o locuință, este cel care plătește și comisionul agentului imobiliar.

Comisionul agentului imobiliar (Maklerprovision) este plafonat la valoarea a maximum 2 chirii lunare fără utilități, fără TVA.

 

Sursă:

https://gutejobs.ro/chiria-in-germania/

 

Ești în căutarea unui loc de muncă în Germania?

Silverhand dispune de oferte de muncă în diverse domenii de activitate, pentru mai multe zone din Germania.

Accesează site-ul nostru și aplică pentru una dintre ofertele disponibile: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0772 228 893, 0771 398 352, 0773 787 443, 0774 483 064

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro.