Datorită numărului mare de persoane care lucrează prin intermediul firmei Silverhand în Germania sau îl alte țări din Uniunea Europeană, ne-am gândit să vă oferim câteva informații legate de dreptul la pensie sau la șomaj.
Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.
Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.
În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu primiți formularul, contactați casa de pensii pentru a vedea dacă vi-l va trimite automat.
Documentele de care veți avea nevoie diferă de la o țară la alta. În general, trebuie să furnizați coordonatele dvs. bancare, precum și un document de identificare.
Plata pensiei
În general, țările care vă plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din țara dumneavoastră de reședință – dacă locuiți într-una din țările Uniunii Europene. Dacă locuiți în afara UE, ați putea fi nevoit să vă deschideți câte un cont bancar în fiecare dintre țările care vă plătesc pensii.
Străinii care vor să primească pensia în Germania au dreptul la aceasta doar dacă au plătit timp de 60 de luni ( 5 ani) asigurarea obligatorie de pensie. Valoarea acesteia se poate afla printr-o cerere la Deutsche Renteversicherung (Instituția).
Pentru cei care doresc să primească pensia în România, după o perioadă lucrată în Germania, pensia se va calcula pentru fiecare stat în parte. Se va primi pensia care se cuvine din România, care se cumulează cu cea din Germania. Prin urmare indiferent de țara în care alegem să primim pensia aceasta va avea aceiași valoare. Pentru a primi pensia în România nu este necesară o perioadă minimă de contribuție la sistemul de pensii din Germania (dacă s-a plătit asigurarea timp de 4 luni, pensia se va calcula pe cele 4 luni).
Mai jos găsiți un link cu adresele autorităților din domeniul pensiilor din Germania
http://europa.eu/youreurope/citizens/national-contact-points/germany/index_ro.htm?topic=work&contacts=id-611493
Şomer (Arbeitslos) este acea persoană care nu are un job, se află în căutarea unui loc de muncă, este înregistrată la Agenţia de Muncă (Agentur für Arbeit) şi primeşte ajutor de şomaj (Arbeitslosengeld sau Hartz IV).
Asigurarea de şomaj este obligatorie în Germania şi asigură contribuabilului sprijin financiar în cazul pierderii locului de muncă şi integrarea acestuia în câmpul muncii.
Asigurarea de şomaj (Arbeitslosenversicherung) este obligatorie şi se reţine contribuabilului din salariul lunar în procent de 1,5% la care se adaugă contribuţia angajatorului (Arbeitgeber) de 1,5%. În concluzie, orice angajat cu contract de muncă contribuie cu 3% din salariul brut la asigurarea de şomaj obligatorie în Germania.
Instituţia responsabilă cu acordarea indemnizației de şomaj în Germania este Bundesagentur für Arbeit.
Cine are dreptul la şomaj în Germania?
Pentru a beneficia de ajutorul de şomaj trebuie să fi lucrat legal cu contract de muncă şi să fi contribuit la asigurarea de şomaj cel puţin 360 de zile în cursul ultimilor 3 ani înainte de declararea intrării în şomaj.
Dacă toate documentele sunt în regulă primiţi în termen de maxim 30 de zile de la completarea şi depunerea actelor ajutorul de şomaj de tip I (ALG I). Pentru necăsătoriți alocaţia de şomaj de tip I reprezintă 60% din salariul net iar pentru cei ce au un copil în întreţinere sub 18 ani, rata este de 67%.
Cei care nu îndeplinesc condiţiile de obţinere a ajutorului de şomaj sau acest drept a încetat, pot primi o alocaţie de stat de supravieţuire numită alocaţie de şomaj de tip II (ALG II) şi sunt susţinuţi în continuare de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă în căutarea unui loc de muncă. Însă aceștia trebuie să se prezinte la Agenția de Muncă ori de câte ori li se cere.
Cum trebuie procedat pentru a obţine indemnizaţia de şomaj?
În termen de maxim 3 luni de la pierderea locului de muncă trebuie să vă prezentaţi la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă pentru a vă înregistra ca şomer (Arbeitslos) şi să anunţaţi că sunteţi în căutarea unui nou loc de muncă (Arbeitsuchend).
La Agenţia pentru Ocupare a Forţei de Muncă (Arbeitsamt) trebuie să completaţi o serie de formulare pentru a se stabili dacă aveţi dreptul la indemnizaţia de şomaj.
Ce documente sunt necesare pentru completarea formularelor la Arbeitsamt?
- Carte de identitate (Personalausweiss) sau paşaport (Pass) valabil
- Documentul de atestate a domiciliului (Anmeldung)
- Contractul de muncă (Arbeitsvertrag) – copie sau declaraţia de impozit (Steuererklärung)
- Copii diplome/certificate care atestă calificarea personală (de preferat traduse și legalizate)
- Copie demisie sau dovada inştiinţării incetării contractului de muncă
- Dovada pentru prestaţiile de şomaj plătite anterior (dacă este cazul)
- Trebuie să ştiţi: numărul de identificare (Identificationsnummer), numărul de asigurări de pensii (Renteversicherungsnummer), numărul de cont (Kontonummer).
În funcţie de perioada în care aţi cotizat la sistemul de asigurări sociale în ultimii 3 ani, următoarea listă redă numărul maxim de luni în care puteţi beneficia de ajutor de şomaj:
12 luni lucrate -> 6 luni şomaj
16 luni lucrate -> 8 luni şomaj
20 luni lucrate -> 10 luni şomaj
24 luni lucrate -> 12 luni şomaj
30 luni lucrate -> 15 luni şomaj (dacă aveţi minim 50 ani)
36 luni lucrate -> 18 luni şomaj (dacă aveţi minim 55 ani)
48 luni lucrate -> 24 luni şomaj (dacă aveţi minim 58 ani)
Sperăm că aceste informații vă sunt de ajutor în soluționarea problemelor întâmpinate.
Sursă: www.iurf.de, www.europa.eu
Pentru un loc de muncă în Germania, ne găsiți prin:
E-mail: contact@silverhand.ro
Telefon: 0773 787 443, 0774 483 064, 0770 139 232
Facebook: www.facebook.com/SilverhandRO/
Site: www.silverhand.ro