Moneda euro a apărut pentru prima dată în 1999, fiind pusă în circulație la începutul anului 2002. Producerea primelor bancnote a început în luna iulie a anului 1999, procesul de tipărire având loc în 15 imprimerii aflate pe teritoriul celor 12 state membre de atunci ale Uniunii Europene: Belgia, Germania, Spania, Grecia, Franța, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Austria, Finlanda și Portugalia.
Folosindu-se în jur de 250.000 de tone de metal au fost tipărite 14,89 miliarde de bancnote și 52 miliarde de monede.
Cele 7 bancnote euro erau identice pentru toate țările, însă monedele de 1,2, 5, 10, 20 și 50 de eurocenți, precum și monedele de 1 și 2 euro dispuneau de ,,fețe naționale”. De exemplu, în Austria sunt imprimate pe monede monumente ale Vienei, în Spania sunt imprimate catedrala Santiago de Compostela și chipul lui Miguel de Cervantes, iar Portugalia a ales să pună în lumină secolul al XII-lea (cel al independenței).
Simbolul euro (€) provine de la litera grecească epsilon, având ca punct de reper leagănul civilizației europene. La nivel grafic este asemănător literei E, prima literă din cuvântul Europa.
Scopul principal al adoptării monedei universale euro de către statele UE a fost protejarea de instabilitatea monetară.
În prezent moneda euro este moneda comună a 19 din cele 28 de state membre UE, fiind utilizată zilnic de peste 338,6 milioane de europeni. Aceste țări formează zona euro: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos. Țările UE din afara zonei euro sunt: Bulgaria, Croația, Polonia, Cehia, România, Suedia și Ungaria. Țările vizate de clauze de neparticipare care nu au dorit adoptarea monedei euro sunt Danemarca și Regatul Unit.
Aderarea la zona euro
Orice stat membru UE are dreptul de a adera la zona euro, însă cu condiția de a îndeplini anumite ,,criterii de convergență”. Aceste criterii sunt condiții economice și juridice convenite prin Tratatul de la Maastricht din 1992, cunoscute și drept ,,criteriile de la Maastricht”.
Avantajele monedei unice euro
Printre avantajele oferite de moneda unică euro se numără:
- Eliminarea fluctuației ratelor de schimb și a comisioanelor de schimb valutar
- Ușurința în realizarea operațiunilor comerciale transfrontaliere
- Economie mai stabilă
La nivel global moneda euro conferă mai multă influență Uniunii Europene, fiind a doua monedă ca importanță internațională, după dolarul american.
Monedele euro au următoarele opt valori: 1 cent, 2 cenți, 5 cenți, 10 cenți, 20 cenți, 50 cenți, 1 euro și 2 euro. La rândul lor bancnotele euro au valorile: 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro, 200 euro și 500 euro.
Ți s-a părut interesant articolul nostru? Distribuie-l și altor prieteni!
Ți-ar plăcea să lucrezi într-o țară din zona euro?
Silerhand îți pune la dispoziție locuri de muncă în mai multe state UE!
Vezi ofertele de muncă disponibile pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/
Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0770 344 966, 0772 228 893
Prin email la: contact@silverhand.ro