fbpx

Tradiții de Anul Nou în alte țări

2018
decembrie 27

Indiferent de cultură și tradiție, noul an simbolizează pentru fiecare dintre noi un nou început și speranța unui viitor mai bun. Fiecare lasă în urmă, cu rele și bune, anul care a trecut sperând la un an nou mai bun.

În România, în timpurile străvechi, se sărbătorea ,,Îngropatul Anului”, denumirea de ,,Revelion” aparținând timpurilor moderne. Se spune că în noaptea dintre ani e bine să ai bani în buzunar pentru a fi bogat tot timpul anului, dar și că nu e bine să dai bani pe 31 decembrie și 1 ianuarie că altfel vei rămâne fără bani tot anul. La masa de Revelion sunt nelipsiți strugurii și smochinele, simbol al belșugului pentru anul ce urmează.

În Danemarca, în noaptea de Anul Nou, oamenii au obiceiul de a sparge farfurii la ușile prietenilor. Cu cât mai multe farfurii sparte, cu atât mai mulți prieteni vor fi și în noul an. O altă superstiție este ca fiecare persoană să se ridice de pe scaun la intrarea în noul an pentru a alunga astfel spiritele rele.

În Olanda, se sărbătorește Oudejaarsdag (ziua anului trecut) prin focuri de artificii care încep din zorii zilei și țin până noaptea târziu. În unele zone ale țării, localnicii fac focuri de tabără din brazii de Crăciun pentru a alunga spiritele rele.

În Suedia, se ascund răvașe și mici surprize în desertul servit în noaptea de Revelion. Se spune că cel care le găsește va avea noroc tot anul următor.

În Germania, de Anul Nou, în fiecare casă se toarnă plumb topit într-un vas cu apă. Germanii consideră că formele ce rezultă prezic cum va fi noul an. De exemplu, dacă rezultă o inimă aceasta simbolizează o căsnicie, mingea aduce noroc pentru noul an, iar forma unei ancore simbolizează nevoia de ajutor.

În Scoția, noul an este numit ,,Hogmanay”. În unele sate se aprind suluri de smoală care sunt rostogolite pe străzi pentru ,,a arde” vechiul an și pentru a veni noul an. Scoțienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Dacă va fi un bărbat tânăr, brunet, acesta va aduce noroc.

În Franța, în noaptea dintre ani se organizează petreceri numite Reveillon de Saint Silvestre, de aici provenind și termenul de ,,revelion”. De la petrecerile francezilor sunt nelipsite șampania, strugurii și smochinele.

În Ungaria, oamenii fac din hârtie și paie o sperietoare de ciori cunoscută ca Jack Straw care simbolizează ghinionul din anul care se încheie. La miezul nopții sperietoarea este arsă pentru a alunga toate relele.

În Rusia, după ora 12 când clopotele anunță noul an, se deschid ușile și ferestrele pentru ca noul an să intre în casă.

 

 

 

 

Echipa Silverhand România vă urează un călduros ”La mulți ani!”, să aveți parte de un An Nou Fericit!

Să pășiți cu încredere și curaj în noul an, să aveți parte de sănătate și noroc pentru a vă realiza toate obictivele stabilite.