Skip to main content

Munca în Finlanda: tot ce trebuie să știi înainte de plecare

Nicio categorie

Din ce în ce mai mulți oameni doresc să lucreze și în țările din Nordul Europei, datorită culturii și salariilor foarte bune. Munca în Finlanda este o opțiune interesantă pentru tot mai mulți români.

Țara celor o mie de lacuri are multe de oferit, nu doar peisaje extraordinar de frumoase. Conform Raportului Mondial asupra Fericirii 2020, finlandezii se numără printre cei mai fericiți oameni din lume, ceea ce face ca țara să devină tot mai populară la nivel internațional.

Cu toate acestea, există câteva lucruri de luat în considerare înainte de a vă decide să lucrați în Finlanda. În cele ce urmează, vom răspunde la câteva întrebări importante și vom arunca o privire asupra ofertei de muncă din Finlanda.

Esențialul, pe scurt

Pentru români, intrarea în Finlanda este posibilă doar cu o carte de identitate sau pașaport valabil. Nu este necesară o viză. Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii finlandeze este liber, încă de la aderarea României la UE.

Costul vieții în Finlanda este cu aproximativ 20% mai mare decât în ​​România.

Meseriile din industria forestieră, metalurgică sau construcții sunt foarte căutate în Finlanda.

Interviul de angajare

De regulă, interviurile de angajare din Finlanda nu sunt foarte diferite de cele din alte țări europene. Interviurile prin Zoom, Skype sau prin telefon sunt de obicei posibile. Se pune preț pe punctualitate, aspectul îngrijit, încrederea în sine, prezentarea calificărilor fără a exagera. Este deosebit de important ca înainte de interviu să vă informați despre compania angajatoare.

Cât se poate câștiga în Finlanda?

Conform datelor OCDE, venitul mediu în Finlanda în 2019 a fost de 3.100 EUR, lunar brut. În comparație, în Germania, valoarea în 2019 a fost de 3.785 EUR, lunar brut. Nivelul  salarial actual, pentru majoritatea angajaților finlandezi, este cuprins între 2.300 EUR și 2.400 EUR pe lună.

În prezent, nu există un salariu minim în Finlanda, dar lucrătorii sunt în mare parte protejați de contractele de muncă colective și de sindicate.

Care sunt orele de lucru normale în Finlanda?

Programul legal de lucru pentru angajații din Finlanda este de 8 ore pe zi sau 40 de ore pe săptămână. Sunt posibile și ore suplimentare, prin care timpul zilnic de lucru poate fi prelungit sau redus cu maximum trei ore.

Cerințele unei săptămâni de lucru de patru zile sau ale unei zile de lucru de șase ore sunt bine cunoscute în Finlanda. Prim-ministrul finlandez, Sanna Marin, a venit cu această idee în 2019. Potrivit guvernului, însă, în prezent nu există dezbateri sau o decizie pe această temă.

Pauza de cafea se numește  Kaffeepausi  în finlandeză – este ușor de reținut. Este luată  în serios de finlandezi, la urma urmei, ei sunt și națiunea cu cel mai mare consum de cafea pe cap de locuitor.

Ți-ar plăcea să lucrezi în Finlanda?

Cu Silverhand ai oportunitatea de a lucra în Finlanda în domeniul construcțiilor exterioare – construcții de fațade!

Ai nevoie de experiență în domeniul construcțiilor și cunoștințe minime de limba engleză.

Ia legătura cu recrutorii Silverhand la 0771 236 319 sau 0770 422 954.

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro