2019
iulie 25
SILVERHAND
SILVERHAND

Locuiți în Germania de mult timp și vă doriți să obțineți cetățenie germană? Ați obținut un loc de muncă în Germania și vă gândiți să vă stabiliți acolo pe viitor?

Orice cetățean român care locuiește în Germania și îndeplinește anumite condiții (prezentate mai jos) are dreptul de a aplica pentru obținerea cetățeniei germane.

Primul pas în obținerea cetățeniei germane îl reprezintă completarea unei cereri care trebuie depusă la Oficiul pentru Străini – Ausländerbehörde din localitatea sau zona în care locuiți. Această cerere poate fi depusă de către orice persoană care a împlinit deja vârsta de 16 ani, iar în cazul copiilor sub 16 ani cererea este depusă de către părinți.

Orice persoană care dorește să obțină cetățenie germană trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • să locuiască de cel puțin 8 ani în Germania; dacă persoana a absolvit cu succes un curs de integrare – Integrationskurs sau o școală germană, perioada de ședere obligatorie poate fi redusă la 6-7 ani.
  • are dreptul de ședere nelimitată – Unbefristet Aufenthaltsrecht
  • are venituri stabile și se poate întreține pe cont propriu atât pe sine, cât și pe membrii familiei aflați în întreținere, fără a recurge la ajutoare sociale
  • nu a comis fapte penale și nu are condamnări în Germania
  • are cunoștințe suficiente de limba germană, nivelul minim acceptat fiind B1
  • cunoaște și acceptă să respecte Constituția Republicii Federale Germania – Grundgesetz
  • a absolvit testul pentru obținerea cetățeniei germane – Einbürgerungstest

Testul de cetățenie este format din 33 de întrebări cu câte patru variante de răspuns. Pentru a promova testul trebuie să răspundeți corect la minim 17 întrebări din cele 33. Durata testului este de 60 de minute. Testul cuprinde mai multe tematici ca de exemplu: ,,Istorie și răspundere”, ,,Viața trăită în democrație”, ,,Oameni și societate”.

Soțul/soția unui cetățean german are dreptul de obținere a cetățeniei germane după 4 ani de la stabilirea în Germania, cu condiția de a fi căsătoriți de cel puțin 2 ani. În cazul copiilor al cărora unul dintre părinți este cetățean german, aceștia au dreptul la cetățenie după 3 ani de la stabilirea în Germania.

Copiii născuți în Germania au dreptul la cetățenie germană în cazul în care cel puțin unul dintre părinți este cetățean german sau la data nașterii locuia de cel puțin 8 ani în Germania cu drept de ședere pe perioadă nelimitată. Copiii vor trebui să decidă dacă vor prelua cetățenia germană la împlinirea vârstei de 21 de ani.

Pe lângă cererea depusă la Oficiul pentru Străini la aplicarea pentru obținerea cetățeniei germane sunt necesare următoarele documente:

  • pașaport sau carte de identitate
  • certificate de naștere
  • certificate de căsătorie (dacă este cazul)
  • declarație de îngrijire a copilului pentru copiii minori dacă se cere cetățenia pentru aceștia (dacă este cazul)
  • certificate de absolvire a unui curs de limba germană sau altă dovadă care să ateste cunoașterea limbii germane
  • ultimii 3 fluturași de salariu
  • dovada privind începerea activității la actualul angajator
  • ultima declarație de impozit pentru persoanele fizice autorizate (Gewerbe) – dacă este cazul
  • dovada pensiei (dacă este cazul)
  • dovada trecerii testului pentru obținerea cetățeniei germane.

 

Au fost utile informațiile noastre? Atunci distribuie articolul nostru și altor prieteni!

 

 

 

Te gândești să aplici pentru un loc de muncă în Germania sau te afli deja acolo însă ești în căutarea unui nou job?

Apelează cu încredere la echipa Silverhand! Te vom ajuta să găsești rapid un loc de muncă! Colaborăm cu sute de angajatori germani!

Accesează site-ul nostru și descoperă cele mai noi oferte de muncă: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/?q=&location=Germania&category=

Ia legătura cu departamentul nostru de recrutare telefonic la: 0773 787 443, 0771 398 352, 0770 139 232, 0774 483 064

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro sau craiova@silverhand.ro