fbpx

Ofertele false de locuri de muncă – cum le recunoști?

2022
decembrie 19
Graphic design that says ”False job offers - how to recognize them?”

Ofertele false de locuri de muncă reprezintă o practică veche. Această practică nu se întâlnește numai în România, ci este răspândită în întreaga lume. Au existat și există oameni care încearcă să înșele alți oameni. Cele mai frecvente oferte false vizează în general munca în străinătate, dar și diverse activități de acasă.

Pe timpul crizelor, cum este și cea pe care o traversăm acum, când inflația și șomajul sunt într-o continuă creștere, cei care caută un job devin ținte ale unor astfel de anunțuri.

Pentru a face diferența între joburile legitime și cele false, trebuie mai întâi să recunoști anumite date.

Verifică companiile sau agențiile care caută angajați – cum faci asta?

Agențiile pentru ocuparea forței de muncă sunt verificate de către instituțiile de stat. Ce trebuie fiecare dintre ele să dețină?

  • Cod de identificare fiscală – CIF / CUI
  • Un număr de înregistrare la Registrul Comerțului

Agențiile care oferă servicii de recrutare a forței de muncă în România și în Europa, trebuie să dețină și un certificat de atestare înregistrat la Registrul național al agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.

Unde mai poți găsi informații despre agenții?

  • Pe pagina web a companiei – cele multe agenții au un astfel de site
  • În social media (Facebook, Instagram, Twitter, Tik-Tok, Linkedln)
  • Pe anumite forumuri dedicate, atât de la foști, cât și de la actuali angajați. În zilele noastre este aproape imposibil să nu găsești informații despre compania la care vrei să aplici.

Ofertele false de locuri de muncă – ce mai poți verifica?

Când ești în căutarea unui job, întotdeauna:

  • verifică dacă anunțul acelei companii este real, din mai multe surse; poți întreba chiar prietenii, dacă au auzit de acea companie
  • nu oferi datele tale personale oricui ( CNP, conturi, etc)
  • foarte important – procesul de recrutare durează o perioadă de timp. Nimic nu se face “imediat”

Îți recomandăm folosirea de portaluri de joburi precum europa.jobs. Acestea oferă siguranță și posibilitatea găsirii unui job sigur și stabil!

europa.jobs este un portal internațional de locuri de muncă, care conectează angajatorii europeni din toate industriile și din toată Europa (Germania, Austria, Polonia, Olanda, România, Franța, Suedia, Spania și alte țări) și persoanele aflate în căutarea unui job. Pe acest portal se oferă maximă siguranță pentru candidați și angajatori. Pentru candidați oferă locuri de muncă și informații verificate din toate țările europene, iar pentru angajatori informații despre candidații care dețin calificările de care compania are nevoie.

Pe site-ul europa.jobs vei regăsi mereu cele mai noi oferte de muncă oferite de Silverhand.ro.

Nu uita!

Nici un recrutor, agenție de ocupare a forței de muncă sau companie nu va percepe de la tine taxe pentru a primi acel loc de muncă. Mai mult, nu îți va cere date personale decât atunci când va fi nevoie.

Este esențial să faci o căutare atentă asupra unui potențial angajator. La fel și legat de informațiile despre o agenție de recrutare care te-a abordat (sau a promovat anunțul prin diverse canale suficient de bine alese pentru ca tu să o descoperi).

Ofertele false de locuri de muncă – cum le recunoști?

Pentru a face diferența între joburile adevărate și cele false, trebuie mai întâi să recunoști anumite date.

Mai jos, îți prezentăm o listă de sfaturi care te vor ajuta în găsirea unui loc de muncă sigur:

  • Locurile de muncă “bune” sunt greu de găsit! Un anunț de muncă care sună prea frumos pentru a fi adevărat, ridică semne de întrebare! – așadar “prea bun ca să fie adevărat” trebuie să te facă să înțelegi că nu este chiar ceea ce trebuie.
  • Cei care adaugă anunțuri de muncă false mizează pe faptul că mulți nu citesc cerințele postului și nu acordă atenție deosebită acestui lucru. Așadar, anunțurile reale vor avea întotdeauna incluse condiții specifice, cerințe de post bine determinate, date și nume de contact verificabile oricând.
  • O altă diferență în anunțuri, o vei regăsi atunci când vine vorba de durata procesului de recrutare. Cei care adaugă anunțuri false, vor spune că doresc să finalizeze procesul de recrutare „ieri” sau cât mai curând posibil! Așadar, verifică durata procesului de recrutare!
  • Dacă un recrutor solicită taxă de participare, oprește imediat procesul de recrutare! Așa cum am spus și mai sus, nu se cere nici o taxă. De asemenea, niciodată nu divulga detalii despre contul tău bancar!
  • Ofertele de muncă false, le vei vedea în mediul online sau le vei primi prin mesaje de tip text (SMS, chat) de la conturi de social media de persoane fizice sau conturi false. Dacă vei găsi în anunț adresele lor de e-mail, verifică și pagina web asociată companiei sau conturile de pe FB, Instagram, etc. În cele mai multe cazuri, aceste mesaje sunt scrise mult prea simplu și pot conține multe greșeli de exprimare sau de scriere (pot fi anunțuri traduse cu ajutorul unor programe de traducere).
  • Atenție – probabil vei întâlni și anunțuri publicate aparent în numele unor companii cunoscute de pe piață. Dacă la sfârșitul anunțului ți se vor pretinde diverse comisioane sau taxe, este clar un semn că acel job este fals.

Ofertele false de locuri de muncă – concluzie!

Evită pe cât posibil să fii victimă și economisește timp în verificare! Încercă să obții doar acel loc de muncă la care ai abilitățile potrivite. Mai mult, alege jobul care se potrivește cu așteptările și obiectivele pe care ți le-ai propus.

Silverhand te ajută să găsești un loc de muncă sigur în Europa!

Ai posibilitatea de a alege din sute de oferte: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Poți contacta recrutorii Silverhand telefonic la: 0773 787 443, 0770 422 954, 0774 483 064, 0772 228 893

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro.